Skocz do zawartości

Silnikowi brakuje paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio zabrakło mi paliwa, komputer pokazywał że przejadę jeszcze 70 km no ale chyba trochę mnie okłamał, zaholowano mnie na pierwszy CPN Orlen-a zatankowałem ropę i próbowałem go odpalić, aku padł więc dopiero po naładowaniu na drugi dzień odpaliłem chodził z 2-3 dni, no i przy ostatnich mrozach zaczął mi szwankować tzn. jeśli go odpalę na postoju to pali jeśli odjadę z 5 km to zaczyna mu brakować paliwa, zaczyna szarpać aż w końcu wyłącza się i po 1h można go spokojnie znów odpalić. Ostawiałem paliwo zalałem antydepresanty i nawet 200ml denaturatu i nic to nie zmieniło. Co to może być ??
Opublikowano
jesli masz w zbiorniku wiecej niz 15lit. paliwa ,aby moc wykluczyc pompke zbiornikowa ,to obstawiam przypchany filtr paliwa ,lub syfek w samym zbiorniku. na poczatek wymien filtr paliwa , w niskich temp. brud poteguje sie w filtrach co moze byc w twoim przypadku. dodatki do paliwa juz teraz nie pomoga
Opublikowano
tez bym stawial na filtr paliwa:) wymien go i powinno byc dobrze podro
Opublikowano

Panowie uwaga na te super dodatki do paliwa, brat wlał wczoraj do baku to cudo, a później ledwo dojechał do domu, zrobiła mu się kasza zamiast ropy, a co najlepsze sie okazało to zamarzł ten dodatek bo później zostawiliśmy na dworze i była kostka w butelce :mad2: :duh:

Jak poszedł z tym do tego sklepu to się sprzedawcy schowali jak tylko zobaczyli go z ta butelka, a na polce już tego nie było :D

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
  • Autor
Warto też wymienić paliwo w zbiorniku na nowe ? Sprawdzałem w tej rurce przy filtrze to niby normalnie wyglądało.
Opublikowano

Podlacze sie.

Wydaje mi sie ze mam slabej jakosci wache. Slyszalem ze wystarczy dolac denaturat wtedy sie woda zmiesza z benzyna i spali. Tylko nie wiem jakie proporcje.

Powiedzmy na 30L ile denaturatu?

A moze zamisat denaturatu wlac cos innego?

Opublikowano
  • Autor
Wlewałem odmrażacz paliwa z Shell za 10 PLN i denaturat i nic to nie daje, wymienię filtr paliwa i ropę i jeśli to pomoże to dam znać na forum.
Opublikowano

Alkohol wiąże wodę a nie lód , dodatki do ON zapobiegają wytrącaniu parafiny ale nie bardzo rozpuszczają tą która już osadziła się na filtrze , działają więc zapobiegawczo a nie doraźnie . Konieczna wymiana filtra + dolanie dobrego paliwa (ew. ze środkiem antyżelującym)

Jako środek doraźny stosuje się benzynę w il.do 10% w stosunku do ON jednak nie wiem jak nowoczesne układy wtryskowe na to reagują . Lepsze to jednak niż spędzić noc noc gdzieś w polu przy -25 st.