Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś może mi pomuc w sprawie nawigacji do BMW e-39 07/2000 chodzi mi o polską instrukcję albo angielską . co wniej można zrobić chodzi tu o jakieś triki, mam soft SW2-1/80 czy jest nowszy i czy można go wegrać bez pomocy servisu i czy jest jakaś polska wersja softu do tej nawigacji. I jescze jedno nie mogę oglądać tv podczas jazdy jak to można odblokować może ktoś mi pomoże . Wyświetlać od nawigacji jest 4/6.
Opublikowano

Trochę tu dziwne rzeczy piszesz - masz E39 z 2001 roku i czytnik MK2 ?, a powinien być MK3 - chyba, ze navi była dokładana.

Więc pokolei :

Tricków w instrukcji nie znajdziesz - mogę Ci podesłać "normalną" instrukcję użytkownika do navi po angielsku.

Masz prawie najnowszy soft dostępny w tym czytniku, soft na te czytniki nie jest już unowcześniany. Masz wersję 8.0 na ten czytnik, jest jeszcze wersja 8.1.

Można wgrać soft bez serwisu ... i nie ma polskiej wersji softu.

Co to za ekran 4:6 ?! - są 4:3 i 16:9 (panoramiczny)

Jak ustalimy jaki masz monitor, to Ci podam jak odblokować TV.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Tricków w instrukcji nie znajdziesz - mogę Ci podesłać "normalną" instrukcję użytkownika do navi po angielsku.

Jak ustalimy jaki masz monitor, to Ci podam jak odblokować TV.

Czesc Sebast,

co do mojej NAVI, to jeszcze nie powalczylem ale powalcze.

jelsi mozesz mi przeslac instrukcje do navi po angielsku, to poprosze (mam MK2 i 4:3)

A co do odblokowania telewizora - Chetnie sie dowiem, tak lubie zerkac w niedziele na Klan, gdy wracam z kosciola i niestety nie moge, bo mam "For your own safety..."

;P

pozdrawiam

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Odblokowanie TV w MK2 :

Przekręć stacyjkę w położenie II

Wejdź w menu nawigacji do TV

Wybierz Settings

Wybierz Brightness

Kiedy zielony wskaźnik (belka) kontrastu będzie wyświetlony, naciśnij pokrętło (prawe) i trzymaj je naciśnięte

Wyłącz stacyjkę, nadal trzymając naciśnięty przycisk

Odczekaj 8-10 sekund

Puść przycisk

Załącz ponownie stacyjkę

Gotowe !

Wisicie mi piwo ;) - spece od navi proszą o zostawenie samochodu, aby to odblokować i kasują po 50-100zł. lub więcej ... ;)

Jeżeli chcecie instrukcje, to dajcie wysyłając mail-a, bo nie macie w profilu.

Typson - do Ciebie wysłałem, bo mam Twojego mail-a ;)

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

ten sposób na odblokowanie tv nie działa już to robiłem wcześniej ,

ja mam nawigację z żeńskim głosem a słyszałem że tu są problemy z odblokowaniem w każdym bądz razie sposób który podałeś nie działa

mój mail [email protected]

zgóry dzięki może masz inny sposób i jeszcze jedno czym się różni soft 80 od 81.

Może wiesz gdzie się znajduje syrena od alarmu w tej bmce bo ja szukam i nie mogę znaleść jest to orginalny alarm BMW mam problem tego typu że podczas włanczania alarmu nie słychać syreny.

Opublikowano

1. Napewno robiłeś to w ten sposób ?! bo są dwie bardzo podobne metody w zależności od wersji komputera. Są problemy, bo wszędzie krąży wersja odblokowywania do MK1 ;)

2. Sprawdź w menu TV, czy masz możliwość ustawienia trybu 16:9 ("SET" na jakimś kanale TV)

3. Żeński głos jest właśnie w MK2 i późniejszych, w MK1 był męski

4. Wypróbuj tą metodę, jak zawiedzie, to jest jescze metoda sprzętowa ...

5. Czym się różni, to podam Ci przy jakiejś okazji, bo nie jestem w stanie spamiętać wszystkich zmian softu i to jeszcze na dany czytnik :duh: ;)

6. Gdzie jest syrena, to nie wiem, a ma być słychać ? - ja też mam alarm i nic mi nie "pika", to nie jest odpustowy samochód ;) :mrgreen:

Stronka

Opublikowano

niestety nie działa robiłem to z 30 razy a zmiany formatu tv na 16/9 nie ma na żadnym kanale.

jak możesz to proszę cię o drugą metodę jak będziesz miał czas

Opublikowano
Odblokowanie TV w MK2 :

Przekręć stacyjkę w położenie II

Wejdź w menu nawigacji do TV

Wybierz Settings

Wybierz Brightness

Kiedy zielony wskaźnik (belka) kontrastu będzie wyświetlony, naciśnij pokrętło (prawe) i trzymaj je naciśnięte

Wyłącz stacyjkę, nadal trzymając naciśnięty przycisk

Odczekaj 8-10 sekund

Puść przycisk

Załącz ponownie stacyjkę

Gotowe !

działa, udalo sie za pierwszym razem.

Do do przekrecania kluczyka to nie mam pewnosci czy postepowalem dokladnie wg instrukcji. Najpierw przekrecilem na II (zaplon, kontrolki) ale pozniej cofnalem na I (tylko liczniki sie swieca i TV dziala). Dalej tak jak w instrukcji - nacisnalem, wylaczylem zaplon, odczekalem 10s, puscilem, wlaczylem i dziala!

dzieki

Odblokowanie TV w MK2 :

Wisicie mi piwo ;) - spece od navi proszą o zostawenie samochodu, aby to odblokować i kasują po 50-100zł. lub więcej ... ;)

Jeżeli chcecie instrukcje, to dajcie wysyłając mail-a, bo nie macie w profilu.

Typson - do Ciebie wysłałem, bo mam Twojego mail-a ;)

Piwo Ci wysle, jak mi zdalnie nawigacje naprawisz!! ;)

W sobote zmienilem tylne amory (dziecinnie proste) i przy okazji dogrzebalem sie do tego modulu antenowego GPS. Przelaczylem na ten moj zapasowy i nic sie nie zmienilo. Co prawda bylem wtedy w garazu ale komunikaty w GPS Status dalej takie same - RECERR, itp. Niestety nie mialem mozliwosci wyjechac na jazde probna, bo juz bylem przesmarowany piwami (wspomaganie przy wymianie amorkow ;) ) ale domniemuje, ze skoro stan sie nie zmienil, to znaczy, ze dalej jest kicha. Jakies pomysly?

pozdrawiam

t

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie - gdzie jest antena gps w touringu? Podobno w sedanie siedzi gdzies w klapie bagaznika. Czy w kombiaku antena ta to ten krotki precik na dachu?

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie - gdzie jest antena gps w touringu? Podobno w sedanie siedzi gdzies w klapie bagaznika. Czy w kombiaku antena ta to ten krotki precik na dachu?

w sedanie antene gps u masz pod tylna pulka za tylnymi fotelami ! zas w combi wydaje mi sie ze je po lewej stronie albo po prawej w tym miejscu gdzie sa te wszystkie urzadzenia od nawi ! chodz jak nie znajdziesz to zostaje podsufitka !

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
... działa, udalo sie za pierwszym razem...

A ktoś twierdził, ze robił tak 30 razy ;) ... robiłeś pewnie metodą z MK1, która jest najbardziej znana i jest bardzo podobna ...

W E39 kombi, antena GPS jest z przodu pod deską rozdzielczą.

Antena w E39 lub E38 widoczna na zewnątrz (na szybie lub dachu) to w 99% antena do telefonu.

niewiem co jest ale ja nie mogę odblokować tą metodą tv . Może ktoś da mi INNY SPOSÓB

HELP

1. Masz navi 4:3, czy 16:9 ?

2. Jeżeli 4:3, sprawdź jak wyżej napisałem, czy w tunerze TV możesz ustawić 16:9

3. Jeżeli jest to oryginalna navi, to podaj mi 7 ostatnich znaków z numeru nadwozia (2 litery i 5 cyfr).

Stronka

Opublikowano

Antena w E39 lub E38 widoczna na zewnątrz (na szybie lub dachu) to w 99% antena do telefonu.

Fakt, ta na dachu to musi byc telefoniczna, bo nawet wygladem i rozmiarem przypomina te z pierwszych gsmow

A gdzie dokladnie jest ta od nawi - w ktorym miejscu deski? Nad schowkiem? Pytam, bo nie chce mi sie calosci rozbierac ;)

pozdrawiam

t.

• 1 rok później...
Opublikowano

Fakt, ta na dachu to musi byc telefoniczna, bo nawet wygladem i rozmiarem przypomina te z pierwszych gsmow

Dobra to niech ktoś mi powie miałem taką antenę na dachu piszę miałem bo ktoś mi na myjni urwał. I teraz mam pytanie nie było do niej żednych kabli i niewiem czy to jakaś atrapa. Przyzwyczajony jestem że anteny maja jakieś przewody.

Opublikowano
Nie spotkałem się z odblokowaniem TV do E60 (do E65 tak, ale nie E60), ale się zorientuje. Napewno nie da się to odblokować z "klawiszy" tylko specjalnym modułem (tak jak to jest we wszystkich BMW po 2000r)

Stronka

Opublikowano
Zorientowałem się. Można odblokować w E60. Mogę załatwić taki moduł - cena : 480zł.

Stronka

Opublikowano

Panowie! Wy tu tak mądrze o tej nawigacji mówicie, a mnie się tylko okrągłe oczy robią :shock:

A mam takie malutkie pytanko:

Dotyczy: Nawigacja z radiem business profesional 16:9, tv jest (i "klan" można oglądać podczas jazdy), żenski (taki sexi) głos - czyli chyba mk2 lub więcej...;), wszystko pięknie działa..ale..ja taki dociekliwy jestem...

Krok. 1 wrzucam płyte z nawigacją na USA..,ekranik standardowy, wszystko ok (wyswietla przy właczeniu stacyjki BMW 20.10)

Krok. 2 wrzucam płytę z nawigacją na Polskę (tzw. wersja nieoficjalna), ekranik standardowy, wszystko ok - bez zmian, identycznie jak wyzej

Krok 3. wrzucam płytę z nawigacją na Europę Zachodnią) - wszystko się zmienia, zupełnie inne kolory menu, zupełnie inny wygląd menu, dużo więcej opcji kolorystycznych, jezykowych, ustawienia odrębne noc-dzień, ogólnie rzecz biorąc full-wypas.

Krok 4. wrzucam, którąś z poprzednich płyt wszystko wraca do normy (nudnej)

Pytanie:

Czy jest możliwa wymiana/upgrade/ grafiki ekranowej, tak by była niezależna od włożonej płyty? Może coś trzeba dograć na płytę? Czytałem tu nt. widoku perspektywicznego, nie probowalem tego jeszcze, ale tu raczej chodzi o zmianę(podmianę) całej grafiki....

Czy ktoś w ogóle widzi jakieś róznice w systemie przy róznych płytach z nawigacją??

Pozdrawiam

Opublikowano

Napisz coś więcej :

- jaki rocznik samochodu

- z którego roku są poszczególne mapy

Stronka

Opublikowano

autko 10/2002 wersja usa

płyty:

polska+3 kraje - jakaś najnowsza chyba...dostałem od panów z serwisu bmw, żebym już nie zadawał trudnych pytan

europa - nie mam pojecia

usa (california/newada z 2003)

Jak mi powiesz jak sprawdzic jaka to jest płyta - to tak zrobie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Bogi - 1.poszukaj na forum jak stiwerdzić rodzaj MK i softu! http://www.bmwmotorsports.org/pdf/MK4.pdf

Pamiętaj o tym że mowa może być o 2 płytach - jedna wgrywa najnowszy rodzaj softu, czyli grafiki, ekranu, opcji widocznych na ekranie.

a druga to płyty z mapami poszczególnych krajów.

Pewnie masz MK4 czyli z płytą DVD - i softem ze splitem na ekranie 16/9

2. Na mój chiński rozum to ty przy włożeniu płyty Europa ( tej z bajerami ) to ty wgrywasz mu najnowocześniejszy soft a nie tylko płytę z danymi mapami. Wkłądając płytę USA wgrywasz ponownie starszy soft a nie tylko czyste mapy.

Normalnie jakość grafiki nie powinna zależeć od zakressu MAPY jaką w danej chwili odczytujesz . A co oinnego z zakresem możliwych do pokazania informacji Navi - czyli tego co jest zawarte w Danych Nagranych w Mapie .Wiadomo ,że możliwość opcji np. pułapki radarowe będzie zależąła od tego czy te dane są nagrane. I podobnie z POI Point of Interest

http://www.x5world.com/ - patrz rozdział NAvigation

Sam mam MK1 i dodatkowo Navi zewnętrzne bo tylko tak mogłem jeżdzić poniżej Austrii

@smok i odblokowanie

A oto cały portal poświęcony tej sprawie

http://www.tv-freischaltung.org

może to komuś pomoże - warunek trzeba znać niemiecki - jak będą z tym problemy to pytać.

http://www.tv-freischaltung.org/download/TV-FreischaltungE38_E39.pdf

Z tego co pamiętam - możliwość odblokowywania w MK2 - żenński głos - zależała od wersji firmware - starze wersje kontrolowały bit zezwolenia odblokowania - natomiast potem w nowszych wersjach firmware tego bituy nie było i stąd cały ogromny przemysł sprzedaży "TV-Freischaltung-Modul" - czyli małej skrzynki koniecznej do odblokwania sprzętowego sygnału (Obecnie http://www.tv-freischaltung.org/TV-Freischaltung.htm)