Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj po zakończonej jeździe, po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, zapaliła mi się pomarańczowa kontrolka kierownicy z kłódką. Zainteresowany tym zdarzeniem zasiadłem z powrotem, włożyłem kluczyk, wcisnąłem start i..... nic. W navi wyświetliło mi się info "ELV is inhibiting engine start. Move steering wheel in order to start engine." Idąc za radą poruszałem kierownicą wcisnąłem start i nic. dopiero po którymś razie włożyłem kluczyk do stacyjki, ostrzeżenia już nie było i samochód odpalił.....

Może mi ktoś wyjaśnić co to było?? po co załączyła się ta blokada??

Szukałem w instrukcji ale nawet wzmianki o tym nie ma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawa stara jak świat. Było o tym na forum kilkanaście postów. To jest wada e90 z początku produkcji. Jest błąd w sofcie w module CAS i dlatego bez powodu zapala się ta kontrolka uniemożliwiająca uruchomienie auta. Należy przeprogramować sterowniki w aucie i powinno być ok, choć nie zawsze .... Należałoby sprawdzić jakie masz błędy bo równie dobrze może padać elektryczna blokada kiery. Reasumując bez podpięcia pod kompa nic się konkretnego nie dowiesz.
Krzysztof
Opublikowano

W serwisie we Wrocławiu doradca serwisowy powiedział że przyczyną tej awari najczęściej jest pozostawianie auta ze skreconymi kołami,

dla mnie jest to troszke takie tłumaczenie błędu konstrukcyjnego tej blokady ale na wszelki wypadek staram sie pozstawiać auto z kołami

na wprost.

Opublikowano
tu nie chodzi o zostawienie auta ze skręconymi kołami tylko o moment w którym wyciągałeś kluczyk ze stacyjki i poruszyłeś kierownicą kiedy blokada blokowała kierownice..tak samo dzieje sie przy wkładaniu kluczyka.. jedyne rozwiązanie to nie dotykanie kierownicy kiedy blokuje się ją lub podpiecie pod kompa bo jest możliwa inna usterka
Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.
Opublikowano
... moment w którym wyciągałeś kluczyk ze stacyjki i poruszyłeś kierownicą kiedy blokada blokowała kierownice..tak samo dzieje sie przy wkładaniu kluczyka.. jedyne rozwiązanie to nie dotykanie kierownicy kiedy blokuje się ją lub podpiecie pod kompa bo jest możliwa inna usterka

W sumie to racja. W czasie szybkiej ewakuacji z pojazdu, kiedy wyjmowałem kluczyk ze stacyjki poruszyłem kierownice kolanami. Kłopot rozwiązany. THX Panowie :8)

Opublikowano
... moment w którym wyciągałeś kluczyk ze stacyjki i poruszyłeś kierownicą kiedy blokada blokowała kierownice..tak samo dzieje sie przy wkładaniu kluczyka.. jedyne rozwiązanie to nie dotykanie kierownicy kiedy blokuje się ją lub podpiecie pod kompa bo jest możliwa inna usterka

W sumie to racja. W czasie szybkiej ewakuacji z pojazdu, kiedy wyjmowałem kluczyk ze stacyjki poruszyłem kierownice kolanami. Kłopot rozwiązany. THX Panowie :8)

Może podziel się wiedzą jak naprawiłeś usterke :lol: