Skocz do zawartości

Touring, amortyzatory, tyl - jak wymienic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam 523iA T, chcialbym wymienic z tylu amortyzatory. I chcialbym to zrobic sam. Dodam, ze z tego co sie orientuje, to w e39 sa dwa rodzaje nivo. Ja mam tak, ze zamiast sprezyn mam miechy oraz zwykle amory (bez regulacji cisnienia). Slyszalem tez, ze jest opcja 2 - amory z regulacja, ktore kosztuja prawie 2tys za sztuke.

Te moje kosztuja jakies 600 brutto/szt

Obejrzalem od spodu auto i wydaje mi sie, ze wymiana powinna byc prosta. Amor na dole przykrecony jest do wahacza a na gorze do nadwozia z dostepem od gory, od bagaznika. Czy ktos cwiczyl ten temat i moze podzielic sie doswiadczeniami

pzdr

pozdrawiam

t.

Opublikowano
odkręcasz od góry chyba 3 śruby jak się nie mylę od dołu od wachacza oczywiście wszystko na podnieśonym aucie na lewarku i wyjmujesz ,bierzesz ściągacz na sprężyny ściągasz i wymieniasz amora tak jest chyba w większości aut :cool2:
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.
Opublikowano
odkręcasz od góry chyba 3 śruby jak się nie mylę od dołu od wachacza oczywiście wszystko na podnieśonym aucie na lewarku i wyjmujesz ,bierzesz ściągacz na sprężyny ściągasz i wymieniasz amora tak jest chyba w większości aut :cool2:

wlasnie chodzi o to, ze nie mam z tylu sprezyn tylko miechy. Amorki ida sobie obok - czyt. nie ma kolumny. Zreszta nie wiem, czy tam gdzie sa sprezyny to sa spiete amorem w kolumne, nie istotne. Dlatego pytam, bo z kolumnami to radzilem sobie i bez sciagacza ;)

pozdrawiam

t.