Skocz do zawartości

330i www.realoem.com - problem z rozszyfrowaniem opisów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie specjalistów, mam dwa pytania dotyczące w/w stronki dotyczącej mojej E46 mianowicie , mam na stronie http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DM31&mospid=47539&btnr=11_2170&hg=11&fg=15&hl=23 pozycja 5

05 Czujnik impulsów wałka rozrządu 1 09/1998 04/2004 12141438082 $107.14 Zobacz MH 9790718

05 Czujnik impulsów wałka rozrządu 1 09/1998 12147518628 $116.05 Zobacz MH 9790718

i teraz ten rok OD DO tyczy się modelu auta czy czujnika inaczej mówiąc czy jak mam auto z 2001 rok mogę włożyć i jeden i drugi czy tylko szukać tego pierwszego

Drugie pytanie co to znaczy "Zobacz MH 9790718"

bardzo dziękuje za odpowiedź i wyrozumiałość

Opublikowano
Wg mojej wiedzy (i wg numerów części, których szukałem) daty OD i DO oznaczają okres, kiedy dana część była produkowana/montowana. Czasami jakaś część jest zastępowana nowszą wersją i dlatego poprzednia przestaje być produkowana.
Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w TECDOC oba numery się zamieniają, i jak poszukasz po jednym czy drugim to i tak wyjdzie jeden czujnik. 23799 to indeks febiego. Czujnik z febiego czy meyla kosztuje ok 130 pln. lub jakaś hińszczyzna to ok 50 pln. Często się zdarza ze z jakiegoś powodu producent zmienia numer czujnika, mimo ze jest to nadal ten sam czujnik.
Opublikowano

dzięki serdeczne, czyli mam rozumieć że szukam z jak najnowszym numerem bo i tak te ze starym nie znajdę bo już nie produkowana? A wiecie może co to MH 9790718?

e30.318: walczę z tymi czujnikami już jakiś czas i paru macherów kategorycznie powiedziało że na podróbach nie będzie dobrze. Tylko siemens choć jeden stwierdził że w ostateczności febi też może być więc wole nie ryzykować. A powiedz mi jeszcze co to TECDOC :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tecdoc jest programem który został opracowany przez zachodnich producentów części zamiennych (m.in febi, swag, ina luk sachs i wiele innych) do dobory części i szukaniu ich poprzez numery oryginału. I takie katalogi jak internetowy z Inter Carsu czy Foty są oparte na tym właśnie programie. Niestety taki program kosztuje. Ja pracuje w sklepie i mój dostawca (motoprofil w katowicach) ma swój katalog oparty na tym tecdocu. I gdy sprawdziłem jeden nr oe tego czujnika, pokazało mi ze ten czujnik produkuje kilku producentów oraz że ten czujnik jest taki sam dla trzech nr oe. (m.in te dwa które są w realoem). Bardzo się przydaje taki program. Gdyby nie to że tan program kosztuje kilka stówek to cały program miał, a tak korzystam na katalogach dostawców. Ale zawsze to coś....

Ten numre mh..... tego niestety nie wiem co może znaczyć. Jest to być może jakaś informacja serwisowa.

Opublikowano
tecdoc jest programem który został opracowany przez zachodnich producentów części zamiennych (m.in febi, swag, ina luk sachs i wiele innych) do dobory części i szukaniu ich poprzez numery oryginału. I takie katalogi jak internetowy z Inter Carsu czy Foty są oparte na tym właśnie programie. Niestety taki program kosztuje. Ja pracuje w sklepie i mój dostawca (motoprofil w katowicach) ma swój katalog oparty na tym tecdocu. I gdy sprawdziłem jeden nr oe tego czujnika, pokazało mi ze ten czujnik produkuje kilku producentów oraz że ten czujnik jest taki sam dla trzech nr oe. (m.in te dwa które są w realoem). Bardzo się przydaje taki program. Gdyby nie to że tan program kosztuje kilka stówek to cały program miał, a tak korzystam na katalogach dostawców. Ale zawsze to coś....

Ten numre mh..... tego niestety nie wiem co może znaczyć. Jest to być może jakaś informacja serwisowa.

Dziękuję Wam serdecznie, to się nazywa mieć chęć komuś pomóc :)

Opublikowano
Tak jak koledzy wyżej napisali, te numery odnoszą się do starego i nowego czujnika. Jak wymieniałem u siebie za pierwszym razem na zamiennik Vemo, to zdziwiłem się że ma trochę inną budowę, był grubszy i chyba trochę krótszy (albo dłuższy) od wyjętego oryginału. Prze to później zmieniłem na nowy ori, które był identyczny jak Vemo i działał identycznie :wink:
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeże trochę kotleta. Na stronce http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX51&mospid=47662&btnr=11_3296&hg=11&fg=15

czujnik nr 4 o symbolu 12147518628 ma taką uwagę "Zobacz MH 9790718". Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tu chodzi i skierować w odpowiednie miejsce.

Wydawało mi się że to opis czynność z TIS (http://tis.spaghetticoder.org/e46/318i_%28N42%29_TOUR/ - dla mojego auta) jednak byłem w błędzie.