Skocz do zawartości

Szwankuje przycisk BC w manetce kierunkowskazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, koledzy - pomocy od wczoraj szwankuje mi przycisk BC w manetce kierunkowskazu. W normalnej pozycji komputer wcale nie reaguje na pstrykanie guziczkiem. Czasami zaskoczy przy włączonym kierunku i to tylko w lewo. Co mogło się wydarzyć??? Te manetki są jakoś rozbieralne czy trzeba nową??? Na Allegro znalazłem takie pojedyncze albo zespolone z manetką wycieraczek, nie wiem czy to to samo czy jest jakaś różnica (może komuś nie chciało się rozbierać na części pierwsze i sprzedaje 2 w pakiecie). Jeśli ktoś wie coś na temat montażu czy to proste do wykonania czy nie proszę o poradę. :modlitwa: Nie jest to jakiś duży mankament a jednak denerwuje. Proszę o podpowiedzi jak usunąć ustereczkę i jakie manetki zakupić??? (BMW e39 523i 96r) Pozdrawiam.
BMW e-39 523i
Opublikowano

Manetkę rozbierałem 3 dni temu, przycisk BC przestał kompletnie reagować. Nie kupuj drugiej, naprawisz w prosty sposób swoją. Przygotuj sobie narzędzia takie jak w opisie niżej.

Musisz zdjąć kierownicę:

http://www.bmwdiy.info/msport-wheel/index.html

i osłony kolumny (przykręcone 1 wkrętem, zarówno górna jak i dolna), dzięki czemu dostaniesz się do manetki. Ja wyjąłem obie (od kierunków i wycieraczek) razem z tym kołem na którym są osadzone. Na stole wyjąłem odpowiednią manetkę (dwa zatrzaski), odkręciłem dwie śrubki i rozłożyłem ją. Okazało się że jeden z kabelków po prostu dyndał urwany. Zlutowałem, zabezpieczyłem, złożyłem wszystko do kupy i działa :D

Prosta robota, zajęło mi to 1h (miałem daleko do parkingu :P ) Dla pewności odłącz aku, żeby poducha nie strzeliła i do dzieła :)