Skocz do zawartości

Pytanie o skrzynie biegów 5hp-30 czarna tabliczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam po małej przerwie zakupiłem E32 740iA :D i jak to bywa z nowym autem musiałem dobrze spenetrować brykę i zaskoczyła mnie jedna sprawa mianowicie po przejechaniu 10km postanowiłem sprawdzić stan oleju w skrzyni temperatura silnika 82 c wrzuciłem na 15 sekund R potem N D i znowu N i odkręciłem korek kontrolny i wylało się około 1L oleju :shock: a z tego co wiem to stan jest prawidłowy gdy poziom utrzymuje się na równo z korkiem, dodam że skrzynia działa prawidłowo,Bardzo proszę o odpowiedz bo w sylwestra jadę w góry.Pozdrawiam

PASJONAT E32 posiadałem E32:730R6,730V8,750V12

......................................................................

POSIADAM E32 750 V12 SPRZEDAJE CZĘŚCI

TEL 513068207

Opublikowano

a po co odkrecales korek?

w komorze silnika powinien byc bagnet do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni biegow obok kolektora dolotowego kawalek rorki zakonczony zoltym korkiem

z teggo co wiem to oleju w skrzyni biegow poinno byc wlane do pełna nie powiem ci iel tokladnie ale po to w sumie jest ten bagnet

pamietaj ze przy wymianie oleju nalezalo by rowniez wymienic filtr czastek stałych znajdujacy sie w skrzyni

Opublikowano

Sprawdzałeś na zbyt ciepłej skrzyni i ulało Ci się za dużo. Teraz masz za mało oleju i skrzynia zacznie ci na zimno pojękiwać, a na ciepło szarpać przy przełączeniach, szczególnie z 5 na 4 i z powrotem...

Musisz dolać ten literek i zrób to na zupełnie zimnej skrzyni...

Opublikowano
Witam dzięki za podpowiedzi sprawdziłem jeszcze przed wyjazdem na skrzyni i temperatura 30st. wlałem litr z powrotem i brakuje mi jeszcze jakieś 0,2l bo tyle wylało się na ziemie, objaw jest taki jak piszesz wyczuwam że jak skrzynia zmienia z 4 na 5 to to czuć tą zmianę bardziej niż inne biegi czy po dolaniu do prawidłowego stanu objaw zniknie czy zostanie( dodam że skrzynia była całkowicie remontowana )pozdrawiam

TEL 513068207

Opublikowano

Witam mała poprawka do powyżej odpowiedzi

wyczuwam że jak skrzynia zmienia z 3 na 4 to to czuć tą zmianę bardziej niż inne biegi czy po dolaniu do prawidłowego stanu objaw zniknie czy zostanie. Bo jak skrzynia zmienia z 4 na 5 to jest płynna zmiana :?:

TEL 513068207