Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko :)

od jakiegoś czasu pojawił się u mnie dziwny objaw stukania (chyba wału) przy ruszaniu przypomina troche grzechotkę

spotkał się już ktoś z tym?

mam obecnie BMW 750 e32

pozdrawiam

BMW 750i V12 E32 - Będziesz Mógł Więcej :)))
Opublikowano

Witam

Może to podpora wału domaga się wymiany.

Kiedyś w oplu omedze też się tłukło i głośno huczało, do wymiany poszło: podpora wału wraz z łożyskiem i dwa łożyska dyferencjału.

Opublikowano

Cześć]

miałem identyczny problem w mojej buni na 99,5 % masz wybity czy jak to nazwać zużyty przegub na wale

który znajduje się przy moście. objawia się to jakby lekkim opóźnieniem w przenoszeniu napędu przy np ruszaniu \

hamowaniu silnikiem jest wyczuwalny luz a potem dźwięk grzechotki. . . .podporę miałem idealną i krzyżak też.

nawet przez ten przegub przy mocnym przyśpieszaniu bił wał i wibracje przenosiły się trochę na karoserię.

Kupiłem za 200zł używkę i jak ręką odjął. .. :D a używkę dlatego że nowy kosztował ponad 700 :duh:

PS mowa o 730 manual ale myślę że wały we wszystkich baleronach mają podobną konstrukcję.

Opublikowano

Dobrze wiedzieć...

Mam tylko pytanko, bo ja mam identyczne objawy poza tym, że charakterystyczny dźwięk grzechotki słyszalny jest z przodu bardziej (jakby z okolic skrzyni), nie przy moście - myślicie że to coś z wałem? Bo bałem się, że to już końcówka żywota skrzyni, mimo że działa idealnie. Co ciekawe, w przeciwieństwie do założyciela tematu, "grzechotka" nasila się przy powiedzmy jałowym działaniu skrzyni (na biegu podczas stania), na P i N, oraz nieraz przy hamowaniu silnikiem. Podczas przyspieszania raczej przycicha. Takie objawy to wg Was też kwestia przegubów/podpory/krzyżaka?

Trza będzie przejechać się do mechaników... :cry2:

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano

Nie podpory ani w moim przypadku krzyżaka tylko właśnie tego nieszczęsnego przegubu w którym są

kulki i najczęściej suche ( wygląda jak zwykły przegub półosi np z golfa 2 ) które zamiast ładnie pracować

wrzynają się poprzecznie w zewnętrzną część przegubu skąd bierze się "luz" między silnikiem a tylnymi kołami.. . :wink: A co do dźwięku to właśnie słyszalny jest z przodu nie wiadomo czemu nawet w kanale miałem trudno

zlokalizować ten brzydki dźwięk grzechotki... pewnie wał tak przenosi stukot.