Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym podłączyć komputer pokładowy w swoim BMW E36 320 91r. taki jak na zdjęciach, na drugim foto pokazana jest gniazdo w komputerze z ponumerowanymi pinami. Nie mam czujników temperatury otoczenia, więc chciałbym podłączyć jedynie zasilanie i w taki sposób, żeby możliwe było ustawienie, i wyświetlanie godziny i daty. Mógłby ktoś mi pomóc ze schematem, co do którego pinu podłączyć, żeby możliwe było wyświetlanie daty i godziny. Dodam jeszcze, że w swoim samochodzie nie posiadam kostki, więc trzeba by było wyprowadzić na nowo przewody, ale z tym to najmniejszy problem.

http://obrazki.elektroda.net/1_1263732929_thumb.jpg http://obrazki.elektroda.net/19_1263732929_thumb.jpg

Opublikowano
Stary szczerze to nie opłaca ci się takiego zakładać. Radzę ci jak coś to 18 przyciskowy czyli full.Bo to będzie tak: Założysz ten i zachcesz 11 przycikowy albo 18 to bo ten cie nie zadowoli.Dobra rada.A co do założenia .Znajdziesz tutaj wszystkko tylko poszukaj.Sprawdź wszystkie np moje posty i znajdziesz bo sam to przerabiałem :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
wyświetlacze stosowane w Borgu dużo częsciej mają problem z martwymi pikselami niż te z Siemensa.Czy opłaca się zakładać obc do auta które wcześniej nic nie miało?Szczerze wątpię,auto bedzie bogatsze o obliczanie spalania(mało dokładne)a nie będzie miało tego co w obc najważniejsze czyli check control.
A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

Chodzi mi tylko o podłączenie tego komputera ze zdjęcia powyżej, naprawdę nic więcej do szczęścia mi nie jest potrzebne :wink: . Szukałem i szukałem jakieś 3h i znalazłem to:

Witam,

ten dręczący i nie dający spać wielu użytkownikom temat kieruję do tych co mają w swoich E 36 zegarek analogowy i chcieliby zamontować mały komputerek!

Potrzebne rzeczy to tylko czujnik temperatury, trochę kabla no i oczywiście komputerek!

Pierwsza rzecz od której zacząłem to było oczywiście wymontowanie zegarka analogowego(nie będę pisał jak to robić, bo wielkiej filozofii w tym niema). 3 kable od zegarka były przydatne do podłączenia zasilania, masy i podświetlenie komputerka!

Następnie zacząłem od zamontowania czujnika temperatury, czyli wlot do chłodzenia tarcz hamulcowych - lewa strona, potem kable pobiegły lewą stroną komory silnika, przez skrzynkę z bezpiecznikami i pod zegarami do konsoli środkowej!i tak mamy już 5 potrzebnych kabli do podłączenia kompa!został jeszcze kabel zapłonu, który podłączyłem od stacyjki(żeby komputerek się cały czas nie palił, tylko włączał razem z zegarami).Niektórzy twierdzą że można podłączyć pod światła(wtedy zaczyna mrugać cały komputer, więc nie radzę się z tym bawić)

Poniżej zamieszczam opis pinów z kostki od komputerka, niezbędnych do prawidłowego działania urządzenia:

PINY:

12 - czujnik temperatury(1 kabel, drugi podłączamy do masy czyli pin nr 17)

13 - tutaj podłączamy zasilanie od stacyjki, żeby komputer mógł włączać sie po przekręceniu kluczyka w pozycję I)

15 - jest to zasilanie(prawdopodobnie pamięć kompa) podłączyłem pod kabel + od zegarka analogowego

16 - podświetlenie przycisków kompa(również kabel od zegarka - szaro-czerwony o ile dobrze pamiętam)

17 - kabel minusowy, czyli masa(również wykorzystałem masę od podłączenia zegarka) DO TEGO KABLA PODŁĄCZAMY RÓWNIEŻ DRUGI Z KABLI CZUJNIKA TEMPERATURY!

18 - jest to główne zasilanie komputera(i tutaj dałem + który wcześniej był przy zegarku analogowym - czyli mamy 2 kable na 1 plusie pin nr 15 i 18 ).

Teraz pytanie za 100 punktów :) Skąd podciągnąć najlepiej PLUS jeśli nie miałem zegarka analogowego i czy jeśli podłączę bez czujnika temperatury to będzie działał bez zastrzeżen, czy podłączenie czujnika temperatury jest niezbędne? Chodzi mi tylko o datę godzinę i podświetlenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
plus o ktorego pytasz to tzw stały plus, czyli dokladnie tak samo jak w radiu - m.in. podtrzymuje pamiec, a wziac go mozesz skadkolwiek gdzie jest stały plus, więc najprościej właśnie z radia!! jeśli na radiu masz kostke iso to będzie to czerwony kabel, i tyle
Opublikowano
jak nie podłączysz czujnika temp i gongu też bedzie dzialała data i temp - z tym że bedziesz miał -37 stopni... ale wyświetlanie temp mozna wyłączyc przyciskiem na wyświetlaczu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam zrobilem wszystko jak opisał kolega co do podłaczenia małego komputerka a wiec wszystko ładnie pieknie instrukcja idealne tylko mam 1 problem co do temperatury podłaczylem czujnik zresetowalem kompa i pokazywal 14 na plusie i super pozniej po godzinie odpalam auto i znowu -37 :( wiec odpiolem znowu czujnik zresetowalem kompa podlaczylem czujnik pozniej kompa i znowu byla dobra temp. :D za jakies 2 h znowu odpalam auto i znowu lipa -37 moze ktos pomoze bo nieogarniam :mrgreen: