Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki problem że nie dociąga klapy . Zamek dolny - przy zderzaku chodzi przy otwieraniu, obojętnie czy z przycisku w środku auta czy z pilota lub przycisku w klapie zamek podnosi klapę. Problem jest w momencie gdy zamykam ,klapa sie zatrzaskuje i jest zamknięta ale nie dociąga jej do końca tak jak to było do tej pory. Reasumując problem - zamek wyglada na sprawny ale nie działa w momencie zamykania. Może coś sie ułamało może wytarło co jest odpowiedzialne za obrót zamka w momencie zamykania klapy ?

Gdzie szukać przyczyny w dolnej cześć czy w klapie ?

Opublikowano
Witam. Częstą przyczyną awarii elektryki tylnej klapy są uszkodzone przewody, które poprowadzone są w zawiasach. W moim autku było tak, że klapa sama otwierała się przy włączeniu biegu wstecznego. Okazało się, że w zawiasie przetarły się przewody. Wystarczy odkręcić osłony zawiasów. Może to jest przyczyną.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Częstą przyczyną awarii elektryki tylnej klapy są uszkodzone przewody, które poprowadzone są w zawiasach. W moim autku było tak, że klapa sama otwierała się przy włączeniu biegu wstecznego. Okazało się, że w zawiasie przetarły się przewody. Wystarczy odkręcić osłony zawiasów. Może to jest przyczyną.

O problemach z przewodami już czytałem ,więc sprawdziłem je na samym początku , wszystko z nimi ok

Opublikowano
Sugeruję podpięcie do DIS-a. Trzeba sprawdzić błędy w ZKE (zentral karoserie elektronik), czyli w module karoserii. Mógł zdechnąć silniczek mechanizmu domykania klapy.