Skocz do zawartości

Rozrusznik- odpalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z bmw e32 735i, już widziałem podobne posty, ale za bardzo nie rozumiem z nich nic.

Przy próbie rozruchu kontrolki nie przygasają - rozrusznik nie drgnie.. ale jest problem.. bo 2 dni temu stała moja bunia 2 tyg ... odśnieżyłem wszystko na około... chciałem holować .. wsiadam... a ona odpala... super... ekstra- ale kiedy wyjeżdżałem z podjazdu u kumpla... zgasła mi. i znowu to samo .. nic nie przygasa ani nic...

Intryguje mnie ten post

* Raportuj ten post

* Odpowiedz z cytatem

Re: e32 740i problem z odpalaniem - moze rozrusznik

Postprzez arturo193 » Czw Paź 08, 2009 11:28 am

Sprawdz wszystkie przewody przy rozruszniku...powinien tam byc kabel,ktory jest od stacyjki i on chyba jest tylko wetkniety,wyciagnij wtyczke i przeczysc,mialem raz tak w Audi.Pozdrawiam.

Powiedzcie mi jak mam dojść do tego rozrusznika od góry, może jakieś zdjęcie albo coś jak ten przewód wygląda... nie mam dojścia do kanału- niestety.

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Dojście do rozrusznika nie jest takie złe, ale nie jest również takie lajtowe. Jeśli chodzi o przewody to widać je normalnie pod kolektorem ssącym i tyle. Jeśli natomiast chcesz go wykręcić to wówczas zaczyna się gimnastyka, bo o ile można jeszcze jakoś odkręcić dolną mocującą śrubkę tak dostęp do górnej możliwy jest jedynie po odkręceniu zbiorniczka wyrównawczego i odchyleniu go na bok. Co zaś tyczy się Twojego problemu to nie wiem jak Ci pomóc ale u mnie był taki przypadek że odpalanie samochodu odbywało się ciężko i strasznie wówczas rzęziło w rozruszniku. Dokupiłem więc dwie tulejki i wraz z bratem wykręciliśmy i rozebraliśmy rozrusznik na części pojedyńcze. Same tulejki miały już niewielki luz ale po pierwsze cały wirnik był w syfie ze szczotek a po drugie przekładnia planetarna strasznie ciężko się kręciła z powodu stwardniałego smaru i to tak ze ciężko było ręką nią zakręcić a co dopiero mowa o akumulatorze i silniku M30B35? Po wymyciu, wyczyszczeniu, wydmuchaniu i nasmarowaniu złożyliśmy wszystko z powrotem, i po włożeniu rozrusznika na swoje miejsce efekt jest więc piorunujący, bowiem silnik zapala jak rasowy japończyk :-) Mało tego co kilka dni rozładowywał mi się akumulator nie wiem z jakiej przyczyny ale teraz to ustało :D W Twoim przypadku przyczyna być może leży w zawieszających się szczotkach w rozruszniku jednakże nie wiem czy nie powinny wówczas przygasać kontrolki wiec może jestem w błędzie. Wiem tylko że na cewce wszystkie przewody są przykręcane a nie wsuwane na wsówkę.
Opublikowano
  • Autor

Boję się tylko, że jak dam to do warsztatu... nie wiedząc co to... okaże się, że to jakaś pipidówka mała ..a skasują mnie jak za planowanie... :!:

Mówisz, że pod kolektorem ssącym.. naprawdę łatwo je tam zobaczyć ? Da rade zobaczyć czy wszystko się tam trzyma jak trzeba ?

dzięki btw..

Opublikowano
  • Autor

Jednak winny jest taki kabelek ( wciskany ) pod kolektorem ssącym.. dzisiaj będę to czyścił... :)

dzięki

Opublikowano
  • Autor

ODŚWIEŻAM!

Witam, Już nie mam problemów z odpalaniem... ale mam strasznie skaczące obroty silnika...mocno dymi i to ciemny dym.. pomijam fakt dziurawej końcówki wydechu.. :

-objaw jest taki że przy niskich obrotach puszczając gaz strasznie falują obroty..

*wymieniłem przewody i świece 2 dni temu.. to samo .. wczoraj wyczyściłem silniczek krokowy benzynką i dalej to samo ..

Ma ktoś jakiś pomysł ?

oleje filtry płyny - były zmieniane niecały 1000 km temu...

pozdrawiam.

Opublikowano
mi falowaly obroty, szarpal silnik, kopcil na czarno i chodzil jak stara k... :D okazalo sie ze czujnik temperatury padniety i go zalewalo :D po wymianie czujnika 70zl wszystko chodzi ok :D
Opublikowano
  • Autor
dzięki wielkie ! sprawdzę sobie to i dam znać czy rozwiązało problem :wink:
Opublikowano
  • Autor
powiedz mi gdzie dokładnie się mieści ten czujnik ? :?: :idea:
Opublikowano
  • Autor

Czy wie ktoś gdzie znajduje się ten czujnik o którym kolega wyżej pisał ?

POZDRAWIAM.