Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Centralny zamek nie zamyka ani z pilota, ani z kluczyka. Zaczęło się kilka dni temu, mroźnym wieczorem wyszedłem od kolegi otworzyłem samochód pilotem bez problemu. Dojechałem na mój parking i pilot włączył tylko alarm nie zamykając drzwi, to przekręciłem kluczykiem, a bolec drzwi kierowcy poruszył się tylko do połowy i słychać było charakterystyczny jęk centrali. Bolec domknął się gdy złapałem za klamkę. Reszta zamków nawet się nie poruszyła. Sądziłem że to popychacze pozamarzały, więc wstawiłem samochód na cały dzień do brata do garażu niestety nie pomogło. Zaprowadziłem samochód do miejscowego warsztatu, elektryk rozdłubał centralę pogrzebał przy niej i stwierdził że to zgnity kabel gdzieś pod deską, trzeba rozbierać deskę i szukać. Stwierdziłem że szkoda mi na to hajsu, zapłaciłem 100zł za robociznę i zabrałem samochód. Czy ktoś miał taki problem, ewentualnie ma jakiś inny pomysł co to może być ? Chciałem dodać że ten warsztat to był pierwszy - lepszy, niesprawdzony i umiejętności elektryka mogły być wątpliwe. Pozdrawiam
Opublikowano

na początek proponował bym podmienić na próbę centralkę zamka (zdejmij klemy przed podmianą!!) (kilka śrubek osłonek i jedna duża wtyczka)

Co do samych siłowników to ja miałem problem z przetartym kablem w instalacji drzwi. Izolacja stwardniała i przewód pękł.

Problem dotyczył tylnych prawych drzwi i znajdował się w gumowej osłonie łączącej słupek z drzwiami (trzeba ściągnąć boczek drzwi i osłonę słupka) Ale to dotyczyło jednych drzwi. Skoro u Ciebie sprawa się tyczy wszystkich drzwi to w centralce bym szukał problemu.

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź, niestety to nasuwa kolejny problem, bo nie znam nikogo z E30 więc nie mam skąd wziąć centralkę do podmiany.
Opublikowano

jesteś z największego miasta w Polsce z największą ilością szrotów :) Poradzisz sobie.

Rozumiem że wymontowanie centralki nie przysporzy Ci problemów?

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano
Wbrew pozorom mamy mało szrotów, ja znam 2, każdy na drugim końcu miasta i w żadnym z nich nie ma E30'tki. Nie powinienem mieć problemu z wymontowaniem, bo widziałem jak to robił elektryk, poza tym mam na dysku w pdf'ie książkę "Sam naprawiam samochód BMW E30". Poradzę sobie, dzięki.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Hej, mnie dzisiaj padł centralny. Naciskam przycisk na pilocie -> alarm się wyłącza (normalnie), ale zamek się nie otwiera :( Obstawiacie elektryke w centralce, czy raczej siłowniki?