Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich jestem tutaj nowy. prosze o pomoc mam problem z vanosem. BMW e34 520i m 50 b25

rok 1993. w zakresie od 2500 do 3000 obr/min slychac jak grzechocze vanos. Co to moze byc? Czy cały jest do wymiany czy da sie to jakos zregenerowac? Prosze o pomoc

Opublikowano

możliwe że da się zregenerować, trzeba wymienić pierścienie, ewentualnie może być padnięty teflonowy uszczelniacz a z tym już gorzej, był gdzieś tutaj szeroko omawiany ten temat

możesz kupić używkę, tylko to już jest loteria w jakim jest stanie

a generalnie jeśli nie masz strat w mocy to możesz jeszcze dłuuudo z tym latać

Opublikowano
nie sily nie traci chodzi jak nalezy i osiagi sa bardzo dobre. tylko w tym przedziale obrotow slychac vanos a tak to nie dobiegaja zadne inne dzwieki.
Opublikowano
tak juz jest w tych silnikach, nic z tym nie zrobisz, albo wymiana albo jezdzij z tym
Opublikowano
Tylko pali strasznie duzo. Kupilem ta e34 3 dni temu i spalanie jest naprawde duze przy spokojnej jezdzie pali min 13 litrow. Mialem wczesniej e 36 coupe 325i vanos i tyle palila jak latalem w granicach 170- 200 a normalnie to w 9 sie miescilem. Czy te spalanie moze powodowac wlanie ten grzechot w dobiegajacy z vanosa? Byc moze sonda jest padnieta. Czy moge jezdzic z tym czy trzeba to robic?
Opublikowano

vanos na pewno nie powoduje wiekszego spalania, to cos innego,

pozatym to ciezkie auto, spalania rzedu 9 litrow sie nie spodziewaj, wszystko zalezy od nogi, trasy (miasto/poza miastem) i wiedzy na temat oszczednej jazdy :D

Opublikowano

możesz do póki nie zacznie tracić znacznie na mocy

na spalanie raczej nie wpływa znacząco

ja mam 2.0 bez vanosa i pali mi teraz ok 12,5 litra LPG - sekwencja, jazda normalna, bez oszczędzania, ale bez specjalnego pałowania