Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie, jak w BMW E34 520 vanos złożyć siedzenia tylne. Kanapa nie jest odkręcana tylko na zawiasach, więc wersja na pewmo ze składanymi siedzeniami. W książce sam naprawiam jest inna wersja. U mnie wygląda to następująco:

http://images43.fotosik.pl/250/aa7c5a341f4cb9b6m.jpg

http://images42.fotosik.pl/162/4c4229a71cb68f10m.jpg

Próbowałem na wszystkie sposoby ten czerwony element pchać do dołu, podnosić śrubokrętem i nic :mad2: , W momencie naciskania rusza się ok. 3mm i się cofa, a jak się podnosi do góry ani drgnie. Na drugim zdjęciu widać jak to wygląda (tyle udało mi się uchywcić obiektywem) od wewnątrz (z góry). Przez myśl mi przeszło nawet użycie łomika, ale narazie się wstrzymam (jeszcze nie jestem tak zdesperowany). Jeśli ktoś opanował składanie tych siedzeń to bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano
wydaje mi sie ze tam czegos brakuje i dlatego nie mozesz złozyc siedzen ale moge sie mylic bo juz dawno nie siedziałem w e34
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano

Witam

Miałem podobny problem, ale byłem uparty i złożyłem siedzenie w inny sposób. Zeszło mi z tym trochę czasu, ale było warto.

Okazało się że były ułamane rączki do otwierania. Jak podniesiesz siedzisko, to po obu stronach na dole przy zawiasie są raczki (które u mnie były ułamana). Jeśli ty też masz ułamane wystarczy klucz 17 powyginać, nałożyć na ten uchwyt, naciskać do doły i przy puszczaniu powinno być słychać klikniecie i fotel powinien odskoczyć.

Jeśli nie będziesz jeszcze wiedział jak to zrobić, to mogę zrobić fotki.

Opublikowano

Właśnie zlokalizowałem te dźwignie które się złamały. Tylko z prawej strony ta pozostała część kręci się o 360 stopni bez oporu, z lewej kręcąc w dół za pomocą szypiec (samozacisków) sprężynuje, ale nie wyskakuje ta czerwona część na górze siedzenia (pewnie za mały zakres ruchu?) trzeba pewnie użyć takiego klucza jak wspomniałeś, żeby zwiększyć ten zakres.

Jak poradzić sobie z tą stroną gdzie kręci się to bez oporu w jedną i drugą stronę? Może ta linka się urwała. Jak to odblokować nie używając tego cięgna? Czy tylko ucięcie szlifierką jakiegoś elementu tu pomoże, chodzi właśnie o stronę prawą.

Opublikowano

Ja miałem chiński klucz 17 który wygina się jak zwykły drut, i bez problemu służy jako otwieracz do foteli.

Co do tego prawego oparcia, to ja to otwierałem bez cięcia. Z tego co pamiętam, to odkręciłem śrubę mocującą ucho blokujące oparcie. Ona jest w bagażniku. Jak będziesz chciał to mogę zrobić fotki jak i co.

Możliwe że z góry tez się da otworzyć. Ta linka jest zamocowana u góry do tego zamka, który jest na twoim zdjęciu. Jak jest dostęp to wystarczy śrubokrętem nacisnąć i powinno się otworzyć. Zobaczę jak to jest u siebie dokładnie.

Opublikowano
Ucho jest powyginane (wyprofilowane) i po odkręceniu śruby w bagażniku, nie da się wyjąć ucha z mocowania pomimo, że śruba już nie trzyma. W moim przypadku pomogła niestety szlifierka kontowa i cięcie zawiasu trzymającego, później planuję spawanie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.