Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Powiedzcie czy powinno się wymieniać olej w asb czy nie ( chodzi o samochody po 2000 r ).

Ale od początku.

Kupiłem E-39 Touring 525i z przebiegiem 168 tk. Dziś byłem w serwisie BMW w Łodzi i zapytałem czy można zmienić olej u nich i po jakim przebiegu powinno sie to zrobić bo ja mam przejechane 169. Pan z serwisu zapytał - a który rok auta - ja na to 2001

- Pan z serwisu - to się nie wymienia we wszystkich autach po 2000 roku oleju w asb się nie wymienia bo fabryczny jest dobry i nie podlega czynnością serwisowym.

Czy Pan powiedział prawdę czy była to typowa spychologia bo ja mam fure 01 a nie 09 i może mnie nie stać na ich usługę :) ?

Podpowiedzcie co o tym sądzić bo z tego co mi wiadomo to sie wymienia olej w asb pierwszy raz po 200 tk i potem co 60 tk czy mam rację ?

A i jaki olej ewentualnie zalać - jeśli Pan z serwisu nie ma racji :) ?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ASB to skrzynia automat?

Jak tak to olej musisz w skrzyni automatycznej wymienić

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Z tego co jest napisane w książce "Sam naprawiam" Etzolda to sprawa ma się tak:

ASB - wymiana oleju tylko w sytuacji jakiejś naprawy gdzie ten olej i tak trzeba zrzucić

Manuale - zalecana wymiana co 90 000km.

Ale wiadomo - jak ktoś chce to może wymieniać kiedy chce i ile chce.

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miliony razy byla mowa o tym na forum. Poszukaj i poczytaj - nie musisz zakladac nowego tematu. :search:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik