Skocz do zawartości

BMW e39 2.0i JAKI OLEJ DO SILIKA??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem kupilem bmw e39 i chce wymienic olej a nie wiem jaki byl wczesniej zalany.Silnik pracuje rowno i cicho choc nie raz slychac jakies lekkie stuki jakby popychacze zaworow ale mysle ze przez ten olej jakim jest teraz zalany kreci dobrze raczej nie dymi{w -20 PRAWIE KAZDY LEKKO DYMI} MA 17000o TYS na blacie ale mysle ze tak naprawde ma ok 25000-30000 nie wiecej.Jaki olej wlac najbezpieczniej???castrol mobil???i jakie oznaczenia lepkosci itd???z gory dzieki za odpowiedz bo to wazne a jutro chce wymienic olej i tak zeby byl dobry na te lekkie stuki w silniku raczej popychaczy zaworow....
Opublikowano

Na forum jest całe multum o olejach, co najmniej raz w tygodniu jest temat olej, jeżeli nie odpowiadają Ci tamte odpowiedzi to spróbuj zalać roślinny.

Ja bym zalał castrol pół syntetyk

Opublikowano
KAZDY PISZE CO INNEGO PYTAM O RADE ZNAWCOW LUB TYCH CO MIELI PODOBNY PROBLEM

Każdy odpisze Ci coś innego jak byś poczytał troszkę to byś wiedział, że to temat rzeka.

Jedni są zwolennikami Mobila drudzy Castrola jedni mieszają oleje drudzy nie i tak dalej więc na markę sam się musisz zdecydować.

Opublikowano
Chce zalac castrola ale nie wiem jaki bedzie najlepszy dla silnika i tych popychaczy...stukaja nie raz ale bardzo cicho ...tym bardziej ze nie wiadomo co jest tam teraz zalane....
Opublikowano
W obu moich bumierkach (przebiegi ponad 400 000, 520 zagazowana od 5 lat)) jeżdżę na VALVOLINE MAXLIFE 5W40 i z czystym sumieniem mogę polecić - super olej!!! Olej specjalnie przeznaczony do dużych silników o dużym przebiegu.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
W obu moich bumierkach (przebiegi ponad 400 000, 520 zagazowana od 5 lat)) jeżdżę na VALVOLINE MAXLIFE 5W40 i z czystym sumieniem mogę polecić - super olej!!! Olej specjalnie przeznaczony do dużych silników o dużym przebiegu.

dzieki za odpowiedz wezme to na pewno pod uwage bo tez sie zastanawialem ostatecznie nad valvoline ale nie wiedzialem jakie oznaczenia....

Opublikowano
Dodam, że na 520 przeszedłem na syntetyk ze zwykłego minerala marnej jakości, a na 540 z półsyntetyka. W obu przypadkach bez najmniejszych problemów, a nawet na 520 zniknęły drobne wycieki i pocenie.

Pozdrawiam

Jacek