Skocz do zawartości

[e39 530dA] Dziwny dźwięk w okolicy pompy wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dźwięk słyszalny jest na zimnym silniku do około 1min. Nie jest to raczej żadna osłona po zdemontowaniu odgłos nadal występował. Również nie są to paski klinowe i napinacze gdyż zostały wymienione. hałas dochodzi jakby z pompy wspomagania. Czy ktoś spotkał się już wcześniej z czymś takim. Dźwięk ten miałem zawsze od kupna samochodu nie jest intensywny ale denerwujący.

http://w746.wrzuta.pl/audio/7qt9LdvpMPX/wspomaganie

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

trochę stary temat ale mam identyczny dźwięk najbardziej słyszalny na zimnym silniku.

tak jak kolega myślałem że to plastikowa obudowa silnika,ale po jaj zdjęciu nie ma zmian.

szukałem co to może być i chyba już jestem blisko.

w momencie gdy słychać ten dźwięk(pojawia się"falami") drży pasek napędowy między alternatorem a wałem silnika.

obstawiam wstępnie napinacz,ale może też być sprzęgło alternatora jeżeli takie występuje w moim silniku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

koło pasowe zdemontowałem i jest w dobrym stanie.wymieniłem pasek i sprawdziłem wszystkie rolki i bez zmian.

pomogło założenie 2mm większej rolki,tej która jest pod alternatorem(silnik 3.0d)która tak do końca nie wiadomo po co jest bo pasek ledwo ją dotyka.teraz ta rolka lekko naciąga pasek ,przy czym nie występuje już ten denerwujący dźwięk i pasek na wolnych obrotach nie drży.

Opublikowano

Miałem to u siebie a w zasadzie mam ale już w niewielkim stopniu.

Efekt jest podobny do poluzowanej osłony ale zanikał po nagrzaniu się auta

Im zimniej tym bardziej słyszalne.

Przy okazji walki z drganiami kiery czepiałem się wszystkiego zalałem ceramixa do płynu wspomagania.

I ucichło.

Na tyle że po około 6 miesiącach od zalania trzeba przyłożyć ucho do grilla żeby coś usłyszeć.

Płyn wspomagania wcześniej wymieniałem ale nic to nie dało.

Tak jak i wymiana paska

Silnik M57D30 lift

Opublikowano
koło pasowe zdemontowałem i jest w dobrym stanie.wymieniłem pasek i sprawdziłem wszystkie rolki i bez zmian.

pomogło założenie 2mm większej rolki,tej która jest pod alternatorem(silnik 3.0d)która tak do końca nie wiadomo po co jest bo pasek ledwo ją dotyka.teraz ta rolka lekko naciąga pasek ,przy czym nie występuje już ten denerwujący dźwięk i pasek na wolnych obrotach nie drży.

a od czego dopasowałeś większa rolkę podziel się . bo mie to też czeka.