Skocz do zawartości

Automat - problem - nie jedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jechałem autkiem i nagle przestało ciągnąć. Żadnego zgrzytu, stuku itp. Wszystko działa, silnik chodzi - poza tym że nie ciągnie. Model 525 E28 z automatem. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu.Może ktoś z Was zna ten problem i coś doradzi ?

Drugie pytanie - czy w tym aucie można zamienić skrzynię automatyczną na manual ? Czytałem gdzieś że nie

Pozdrawiam

neS421

Opublikowano
Jak nic wczesniej nie strzelalo i nie bylo zadnych dziwnych objawow i dzwiekow to mozliwe ze padl konwentor ( przemiennik momentu obrotowgo ) laczy skrzynie z kolem zamachowym. A wogulo to: http://www.automat.pl/body/index.html, polecam ten serwis, dla posiadaczy automatow most wanted :mrgreen:

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano

Witam

Moim zdaniem szlag trafil linke do zmiany biegow.

Ta linka jest podzczepiona do przepustniy /na dzwigni/i jak dodajesz gazuto ona zmienia biegi.

pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem jak to u ciebie dokladnie jest rozwiazane z ta linka..............

ale jesli nie ciagnie - to moze byc wina glownego sprzegla - czyli konwertera............. jednak nie powinno byc tak ze wszystko jest dobrze i nagle 'łup' i nic nie ciagnie - albo wczesniej juz slizgalo albo to nie wina konwerteraz.............

Opublikowano

Generalnie wczesniej nie bylo zadnych problemow, poza tym ze na trasie zdazylo sie ze przez pare sekund samochod lekko pulsowal, ale potem jezdzil normalnie. Jak jechal tak stanal.

Przy wrzucaniu biegow "do przodu" nic sie nie dzieje, przy wstecznym jest pociagniecie auta o pare cm do tylu.

Jezeli to ten konwerter to co dokladnie tam jest w nim takiego co sie sypie, jak to dziala, jak wyglada naprawa ?

W polskiej ksiazce nie ma nic o automacie, a Haynesa mam akurat bez tego rozdzialu :/

Opublikowano

Póki co nic nie znalazłem

Cięgna od dźwigni zmiany biegów są chyba OK skoro wrzuca wsteczny, ale nie wiem jak to jest rozwiązane od strony hamulca ? Przy hamowaniu jest chyba jakieś wysprzęglenie - może tam szukać ?

Druga rzecz jaka mi się nasuwa to pompa oleju do skrzyni - ale też nie mam opisu i nie wiem jak sprawdzić czy działa, i czy może być przyczyną takiego zachowania się auta

Opublikowano
Poziom oleju przy górnej granicy, był wymieniany parę miesięcy temu, auto nie jeździło wiele od tego czasu. Olej czysty, bez przebarwień, nie ma zapachu spalenizny..
Opublikowano
Wlasnie wyczytalem, ze do 4HP22 wchodzi 3 litry oleju bez konwertora, a 7.5 L z konwertorem. Czy to znaczy do do konwertora jest osobny zbiornik oleju i bagnet do sprawdzania jego poziomu ???? :shock:
Opublikowano

Zakładam że to nie konwerter, skoro miał olej (jeśli poziom oleju skrzyni świadczy też o poziomie oleju konwertera), i że koszt będzie sporo niższy.

Jeśli to jednak konwerter to chyba zmienię skrzynie na manualną zamiast naprawiać..

Opublikowano

jak masz mozliwos tanio zmienic na manuala to sie nie zastanawiaj :cool2:

pamietaj ze bedziesz musial zmienic kilka elementow - skrzynia , kolo zamachowe , sprzeglo , wal napedowy , dyfer , tunel , pedaly , przeprogramowac komputer itp itd :mad2:

Opublikowano

Witam

Nie straszcie czlowieka!

Moim zdaniem to trzeba kupic uzywke /najlepiej z gwarancja z Niemiec i/

i bedzie ok .Za 300 euro kupisz.

pozdrawiam

A jak zamienisz to mozesz sobie tamta rozebrac i zobaczyc co jej dolega.

Jak cos do niewielkiej naprawy to zrobisz i bedzieszs mial na zapas..

Jak pojedziesz do warsztatu to cie zgolasza za samo wyjecie skrzyni.

A w wrunkach domowych jak ktos ma kanal to mozna samemu z pomoca kolegi zdjac i zalozyc a potem wypic dobre piwo albo cos mocniejszego :D

Opublikowano

Kanału nie mam ale mam młot udarowy, to sobie wkrótce zrobię :-)

Będę wyciągał tą skrzynię, narazie nie zmieniam..