Skocz do zawartości

Przejscie z Castrola 5w40 Magnatec na 5w30 Edge?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam w swoim M52B28 mam zalany olejem Castrol Magnatec 5w40. Zastanawiam sie czy moglbym przejsc na 5w30 Edge Castrola , pytam dlatego ze Magnatec wytwarza film olejowy ktory chroni silnik, natomiast nie wiem czy Edge ma to samo a jesli nie ma to czy wypłucze ten nagar z Magnateca. Oba oleje tej samej marki oba syntetyki jednak ciut sie roznia
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!

Olej Castrol EDGE 5W/30 również posiada strukturę inteligentnych monekuł (film olejowy) + szereg innych tj. zmniejszone zużycie paliwa, przedłużenie trwałości układów katalitycznych, zmniejsza zawartość toksycznych składników spalin itp. Ja 2 miesiące temu co prawda w E46 320d przy przebiegu 252tyś. km zmieniłem olej z Castrol Magnetec Diesel 10W40 na Castrol EDGE Turbo Diesel 5W40 od tamtej pory zrobiłem ok 2,5tyś km ubytku oleju nie zauważyłem.

Pozdrawiam

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a na inny olej? motul lub valvoline o tych samych parametrach np. 5w40 lub 5w30?

czemu chcesz zmienic olej/cos nie tak