Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem w trakcie wymiany głośników oraz montowania wzmacniacza. Mam pytanie do użytkowników którzy zmieniali nagłośnienie. Zależy mi żeby firmowe radio pozostało tam gdzie jest. Nie chce zakładać jakieś szpecącej ramki. Czy firmowe radio nie będzie zniekształcać dźwięku ?? Dodatkowo posiadam emulator zmieniarki który obsługuje pliki mp3 do 320 kbps.

Więc jeśli chodzi o jakość plików to nie jest źle.

Pozdrawiam

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/thumb-bmw_jag.jpg
Opublikowano
przerabialem caly uklad hi-fi w e39. radio zostalo orginal bo rozumowalem tak jak Ty. orginalne gra dobrze tyle ze glosniki sa hmmm... no firmie bmw chyba chodzilo to zbys slyszal karetke w razie czego:)syczki zostaw nie ma potrzeby wymieniac. z przodu w drzwiach sa 12cm i zostaw je pod warunkiem jaki zaraz opisze. z tylu wymien na jbl gti 10cmm najlepiej 2 drozne. do bagaznika skrzynke suba tylko pamietaj nieduza i zamknieta!!! zaden bas reflex!!! glosnik 25-30cm. teraz ten warunek odnosnie glosnikow z przodu. ja zainstalowalem wzmacniacz 5 kanalowy a przed nim zwrotnice aktywna na 24 regulacje czyli wyzsza polka. i wtedy dasz rade tak wyregulowac dzwiek na przednie glosniki ze naprawde zmnienia oblicze. ale jesli tego nie zrobisz wymien na takie jak tyl. wymieniajac musisz dorobic ramke z drewna (ja mialem ze sklejki) bo 12cm glosnikow dobrej klasy nie kupisz. dla bmw e39 jednostki sterujace robi philips i alpine i oba graja b. dobrze. i z tym nie kombinuj. porob z glosnikami i wzmocnieniem mocy. moja dziewczyna nic sie nie znajaca powiedziala mi najlepszy komplement jaki moglem uslyszec: slychac w tym aucie jak na sluchawkach tak wyraznie.. i co ty na to??:)))
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ostatnio zamontowałem głośniki hertz 130 przód oraz tył 165 wszystkie model ESK do tego wzmacniacz sony xplod 4x70 oraz kondensator 1F . Po odpaleniu zestawu to powalającego dźwięku to niema. Zastanawiam się nad tym co Ty masz zamontowane - zwrotnica aktywna na 24 regulacje. Z tuby raczej zrezygnuje ponieważ miałem chwilowo podłączoną ale bas jakoś ciężko ma z przejściem do środka samochodu. Czy możesz mi doradzić jaka zwrotnica będzie najlepiej pasować ??
http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/thumb-bmw_jag.jpg
Opublikowano

Witam,

Ja rowniez wolalem zostawic ogrinalne radio - w moim przypadku to jest becker. Jakich glosnikow bys nie zamontowal nie bedzie ci to dobrze gralo bo glosniki i wzmacniacz to nie wszystko - zeby glosnik dobrze gral musisz miec pudlo rezonansowe a te w BMW e39 sa poprostu zenujace.

Ja zrobilem w ten sposob i jestem bardzo zadowolony z efektu (zaznaczam ze robilem naglosnienie dla siebie a nie dla calego osiedla) - gra bardzo przyzwoicie, wyglada niezle i nie wymagalo kosztownych i czasochlonnych przerobek.

1. wysokie tony zostawilem w spokoju

2. Wszystkie inne glosniki zastapilem Hertez 130DSC (czy cos takiego) - glosniki 2drozne

3. Glosnik basowy 20cm JBL ze wzmacniaczem 100W w miejscu worka na narty. Skrzynia zamknieta a objetosci bodajrze 8.5l czyli naprawde nie duza - bagaznik ciagle moze spelniac swoja funkcje - wozenie bagazy:)

Tak jak juz pisalem bez przerobek nie masz wystarczajacych pudel rezonansowych w drzwiach i na tylnej polce czyli nigdy nie uzyskasz ladnego glebokiego basu, co bys tam nie zamontowal bedzie gralo jak sredni moze wysoki ton. Radio becker gra bardzo ladnie i czysto. W takiej jak ja mam teraz konfiguracji masz czysty dziwek ze wszystkich glosnikow + gleboki bas z JBL - przy wzmacniaczu 100W i basie 20cm glowy nie urwie ale gra naprawde dobrze. Kolejny atut takiej konfiguracji to stosunkowo niskie koszta:

1. ~300zl za 4 Hertz 130mm

2. ~300-400zl glosnik basowy

3. ~400zl wzmacniacz

5. ~200zl okablowanie

Jakby ktos chcial zobaczyc jak to wyglada moge przeslac foto na prv.

Opublikowano
ja rozmawialem z kumplem ktory sie profesjonalnie zajmuje zakladaniem audio do aut i wymyslil dla mnie patent tego typu zeby tylne glosniki w polce zmienic na cos lepszego w tym samym rozmiarze,do tego wzmaccniacz i woofer 25cm montowany pod pulke tylna na dobrym wzomcnieniu,dodam ze zalezy mi na tym zeby tego widac nie bylo :) mowi ze kiedy cos takiego robil w e39 i bardzo fajnie sie sprawowalo
Opublikowano
Polecam wymianę głośników w tylnej półce(sedan) do jakies dwudrożne,ja zamontowałem wysoki model alpine,ale potem wsadziłem do drzwi wysokie i wymieniłem na same basy + subwoofer do bagażnika i wyjęcie skisacka.Jak ktoś chce to moge sprzedać te alpiny jeszcze na gwarancji za pół ceny 110zł używane jakis miesiąc czasu,dodam,że przymierzałem kilka zestawów do półki i z tymi żadne nie mogły się równać w przedziale cenowym do 400zł.