Skocz do zawartości

CZUJNIKI KLOCKÓW HAMULCOWYCH W E36 COMPACT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Posiadam e36 Compact 316i rocznik `94 !! Gdzie powinny się znajdować czujniki klocków hamulcowych?? ma ktoś jakieś foto podglądowe bo niemogę znaleźć !! BMW kupiłem z "przepaloną" żaróweczką od tej kontrolki,po wymianie świeci cały czas, a czujników niemogę nigdzie znaleźć !! czy na tył też powinien isc czujnik jak mam bębny ? proszę o odp bo chcę kupić czujniki a niewiem zabardzo jak je zamontować
Opublikowano
Mysle ze sa tak jak w e39 czyli w klocku i tylko po jednym na oś
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
Potwierdzam.Raczej jest to standard. PO stronie kierowcy powinieneś w tylniej części zacisku na środku klocka będzie lecial kabel.Uważaj bo czujnik jest dość delikatny i osadzony na sprężynującej blaszce.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
yy wlasnie o to chodzi ze tam niema zadnego czujnika :) i chcialem sie dowiedziec jak go wsadzić na miejsce !! gdzie on wchodzi z obu stron bo niemam pojęcia :) niestety ludzie zamiast kupic czujnik za 30zł wolą wywalić zarówkę :) a klocki wymieniłem zeby niebyło
Opublikowano
czujnik jest tylko na jednym kole przednim i tylnym u mnie jest taki wsuwany w szczeline na srodku klocka czyli klocek musi byc z wyzłobieniem
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
czyli jak z tyłu mam bębny to też będzie ?? dzieki za odp !! macie moze jakies foto jak to ma isć?? byłbym baaaaaaaaaardzo wdzięczny !! ps. na aukcjach piszą ze tylne czujniki są do tarcz
Opublikowano
na realoem jest pokazane ze powinien być z tyłu tez !! proszę o wypowiedz kogos kto jest obeznany !! czy gdy są bębny ttez jest czujnik :) pozdrawiam !! najlepiej jak ktoś by pokazał jakąś fotografie nawet na sedanie jak jest usadowiony owy czujnik z przodu /tyłu
Opublikowano
Koleg poczytaj no sobie dobrze bo z tego co ja tam wyczytałem to czujnik z tyłu występuje tylko w klockach a nie w szczękach . I oco ci chodzi z tym '' jak jest usadowiony owy czujnik '' , czy oto jak wchodzi w klocek czy gdzie jest umocowana wtyczka !!
Opublikowano
jak wchodzi w klocek i gdzie jest usadowiona wtyczka !! bo chcę wstawić te czujniki ale niewiem gdzie !! wiem ze to pewnie jest banalnie proste ale ja niewiem jak to zrobić !! Proszę was o radę !! pozdrawiam
Opublikowano
Nie ma z tyłu czujnika jeśli nie masz tarcz. Czujnik masz w lewym kole (od kierowcy), wczepiony jest w klocek (chyba bez znaczenia czy zewnętrzny czy wewnętrzny jeśli w obu będziesz miał miejsce na niego, jeśli w starych klockach nie miałeś takiej blaszki w miejscu czujnika i w nowych klockach także to będziesz musiał coś wymyślić żeby się trzymał. Drugi koniec czyli wtyczkę podłączasz do gniazdka które po zdjęciu koła od razu widać (plastikowa puszeczka w której są dwa gniazdka, do czujnika ABS i czujnika zużycia klocków).
Opublikowano
przyszedł mi czujnik na przód !! no więc widze ze wtyczka jest podobna jak w czujniku od ABSu tylko ze w tej puszce gdzie mam podłączony czujnik abs jest tylko jedna wtyczka na abs a na czujnik klocków niema !! niewiem jak to podłączyć dalej !! miał ktoś kiedyś taki problem ?
Opublikowano

Cześć

Witam w swoim compacie miałem podobnie.

Obawiam się, że w naszej wersji nie było czujnika kloców h-ca.

U mnie do tej puszki podłączeniowej nie ma kabli do czujnika (są tylko od ABS) chyba że ktoś je odciął u mnie od wiązki.

Pozostaje kwestia świecącej się kontrolki (u mnie nic nie świeci, kontrolki nie sprawdzałem).

Trzeba to chyba sprawdzić w serwisie.

Pozdr

Paweł

Opublikowano

Mam podobne odczucia ale sprawdzałem to organoleptyczne.

Wniosek jest taki, że albo ktoś mi wyciął kawałek instalacji albo nasze betki nie mają czujników :duh:

Postaram się jutro skontaktować z serwisem o ile znajdę trochę czasu.

Opublikowano
ok :) a w tym czasie mógłby się wypowiedzieć ktoś kto jeszcze ma compacta !! ja w czwartek odręcam koło to zrobię fotę nadkola :)
Opublikowano
ok :) a w tym czasie mógłby się wypowiedzieć ktoś kto jeszcze ma compacta !! ja w czwartek odręcam koło to zrobię fotę nadkola :)

U mnie czujnik był i jest choć nie jest mi on tak właściwie do niczego potrzebny.

http://images.spritmonitor.de/353206_2.png

353206.jpg?stamp=1263766861 795500.jpg?stamp=1505496641

Opublikowano
no więc dzisiaj odkręcałem koło i niemam zadnej instalacji do tego czujnika , poprostu tylko jest do czujnika absu !! Nasowa mi sie pytanie czy jak nie powinienem miec czujników klocków to dlaczego kontrolka świeci? poziom płynu hamulcowego w normie !! z jakiego innego powodu swieci ten shit ?Moze tam niepowinno byc zarówki ????
Opublikowano
Od poziomu płynu jest osobna kontrolka, możesz wejść na realoem, wpisz swój 7 ostatnich znaków numeru seryjnego VIN a następnie hamulce--->hamulec przedniego koła i zobaczysz czy jest na liście ten czujnik.
Opublikowano

jak widać niema tam zadnej wtyczki :(:( niewiem co robić !!

Ja Ci powiem co zrób-olej ten czujnik i tyle, tarcze masz tylko z przodu to raz na ruski rok możesz przy naprawie czegoś, przy wymianie kół na zimowe/letnie zerknąć i widzisz ile klocków zostało.