Skocz do zawartości

330d Problem z uruchomieniem: filtr? pompa? alarm?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Przepraszam za tak banalny temat ale mam nadzieje że ktoś tutaj zajrzy.

W środę (-15) nie udało mi sie uruchomic samochodu. Jeździłem tego dnia w kilka miejsc, odpalał za każdym razem rewelacyjnie, doslownie na dotyk. Nigdy wcześniej nie mialem problemów z uruchamianiem. Podjechałem do urzędu załatwić sprawę, samochód stał 10 minut, później już sie nie uruchomił.

Mialem szczęście że samochód odmówił posłuszeństwa w pobliżu miejsca pracy, wiec wstawilem go na całą noc do garażu gdzie temperatura wynosi +15 stopni (wg termometra w samochodzie). Gdyby był to problem ze zgęstniałym lub zamarzniętym paliwem to na pewno by to pomogło. Akumulator działa bez zarzutu, kręci bardzo dobrze, poza tym w nocy w garażu był podłączony pod prostownik. Tak czy inaczej samochód trafił na lawecie do warsztatu, jednak prosiłbym o Wasze sugestie co moze być przyczyną problemu oraz ile powinienem szykować kasy.

Podejrzewam takie usterki proszę o ich weryfikację

filtr paliwa - calkiem możliwe że zaciągnęło jakiś syf z dnia zbiornika (chwilę przed usterką zapaliła mi sie rezerwa, przejechałem około 2 km) filtr nie był wymieniany od 18 tysięcy km. Jednak od razu zaznaczę nie nigdy nie tankowałem paliwa nigdzie indziej niż na shellu (vpower) lub statoilu (dieselgold)

pompa paliwa - "znawcy tematu" to sugerują jednak nie miałem żadnych objawów umierającej pompy, zawsze palił na dotyk, nawet gdy w weekend przestał dwa dni na mrozie bez uruchomienia w poniedziałek zaskoczył od razu, nie miałem także problemów w czasie jazdy aby silnik przerywał z braku paliwa

problem z alarmem - od jakiegoś czasu alarm wariował, wył bez powodu, z racji braku zbędnych funduszy nie mogłem sie tym zajać i zamykałem samochód z kluczyka, jednak gdy zajechałem do urzędu nie mogłem go tak zamknąc gdyż zamarzł zamek i zamknąłem go z pilota. Możliwe że alarm ześwirował i odciął dopływ paliwa do silnika?

Dziękuję za wszystkie konkretne odpowiedzi.

Edytowane przez -Zygfryd-
Opublikowano
Zamarznięte paliwo mogło uszkodzić jakiś element układu zasilania, może pompa,ale na początku sprawdź pompkę w baku. A próbowałeś na zapasowy kluczyk?
... hominis est errare, insipientis in errore perseverare
Opublikowano

Naprawione

Nowy akumulator

Nowy filtr paliwa

Podobno działa dobrze, nie wiem bo jeszcze nie odebrałem.

Opublikowano
z tym alarmem ja mialem tak że opadł czujnik zamkniecia maski i maska go nie wciskala jak byla zakmnieta i alarm sie załączał