Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj rano przy temp. -8 (w nocy pewnie -15) spotkala mnie dziwna niespodzianka - 520d sie uruchomil, a pozniej od razu zgasl. Po nastepnym START uruchomil sie, chociaz silnik nie pracowal przez pierwsza minute do konca normalnie. Wczesniej, nawet przy -20 wszystko odbywalo sie normalnie. Czy to zapowiada jakies problemy, czy po prostu sie zdarza przy silnikach diesla?
Opublikowano

Jeśli jest bardzo zimno to radze po włożeniu klucza nacisnać start bez sprzegła/hamulca kontrolki sie zapalą, kontrolka świec zgasniei i dopiero sprzęgło i jeszcze raz start i uruchamiamy. Nie mam pewności jak działąją świece żarowe przy wciśnięciu sprzęgła i od razu wciśnięciu przycisku start ale myśle, ze nie grzeją jakoś wczesniej. Raz kiedy dośc szybko uruchamiałem auto po włożeniu klucza to silnik zaczał krecić i sie uruchamiac a kontrolka świec żarowych jeszcze chwile się paliła.

Inną opcją może być kiepskie paliwo. Filtr paliwa nie może być zabrudzony.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Przez ostatni weekend - w trójmieście codziennie odpalanie przy -12 po całej nocy pod chmurką. Tylko raz zobaczyłem symbol świec żarowych i to przez maleńki ułamek sekundy....

Kal

Opublikowano

U mnie chyba w ogóle nie ma kontrolki świec żarowych. Ja bynajmniej jej nigdy nie widziałem.

Być może świece żarowe załączają sie w momencie otworzenia auta z pilota. Wtedy nie zdążę jej zobaczyc bo zanim wejdę do auta to już pewnie zgasną.

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie pokazuja sie praktycznie zawsze jak jest wiekszy minus.

Czasem bardzo krotko, czasem jakas sekunde, dwie.

Na razie raz mi tak brutalnie zgasl, wiecej to sie nie powtorzylo.

Mam automat, wiec myk ze sprzeglem odpada. Od dluzszego czasu tankuje na Shellu V-power diesel, wiec moze to nie kwestia paliwa?

Opublikowano
Jeśli masz automat to zamiast sprzegła jest hamulec do naciśnięcia przy odpalaniu.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Kontrolki nie masz - na górnym wyświetlaczu gdzie się pokazują ikonki od pasów, paliwa, itp to się na moment świeci.

Kal