Skocz do zawartości

316ti Problem z silnikiem. Doradzcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hey

Opisze cala sytuacje jaka mi sie przytrafila z autem. Najpierw powiem ze jestem wq(*U heh

Stalem przed blokiem na parkingu. Odpalam auto chodzi ok, dalem lekko gazu kawalek ruszylem i z rury zaczela sie robic zadyma. Tyle dymu to ja dawno nie widzialem. Silnik zaczal chodzic jak traktor i zgasl. Juz nie chcial zapalic. Po kilku probach zapalil ale chwile pochodzil i znow kicha. Od jakiegos czasu rzadko, ale zapalala mi sie kontrolka poziomu oleju.

Dalem do mechanika i pierwsze to co sie okazalo swiece zalane. Wyczyscil i wklercil i odpala i znow zalewa...Dal na komputer i okazalo sie cos ze 3 cylindry chodza a jeden cos nie chce (tak mi powiedzial) . Mechanik mowi teraz ze trzeba silnik rozbierac i patrzec glowice itd...ehh...pewnie jesli to cos takiego to niezle bedzie mnie kosztowalo... Raz odpalili auto to z wydechu pluje olejem strasznie.

Jakie sa wasze sugestie co moglo sie stac?

E46 318D 180KM
Opublikowano
Wygląda na uszkodzona uszczelkę pod głowicą. :( .Uszczelka znajdziesz za ok 200zł,do tego planowanie głowicy?+robocizna.Nie chcę strzelać ale z 1000zł pęknie na pewno.do tego nowy olej,no i nie wiadomo jak płyn chłodniczy???Trzymaj się.Powodzenia.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

W tych silnikach potrafi zaciąć się napinacz łańcucha rozrzadu co powoduje przestawienie się wałków. Dlatego zalewa świece i dymi. Generalnie bez przyrządu serwisowego na oko nie da się ustawić, ponieważ 2mm w prawo czy w lewo to przepaść.

Acha; nie trzeba ściągać głowicy.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań