Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Serdecznie wszystkich forumowiczów . Niedane mi jest się nacieszyć moja bmka , pewnego dnia pojawiła sie kontrolka DSC wykrzyknik , podpiołem pod Disa (Dzieki Nerwus za przesyłke i twoja pracę)i horror przerażenie masa błędów ,ale najgorszy to DSC 5E20 Hydraulic Unit Pressure sensor,internal -----Fault currenty present . Hydraulic unit B3450_L2HE .Wyczytałem na forum ( http://www.e90post.com/forums/showthread.php?s=1ad53c84817a375b265d4ce9cc342b04&t=272871 ) że to jest bardzo słaby punkt w BMW serii 3 :!: pułbiedy gdy auto jest na gwarancji .Najgorsze jest to że nie ma znaczenia tutaj przebieg może sie to stac w nówce jaki 4 latku . koszta straszne w serwisie w Belfascie 1800f z robocizna samo podpiecie i sprawdzenie to około 1 h -109f/h . Moja przygoda z bmka jeszcze nadobre sie nie zaczoła a tu zimny prysznic :cry2: .ok nie chodzi mi o narzekanie pytanie mam czy orientujecie się czy mozna ten kontrol unit zastapić urzywanym ?????? Choć martwi mnie ten zapis [important! Limited storage life. Please Observe expiry date on parts label. Exception: Painting material, see Painting manual "BMW Group Original Color System" ] jaki znalazłem tutaj http://bmwfans.info/parts/catalog/34516774071/ Pozdrawiam i prosze o jakies uwagi
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłeś gdzieś w aso bmw na potwierdzenie tego błedu ?? Żeby się nie okazało że wywalisz 1200 euro i to nie będzie to ...
Krzysztof
Opublikowano
tak byłem 99f za diagnozę plus vat . Widziałem na allegro masę tych (nazywają je pompa abs ) i jak dla mnie to cena przystępna , tylko nie chciałbym żeby się okazało że będę wymieniał co parę miesięcy . Wiem że mogę jeździć bez tego, po prostu niema dsc i dtc , niezbyt ciekawe tym bardziej ze tutaj zima a jak pytam o opony na zime to sie uśmiechają . Korzystam z żony vectry , :lol: ( jak mi pożyczy )
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc robertjonath

Mialem identyczny problem z moja e90 320d. Diagnoza u mnie byla taka ze "hydraulic unit pressure sensor faulty", czyli chodzi dokladnie o czujnik DTC (swieci kontrolka caly czas) ktory jest w pompie od ABS-u. Mozesz bez problemu kupic pompe na ebay lub na allegro(ja kupilem na allegro). Uwazaj zeby numery sie zgadzaly co do cyferki! A na koniec najwazniejsza i najbardziej dolujaca rzecz: w tych autach pompa musi byc zakodowana do auta, czyli krotko mowiac moze byc tak ze nawet jak kupisz pompe z tymi samymi numerami to nie bedzie ona chodzic z twim autem. Musisz znalezc kogos kto ci ja zakoduje(a nie zawsze sie to udaje). Kodowanie musi byc zrobione naprawde przez kogos kto sie zna, bo wystarczy ze powiem ze podczas kodowania auto laczy sie przez internet z BMW Monachium.

Jesli chcesz wiecej informacji to wyslalem ci moj numer tel na priv. ja ze swoim autem przeszedlem katorge ale udalo mi sie naprawic. Tak wiec jesli dam rade to sluze pomoca :)

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Czesc robertjonath

Mialem identyczny problem z moja e90 320d. Diagnoza u mnie byla taka ze "hydraulic unit pressure sensor faulty", czyli chodzi dokladnie o czujnik DTC (swieci kontrolka caly czas) ktory jest w pompie od ABS-u. Mozesz bez problemu kupic pompe na ebay lub na allegro(ja kupilem na allegro). Uwazaj zeby numery sie zgadzaly co do cyferki! A na koniec najwazniejsza i najbardziej dolujaca rzecz: w tych autach pompa musi byc zakodowana do auta, czyli krotko mowiac moze byc tak ze nawet jak kupisz pompe z tymi samymi numerami to nie bedzie ona chodzic z twim autem. Musisz znalezc kogos kto ci ja zakoduje(a nie zawsze sie to udaje). Kodowanie musi byc zrobione naprawde przez kogos kto sie zna, bo wystarczy ze powiem ze podczas kodowania auto laczy sie przez internet z BMW Monachium.

Jesli chcesz wiecej informacji to wyslalem ci moj numer tel na priv. ja ze swoim autem przeszedlem katorge ale udalo mi sie naprawic. Tak wiec jesli dam rade to sluze pomoca :)

Pozdrawiam

Krzysiek

Kolego, żadna nowość. Cokolwiek wymienieasz musisz kodować auto. Całe auto. Takie kwiatki ;)

Pzdr.

Opublikowano
w F01 to sie moze laczy przez internet (ISIS) ale na pewno nie w E90 :D

W E90 (przynajmniej w moim egzemplarzu) na pewno auto bylo podlaczone z centrala w Monachium przez internet. Bylem osobiscie przy tej operacji, stalem obok komputera, takze przosze nie podwazac mojej wypowiedzi jesli kolega za bardzo nie ma pojecia w tym temacie.

Serdecznie pozdrawiam

Krzysiek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli byłeś w ASO ze swoim autem ??? Auto się nie łączyło z Monachium tylko soft, tak dla ścisłości :norty:
Krzysztof
Opublikowano
Totalna carramba z tym codowaniem , tam trzeba wszystko codowac od nowa ,wymieniałem lampe xenon adaptive prawa (codowanie )akumulator (codowanie ) wspomniany dsc ( codowanie ) . Wspomniałes że mozna wymienic na urzywany tylko że bieda kupic taki sam tj co do cyferki ,ciągle wychodzą nowe ,real OEM tez poleca zupelnie inne do tego modelu .Jak sprawdzam numery tych z allegro to już nie istnieją carramba totalna .Znalazłem ciekawa firme w niemczech [ http://rhelectronics.de/de/reparatur-steuergeraete/reparaturauftrag/] która zamjuje się naprawą niestety z niemieckiego jestem zielony .
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Aby nie otwierac nastepnego tematu dopisze sie tutaj. Chodzi mi o to, czy ktos jest w stanie powiazac numer czesci wg BMW (konkretnie agregatu DSC) z numerem fizycznie wystapujacym na tej czesci, gdyz moge smialo powiedziec ze numer czesci z programu serwisowego BMW ma sie nijak do fizycznego numeru. Jakie numery mozna zakodowac do danego auta, bo szukanie jednego jedynego spisanego z natury to jak szukanie igly w stogu siana. Czy da rade zakodowac agregat DSC z 330i do 320? Jesli nie to dlaczego? Ewentualnie jak ewaluowaly sterowniki w gore?

Czy jest tutaj jakis specjalista znajacy sie na tym?

Update.

Numery agregatow wg BMW, ktore sa zamienne.

Nr. Opis Uzupelnienie Ilosc Od Do Numer czesci

01 Agregat hydrauliczny DSC 1 12/2004 09/2006 34516774071

01 Agregat hydrauliczny DSC 1 09/2006 03/2007 34526777154

01 Agregat hydrauliczny DSC 1 03/2007 09/2007 34516779566

01 Agregat hydrauliczny DSC 1 09/2007 12/2007 34506779577

01 Agregat hydrauliczny DSC 1 12/2007 09/2008 34506784809

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC 1 12/2004 09/2006 34526774072

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC 1 09/2006 03/2007 34526777155

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC 1 03/2007 09/2007 34526779567

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC 1 09/2007 12/2007 34506779578

02 Zestaw naprawczy sterownika DSC 1 12/2007 09/2008 34506784810

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.