Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z temperatura silnika,tzn wskazowka rzadko wychodzi po za niebieska kreske chyba ze wylacze ogrzewanie,ktore zreszta nie za bardzo grzeje,probowalem odpowietrzac silnik i wydaje mi sie ze jest ok.Jaka moze byc przyczyna,i co moge jeszcze zrobic,prosze o pomoc zyczliwych uzytkownikow

Naucz się proszę tytułowania wątków:

viewtopic.php?f=69&t=117886

Następnym razem będzie ostrzeżenie i zamknięcie tematu

Moderator

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Nie pisales czy to sie dzieje na postoju czy podczas jazdy,jesli podczas jazdy to sprawdz zaslone za chlodnica czy jest zamknieta
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o zamienniki to polecam Wahler, vernet lub GAtes. Według rocznika w opisie to masz silnik m43b19 i ten termostat jest z całą obudową i verneta kosztuje ok 250pln. Być może są dostępne wkłady z hińskiej firmy 4max, ale ja osobiście nie polecam. Popytaj dalej na forum, być może ktoś przerabiał już ten temat.
Opublikowano
chyba ze wylacze ogrzewanie,ktore zreszta nie za bardzo grzeje

Na to wygląda że samochód nie jest do końca rozgrzany, być może pokonujesz zbyt małe odcinki, a przy teraźniejszych mrozach silnik troszkę dłużej się nagrzewa. Żeby sprawdzić dokładnie, musisz pokonać większą trasę.

Opublikowano

Na to wygląda że samochód nie jest do końca rozgrzany, być może pokonujesz zbyt małe odcinki, a przy teraźniejszych mrozach silnik troszkę dłużej się nagrzewa. Żeby sprawdzić dokładnie, musisz pokonać większą trasę.

Nic z tych rzeczy. Nie należy wprowadzać forumowego kolegi w błąd, tudzież zasiewać jakichkolwiek wątpliwości. Diagnoza jest klarowna i prosta jak drut. Termostat do wymiany bezwzględnie.

Opublikowano
Tak jasne najlepiej wymienić termostat silnik i cały samochód, :mad2: głupoty,, ludzie co wy piszecie,przy takich mrozach auto nie rozgrzewa się tak jak latem,jeszcze jak włączysz dmuchawę,i przejedziesz odcinek 5km to na pewno ci się rozgrzeje,,zasłoń chłodnicę,ludzie myślcie co piszecie,a ty gdybyś trochę myślał to zauważ ile pojawiło się tematów pt ,,NIE ROZGRZEWA SIĘ,, i co u wszystkich termostaty nagle wysiadły,jak mróz trochę przycisnął
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie przy -13 auto dochodzi do normalnej temperatury po ok. 3km jazdy. Jak włączę ciepły nawiew to na chwile temperatura płynu chłodzącego spada, ale po ok. 1 km temperatura wraca do normy i tak sie trzyma.

Termostat przecież nie zawsze musi sie zepsuc tak, że wogóle cały czas bedzie otwarty. Może np. otwierac się przy 60 albo 70 stopniach, zamiast przy normalnej temperaturze. Tak miałem w poprzednim aucie.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Tak jasne najlepiej wymienić termostat silnik i cały samochód, :mad2: głupoty,, ludzie co wy piszecie,przy takich mrozach auto nie rozgrzewa się tak jak latem,jeszcze jak włączysz dmuchawę,i przejedziesz odcinek 5km to na pewno ci się rozgrzeje,,zasłoń chłodnicę,ludzie myślcie co piszecie,a ty gdybyś trochę myślał to zauważ ile pojawiło się tematów pt ,,NIE ROZGRZEWA SIĘ,, i co u wszystkich termostaty nagle wysiadły,jak mróz trochę przycisnął

Uwagi o moich procesach poznawczych kolego powściągnij, bo nie paśliśmy razem krów. Nie wiem, jakim E46 jeździsz, że uznajesz takie zachowanie wskaźnika temperatury za normalne. Wiem natomiast, jak powinnien zachowywać się wskaźnik temperatury w E46 z benzynowym silnikiem oraz sprawnym termostatem. Co więcej, z doświadczenia znam tendencje tej części do usterek.

Autor tematu wybierze jedną z zasugerowanych dróg - właściwą lub druciarską.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o zamienniki to polecam Wahler, vernet lub GAtes. Według rocznika w opisie to masz silnik m43b19 i ten termostat jest z całą obudową i verneta kosztuje ok 250pln. Być może są dostępne wkłady z hińskiej firmy 4max, ale ja osobiście nie polecam. Popytaj dalej na forum, być może ktoś przerabiał już ten temat.

Do mojego 323 oryginalny termostat (z obudową) w ASO BMW kosztował ok. 220 zł w tamtym roku.

Mechanik ostrzegał mnie przed tanimi zamiennikami termostatów, mówił że bardzo często lubią sie szybko zepsuć.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Nic z tych rzeczy. Nie należy wprowadzać forumowego kolegi w błąd, tudzież zasiewać jakichkolwiek wątpliwości. Diagnoza jest klarowna i prosta jak drut. Termostat do wymiany bezwzględnie.

No tak tylko ze najwiekszy mroz jaki odnotowalismy w moim miescie to byly -2 stopnie,chcialempodkreslic ze mieszkam w szkocji a takze odcinki jakie pokonuje dziennie nie sazbyt male bo dojezdzam do pracy 30km wjedna strone

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak kolega jedzie 30 km do pracy i mu się nie zagrzewa to chyba normalne ze siadł termostat. Znasz lepszy powód????????

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co ty piszesz a zasłanianiu kratki wlotu powietrza??? Przecież to nie polonez!!!! Ja mam stare e30 z silnikiem m40. Wstaję o szóstej rano, było -14 stopni. Odpalam samochód i chodzi minutkę czyszcząc szybki ze śniegu. Po minucie ruszam. Jadę ok 1km gdy czuję ze na przednią szybę leci już lekko ciepławe powietrze. Wtedy przełączam mą bawarkę na gaz. Po dwóch następnych km mam wskaźnik na granicy niebieskiej kreski i pola cetralnego. Gdy mija kolejny kilometr to już mam wskaźnik w sektorze środkowym. Razem przejechałem 4km. Wiec kolego nie pisz ze nowsza o dwie generacje trójka bedzie grzała się wolniej po bajki opowiadasz. Nie mam żadnych przesłon i tym podobnych wynalazków. Nawet nie mam osłony pod silnikiem. Mam gaz i wchodzi mi litr więcej niż nominalnie. Ale sprawny termostat musi być. Niestety to podstawa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a i jeszcze jedno. Nie siadają od razu termostaty, ale puki jest ciepło to sie na zwraca na to uwagi. Dopiero gdy d..a marznie zaczyna się myśleć, że coś nie tak...
Opublikowano
witam. przed wymianą termostatu w te mrozy przy -10 auto jak jechałem 80-100km/h wskaźnik ledwo opuścił niebieskie pole i tak trzymał się cały czas aż do momentu kiedy nie stanąłem na kilku światłach z rzędu(mogłem jechać 30km i cały czas była ledwo za niebieskim polem). Wtedy temp wskakiwała na godz 12 i się już trzymała cały czas. Po wymianie termostatu auto nie ważne czy jedzie czy stoi w korku nagrzewa się na godzinę 12 w ciągu 2-3 km przy -15 (sprawdzałem po cało nocnym postoju). Dodam że nie mam żadnych osłon na chłodnice bo i po co. To nie FSO :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
termostat wymieniony i odrazu inaczej,ale jeszcze jeden maly problem to to ze przy wlączonym ogtzewaniu na 20 stopniach leci bardzo gorace powietrze,czy to oznacza ze uklad zle odpowietrzony :?: :?: :?: