Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Posiadam bmw e46 330ci i mam problem z ksenonami. Mianowicie chodzi o to, że bardzo często gdy auto nie jest przeze mnie używane dłużej (np. przez noc) to często mam problem z działaniem ksenonów. Problem polega na tym, że albo nie włączają się albo włącza się tylko prawy lub tylko lewy ksenon a bardzo rzadko włączają się od razu dwa. Gdy kilka razy pokręcę włącznikiem od świateł to w końcu jeden załapuje a gdy pojeżdżę trochę i znów wyłączę i włączę światła to zaskakuje drugi. Gdy świecą mi już 2 i np. wyłączę samochód i nie jeżdżę przez np. godzinę i znów wsiadam to zapalają mi się dwa. Problem ten dotyczy dłuższej przerwy w używaniu samochodu. Dodam, że często jest tak, że ksenon zapala się dopiero po chwili od przekręcenia włącznika. Dodatkowo napiszę, iż są to 100% oryginalnie montowane fabrycznie reflektory ksenonowe z spryskiwaczami, a nie dokładane. Auto 100% bezwypadkowe. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to słaby akumulator. Takie same cyrki lubią się dziać z ringami przy słabym ładowaniu. Spróbuj podładować akumulator i zobacz, czy jest poprawa. Jeśli nie, to po kolei przetwornice i następnie same żarniki.
Opublikowano
A jak sprawdzić czy akumulator słaby?? e46 stała cały czas na mrozach nawet tych najwyższych i na następny dzień odpalała bez problemu nie wskazując na słaby akumulator. Szczerze przyznam, że myślałem że to może moduł świateł i nie pomyślałem o akumulatorze. Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę to i dam znać. Pozdrawiam
Opublikowano
możliwe że ci się ksenony kończą , tak się zachowują , najlepiej jak byś dorwał dobry żarnik i włożył na chwile , od razu po jasności by było widać , moje jak się kończyły to jedna się zapalała po pół godzinie , zmieniała barwe świtła , mrugała itd i generalnie słabe światło dawały już wypalone ksenony , niewiele w nocy widziałem

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Miałem podobnie, zaczęły mi mrugać, czasami nie chciały się włączać. Ale głównie jedna strona.

Wymieniłem żarniki i wszystko ok.

Kończące się żarniki najczęściej zmieniają kolor, taki bardziej różowy. Jeżeli nie są białe / niebieskawe to wymieniałbym żarniki.

Poza tym wg logiki żarniki to element zużywający się i jeżeli nie były zmieniane, to być może już pora na nie i nie ma w tym nic dziwnego.

Opublikowano
Moje żarówki nie zmieniają barwy i nie mrugają tylko występuje problem z zapaleniem. Gdy już się zapalą to świecą bardzo dobrze białą barwą bardzo intensywnie. W nocy widoczność bardzo dobra. Tak jak pisałem barwa bardzo dobra biała (nie ma sladów różu). Byłbym w stanie sprawdzić gdyby nie niski przebieg auta 85 tys. km. Przebieg sprawdzany w serwisie i przez elektronika który specjalizuje się w BMW (notabene on też nie wie o co chodzi z tymi ksenonami, ale nic nie wspominał o tym że żarniki się kończą) więc na taki przebieg żarniki powinny świecić (i świecą jak już się zapalą) bardzo dobrze. Jeżeli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to z góry dziękuję, a także dziękuję za dotychczasową pomoc. Pozdrawiam.
Opublikowano
Akumulator bardzo dobry... Sprzwdzałem też na innych żarnikach - to samo... Brakuje mi już pomysłów... :(((( Proszę o pomoc :((((
Opublikowano
Moje żarówki nie zmieniają barwy i nie mrugają tylko występuje problem z zapaleniem. Gdy już się zapalą to świecą bardzo dobrze białą barwą bardzo intensywnie. W nocy widoczność bardzo dobra. Tak jak pisałem barwa bardzo dobra biała (nie ma sladów różu). Byłbym w stanie sprawdzić gdyby nie niski przebieg auta 85 tys. km. Przebieg sprawdzany w serwisie i przez elektronika który specjalizuje się w BMW (notabene on też nie wie o co chodzi z tymi ksenonami, ale nic nie wspominał o tym że żarniki się kończą) więc na taki przebieg żarniki powinny świecić (i świecą jak już się zapalą) bardzo dobrze. Jeżeli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to z góry dziękuję, a także dziękuję za dotychczasową pomoc. Pozdrawiam.

Jezeli masz od nowosci zarniki czyt. 9 lat to wymien.

Problem moze byc tez np. z cewka/zaplonnikiem/starterem, ale to by moglo miec miejsce w przypadku jakby ci sie zapal np. tylko prawy xenon lub obydwa, a z tego co piszesz to raz tak raz, a raz tak.

Zacznij od wymiany zarnikow i bedziesz wszystko wiedzial

Opublikowano
Ale napisałem wcześnie że sprawdzałem też już inne żarniki i jest to samo:/// brak pomysłów :mad2:
Opublikowano
moim zdaniem to i tak wina aku !!!! mój też był dobry zapalał wszystko OK! i miałem takie cyrki z lampami aż wymieniłem na nowy i problem znikł!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/