Skocz do zawartości

320d Nie działa ogrzewanie tylnej klapy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Od dzis stałem się szczęśliwym posiadaczem e46 320 d (150 km). Jazda wspaniała choć przy dzisiejszych warunkach atmosferycznych na drodze nie mogłem doświadczyć pełnej satysfakcji z jazdy. Pojawił się natomiast problem mianowicie nie działa tylna wycieraczka i ogrzewnie tylnej szyby oraz nie działa spryskiwacz przedniej szyby. Co może być tego przyczyną?.

Pozdrawiam z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli nie działa grzanie oraz wycieraczka, to może przetarły się kable schowane w tym elemencie gumowym łączącym klapę z karoserią i gubi się masa. Sprawdź też bezpieczniki.

Co do sprysków z przodu, jeśli jeden działa, to drugi może się zapchał lub zamarzł.

Opublikowano
  • Autor

Spryskiwacze obydwa nie działają może niezbyt dokładnie podałem problem.

Dzieki za informację jutro będę wszystko sprawdzał od rana w garażu, teraz idę opijać zakup :D Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam też miałem taki problem, sprawdziłem bezpieczniki -ok, kable na zgięciu przy klapie -ok

sprawdziłem u mechanika i okazało się że do wymiany jest moduł przy silniczku,wymieniłem i jest ok cena około 200zł

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby, nie grzeje bo ma przetarte ścieżki na styku z uszczelką szyby :cry:

Czy miał ktoś ten problem? No i jak sobie z tym poradził.

Chciałbym uniknąć kupowania nowej szyby. Leczyłem sprawe jakimś srebrem w płynie (niby), by połączyć przetarte ścieżki. Zabieg pomógł, szyba ślicznie grzała. W miejsce naprawy - wdłuż uszczelki nakleiłem taśme izolacyjną (szkot) ale w miejscach naprawy robiła się wysoka temperatura i przytapiała uszczelkę. :cry:

Macie jakieś rozwiązanie?

Opublikowano
Nikt nie miał takiego problemu? :|
Opublikowano

ja miałem

viewtopic.php?f=69&t=113016

i mam nadal

obecnie szukam innej szyby

kogo nie pytałem gdzie nie dzwoniłem takie rozwiązanie mi polecano

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano

aaa dzięki nie szukałem innych wątków, bo ten dość jednoznaczny

To jest właśnie problem używana szyba zapewne nie grzeszy idealnym ogrzewaniem, nowa w ASO jedyne 2400złociszy

Chyba spróbuje jeszcze srebrem, ale problem jest z tym odizolowaniem od uszczelki, aby nie było przetarć i topienia uszczelki...

Opublikowano

w Poznaniu za nową u szklarzy samochodowych nie orginał ale "zgodną z orginałem" wołali 1400

ale i tak dziekuje

na razie nic nie robiłem a zima się kończy :D

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych