Skocz do zawartości

[e34] 524TD Problem z ladowaniem, szybami itp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam wielki zimowy problem. Otoz gdy jest ujemna temperatura przed odpaleniem samochodu zapala sie to zielonekolko sygnalisujace mozliwosc rozruchu. Po odpaleniu jednak ono nie gasnie . Rownoczesnie nie dzialaja elektryczne szyby, podgrzewane siedzenia, wycieraczki tylko na najszybszym biegu , ale zatrzymuja sie gdzie chca i nie wracaja do dolnego polozenia. Najgorszy problem to ALTERNATOR ktory nie laduje akumulatora. Jade i niestety wraz ze swiatlami rozladowuje akumulator a potem nie moge odpalic.

Problem ustepuje jak sie auto porzadnie nagrzeje. Wtedy zielona lapka od rozrychu znika, zaczynaja dzialac szyby wycieraczki itp, akumulator znowu sie laduje.

Rzeczy ktore NIE dzialaja podczas tego problemu:

Wycieraczki(tylko na ostatnim biegu, zatrzymuja sie gdzie chca)

szyby elektryczne

podgrzewane siedzenia

ogrzewanie tylnej szyby

Nie laduje sie akumulator

Rzeczy ktore dzialaja:

Nawiew(choc slabiej dmucha)

Swiatla.

Pomozcie mi prosze z tym problemem bo juz rece mi puchna od noszenia akumulatora, a paliwo idzie jak woda bo go nie gasze,bo juz nie odpale.

Bmw e34 524TD 91r

Pozdrawiam

Opublikowano
na mój gust to Ty odnieś alternator do regeneracji a później zobaczysz czy objawy będą dalej. Co do dmuchawy może termostat do wymiany? Może być tak że jak masz za słaby aku to szyby nie drgną bo za mało prądu. co do wycieraczek to nie wiem :(
Opublikowano
alnternator jest ok, termostat nie ma nic do rzeczy. Poporstu jakies powiazanie ma to zamarzaniem jakiegos elemetu, gdy jest cieplo problemu nie ma a jak sie nagrzeje ten tajemniczy elemet wszytsko tzn ladowanie wycieraczki itp itd jest w porzadku
Opublikowano
witam,

moim zdaniem to regulator napięcia. ja tak też miałem wymieniłem regulator i mam spokój :cool2:

pozdro

Bardzo prawdopodobne. Przy niskim temperaturach u mnie również nie gaśnie zielona kontrolka (gotowość do rozruchu), ale problemów z szybami czy ładowaniem nie mam.

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
przepraszam ze odwierzam temat ale mam ten sam problem i juz mi rece odpadaja wymieniłem szczotki regulator az w koncu alternator i nic nowego dalej jest tosamo prosze o jeszcze jakies pomysly przez co sie tak dzieje Pozdrawiam
Opublikowano
14,8 do 15 ale dawalem jeszcze jeden regulator i to samo ale to nie jest wina ladowania moim zdaniem to musi byc jakis przekaznik bo to jest zawsze w mniej wiecej w tym samym monencie i widac po calym po odbiornikach ze działaja sprawniej swiatla mocniej swieca i zaczynaja działac ww rzeczy