Skocz do zawartości

E39 Montaż czujników cofania w TURINGU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie. Zakupiłem nie dawno czujniki cofania na allegro i pomału chcę się zabrać za montaż. Ale cały czas nie daje mi spokoju jedna sprawa. A mianowicie, centralke trzeba podłączyć do wstecznego, a w turingu swiatła wstecznego są na klapie i wiązka kabli idzie przy zawiasie. I teraz pytanie, gdzie ta wiązka wychodzi żeby podłączyć się do wstecznego??? A może jest inna metoda? Gdzies znalazlem na forum że coś jest pod tylną kanapą od strony pasażera. Może ktos z Was sam podłączał te czujniki i wie gdzie znaleźć przewód od wstecznego? Może ktoś ma fotki, to by jeszcze bardziej ułatwiło sprawę. :D

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jeżeli kupiłeś czujniki nieoryginalne to kable od wstecznego chyba są pod podsufitką. Jeżeli oryginalne z modułem to moduł montuje się po prawej stronie nad akumulatorem ale nie potrzebujesz sygnału z lampy, tylko sygnał cyfrowy którym łączą się wszystkie moduły w samochodzie.
Opublikowano
  • Autor
Niestety, ale kupiłem nieoryginalne, tylko zwykle za 150zł na allegro i widzę że będę musiał się trochę namęczyć żeby to podłączyć. Ale chyba poczekam aż zrobi się trochę cieplej, bo w taką pogodę coś robić przy aucie to masakra. :8)
Opublikowano
z prawej strony masz cała instalacje (bezpieczniki ) zajrzyj do lampy jaki kolor kabelka leci do wsteka i poszukaj go w instalacji nad akumulatorem i bez problemu podłączenie 10 min montaż czujników ze zdjęciem zderzaka + \- 1 godz.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jednak okazało się, że to nie jest takie proste. Tak jak napisałeś jest wiązka kabli koło akumulatora, ale tam nie ma przewodu od wstecznego (w moim przypadku kabel niebiesko-żółty)Tak jak myślałem wiązka kabli od wstecznego idzie górą czyli po prawej stronie przy zawiasie i wchodzą w dach. Dokładnie nie wiem gdzie wychodzą, ale wydaje mi się, że na słupku przed tylnią kanapą. Ja znalazłem całą wiązke kabli koło tylniej kanapy a dokładnie w tym boczku koło drzwi. Poniżej zamieszcze to na fotce.

http://img197.imageshack.us/img197/4349/20100206p.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/5439/20100206001.jpg

Dzisiaj podłączyłem tylko całą centralkę bo w takim mrozie nic więcej mi się nie chciało robić a za tydzień na weekend biore się za wiercenie dziur w zderzaku. Z tego co się zorientowałem to w touringu w zderzaku robie dwie dziury te w środku a te boczne czujniki umieszczam nieco wyżej na tych listwach. Tam ponoć są już dziury zrobione, tylko musze wywiercic w listwach a te na środku niestety będę musiał wiercić głębiej. Chciałbym to zrobić bez sciągania zderzaka, ale pewnie mi się to nie uda. Może ktoś wie jak sprawnie i dobrze wykręcić zderzak?? I którędy najlepiej póścić przewody od czujników?

Dodam tylko, że zrobiłem jeszcze dzisiaj nieszczęsną mate pasażera czyli wkurzającą czerwoną kontrolkę AIRBAG!! Tak jak pisali forumowicze zakupiłem diode i kondensator ale nie wlutowałem tylko wsadziłem w kostki i mocno skręciłem i opaską przymocowałem do fotela. Myślę, że to też powinno zdać swój egzamin. Oczywiście kasowanie błędu i autko jest czyste bez żadnych błędów. Pozdrawiam wszystkich!! :D

Za tydzien zamieszcze kolejne fotki z montażu czujników!

• 2 lata później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie tematu montażu czujników.

Czy jest możliwe podłączenie modułu w Touringu, jeżeli oryginalnie zamontowany zderzak nie ma czujników.

Chodzi o to, że pogniotłem zderzak i chciałbym kupić nowy razem z czujnikami i modułem. Boję się tylko, że będzie problem z podłączeniem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak ogarniasz choć trochę elektrykę, to ori zestaw łatwo założyć :)

Co do demontażu zderzaka, łatwizna, zdejmujesz tą długą czarną listwę na wierzchu przy samej klapie, a pod nią masz 2 śruby, wykręcasz, potem od nadkoli chyba po 3 małe na stronę (nadkola są nimi przyłapane do zderzaka), i cały zderzak zdejmujesz ciągnąc do tyłu.

15 minut roboty max :mrgreen: