Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam bmw 523i 2,5benzyna+gaz 96rok. Mam taki problem silnik szarpie na wolnych obrotach tak że całe auto się trzęsie a gdy przełączę na benzynę silnik pracuje idealnie.

I chciałem zapytać czy to normalne gdy silnik pracuje do 2tyś obrotów nawiew w aucie dmucha letnim powietrzem i słabo a gdy dodam gazu tak powyżej 2tyś to od razu nawiew dmucha dużo mocniej i gorącym powietrzem.

P.S proszę o kilka porad związanych z użytkowaniem tego auta

Opublikowano
sprobuj odpowietrzyc uklad,moze byc tak ze parownik nie rozgrzewa gazu i jak bedzie zimny to bedzie szarpal,czesto dzieje sie tak przy przechodzeniu z Pb na gaz-jest szarpniecie,druga sprawa to jak masz sekwencje to moze byc ustawiony niski prog przelaczania na gaz-20 stopni ,wtedy na zime zmien na conajmniej 30 c,nastena sprawa to same wtryskiwacze gazowe,jak sa juz wypracowane i maja syf w srodku to jak zimne moga szarpac i bedzie nierowno chodzil,trzeba je rozkrecic i przeczyscic a potem zrobic autokalibracje lpg
Opublikowano
z gazem to mam tak ze jak temperatura wyjdzie za niebieski kolor to przełączy się na gaz tylko wtedy jak obroty będą powyżej 2tys i muszę potrzymać tak z 60sekund i wtedy przepnie się na gaz jak nie nie zrobię tego to auto może rozgrzać się do 90stopni a i tak będzie pracował na benzynie dodam jeszcze ze często przy zmianie z benzyny na gaz czuje woń gazu w aucie. Może pompa wody jest za słaba i nie grzeje reduktora??
Opublikowano
sprobuj rano po przlaczeniu sie gdy bedzie szarpal zatrzymac sie i zajzec do komory silnika,zobacz czy reduktor jest goracy,spr czy gdzies nie czuc gazu,moze ktorys wezyk jest nadpekniety,lub puszcza w okolicy reguktora,nie powinno byc czuc gazem w aucie.,jaka to instalacja?
Opublikowano
Jedz ustawic gaz lepiej przy odp temp. sam powinien sie zalaczac takie wymuszenie podkrecaniem obrotami nie wrozy nic dobrego

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
poszedłem teraz do auta odpaliłem zimny silnik zostawiłem go na wolnych obrotach i otworzyłem maskę i czekałem aż zagrzeje się reduktor silnik dostał już swoją temperaturę a reduktor dalej zimny dopiero gdy dodałem gazu na 2,5tyś to reduktor zrobił się gorący tak że parzy. i auto przełączyło się na gaz
Opublikowano
to cos masz z obiegiem plynu,odkrec korek,powinno widac jak sie przelewa plyn przez taki boczny otwotek-silnik odpalony,odpowietrz uklad odpowietznikiem na chlodnicy,ogrzewanie na full i odpowietrzasz
Opublikowano
w starszych e34 wada byly wlasnie pompy ktore mialy plastkiowy wirnik,w 39 powinien juz byc metalowy i teoretycznie nie powinno sie to dzic co w 34-ale kto to wie,moze sie i rozlecial i wtedy beda dzic sie cuda. kolega w e34 mial padnieta wlasnie pompe,przy stalej jezdzie(np tasa) do 3000 mial klopoty z utrzrmaniem cieplego nadmuchu w kabinie,dlugo sie nagrzewal-podobne obialy co padniety termostat
Opublikowano

JEŻELI WYMIENIEAŁEŚ TERMOSTAT TO BARZDZO MOZLIWE ŻE KTOS NIE DO KOŃCA CI UKŁAŁ ODPOWIETRZYŁ SPRAWDŹ TO JESZCZE RAZ...+ DOD. jedź do warsztatu lpg i niech ci zmienią to przełaczanie na obroty na samą temp. ja mam np. 40 stopni i jest ok.

( NIEWIEM CO TO ZA GAZOWNIK TO ROBIŁ ALE WE WTRYSKO GAZU PRZYŁACZANIE NA LPG DOD. NA OBROTY DOSYĆ DZIWNE ROZWIĄZANIE)

Opublikowano
JEŻELI WYMIENIEAŁEŚ TERMOSTAT TO BARZDZO MOZLIWE ŻE KTOS NIE DO KOŃCA CI UKŁAŁ ODPOWIETRZYŁ SPRAWDŹ TO JESZCZE RAZ...+ DOD. jedź do warsztatu lpg i niech ci zmienią to przełaczanie na obroty na samą temp. ja mam np. 40 stopni i jest ok.

( NIEWIEM CO TO ZA GAZOWNIK TO ROBIŁ ALE WE WTRYSKO GAZU PRZYŁACZANIE NA LPG DOD. NA OBROTY DOSYĆ DZIWNE ROZWIĄZANIE)

Kolego ja mam instalacje gazowa i mój silnik musi się nagrzać do 40st. i osiągnąć 2000 obrotów żeby na gaz przełączyło.

Oprócz tego mam dwóch znajomych którzy maja tak samo to zaprogramowane, a każdy z nas zakładał gdzie indziej!!!

Jeżeli będzie chodził na niskich obrotach to się nie przełączy nawet jak będzie miał 80st!!!

Opublikowano
przelaczanie to mozna sobie nawet ustawic na 600obr i wtedy na jalowym przeskoczy,mialem tak w stagu i mam teraz w omvl,jak jest wszystko OK to nawet nie poczujesz ze przeskoczyl na luzie