Skocz do zawartości

wysokie obroty po starcie na zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Od czasu nastania wiekszych mrozow mam oto problem

Gdy odpalam zimny silnik obroty leca od razu na 3 tys. (przy uruchomieniu nie uzywam pedalu przyspieszenia).

Raz tak chodzi 3 sek. i momentalnie gasnie. W innym razie po chwili spada do 900 obr i jest ok. Ewentualnie moze chodzic dlugo na tych 3 tys.

Ciekawostka, gdy tak chodzi na 3 tys. wtedy go gasze. Czekam z 5 sek. Odpalam i ladnie wskakuje na jakies 1100 i ladnie schodzi na 900 obr. W czasie jazdy zero problemow z podjazdami pod swiatla i itp.

Jakby nie patrzec silnik nadal zimny.

Na goracym silniku wszystko w porzadku.

Zawsze odpalam na benzynie

Wniosek - albo cos sie zawiesza (reakcja na mroz ponizej 5 stopni, aczkolwiek za chwile po zgaszniu te minus piec juz mu nie przeszkadza.), bierze lewe powietrze choc rowniez za chwile to tez mu nie przeszkadza.

Wspolny mianownik tylko niska temperatura.

e36 318i 95 M43 lpg sekw

Moze ktos mial podobny przypadek. Na forum odszukalem zgola inne problemy, ciagle wichrowania z obrotami.

Dzieki za pomoc.

Marcin

Opublikowano

No pierwsze co bym radzil to podpiecie pod kompa. Choc tez moze nic nie wykazac.

No Twoje objawy wskazywac moga na wiele rzeczy-sonda, krokowiec, przeplywka. widocznie zle dobiera czasem mieszanke paliwa i dlatego czasem obroty ida w gore, czasem gasnie. Jest tez mozliwosc (dla specjalisty) ustawienia przeplywki(w srodku sa zebatki, ktorych niby nie powinno sie ruszac, ale u mnie kiedys to pomoglo i jest dobrze ponad rok).

A przyszlo mi jeszcze na mysl ze na zimnym zalacza sie ssanie i moze cos z nim jest nie tak, bo na cieplym jest ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Koledzy mrzecie mi pomóc bo wymieniłem korkowiec i przepływomierz i to samo nie morze się zebrać gdzieś dostaje lewego powietrza bo słychać i co to morze być .