Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

brat chce kupic auto z niemiec 520d e60

wziął vin od sprzedajacego i nic sie nie wyświetla w salonie bmw

niby przebieg jest 130 tys km i czujnik potwierdza że nie był malowany ,książka jest , Aale dziwi mnie brak jakiejkolwiek historii w serwisie aso bmw

co to może oznaczać??

moze ktos mi pomoże

czekam z niecierpliwościa na odp

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Że auto np jest z Włoch albo innego kraju, którego baza nie jest dostępna w PL a książka jest zrobiona od nowa i licznik cofnięty. To oczywiście najbardziej pesymistyczna wersja. Jak coś niepewne to znajdźcie inne podobne auto, w Niemczech tego dostatek.
Opublikowano

przede wszystkim ja bym zobaczył pieczątki serwisowe z tej książki

sprawdził bym czy taki serwis istnieje i czy to są serwisy z salonu BMW czy np. serwisu z certyfikatem BMW

bo wiesz zakup książki serwisowej to koszt 100zł max

Opublikowano

Byłem kilka dni temu w serwisie bmw w Lublinie

powiedziano mi że brak historii w systemie może również świadczyć o tym że tylko tam gdzie było auto serwisowane jest pełna historia.

książka jest ok, serwis nic nie wykazał aby auto było malowane ani grzebane w komputerze, przebieg ok.

jak zadzwoniłem do niemiec do kilku różnych serwisów bmw to powiedziano mi że oni nie maja żadnych wpisów i nie muszą ich mieć (że system nie zawsze pokaże historię) i żeby dzwonić tam gdzie zostało sprzedane

więc tak też zrobiłem.

ale w serwisie z pieczątki z książki serwisowej pan powiedział że na telefon nic mi nie powie bo nie wie z kim rozmawia i czy to ja jestem obecnym właścicielem.

z tego wynika że nie da się na 100% sprawdzić auta a moim zdaniem jest godne uwagi, poszanowane i nic nie świadczy o jakimś przekręcie poza tym brakiem historii w ASO

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak auto kosztuje normalnie a nie jakoś okazyjnie to powinno wszystko być ok. Jak cena jest niższa niż rynkowa to pewnie coś jest nie halo. Grunt to dobrze sprawdzić auto w dobrym serwisie.
Opublikowano

własnie o to chodzi że cena ok, serwis sprawdził stan techn. ok,

wszystko ok poza brakiem historii a auto jest z niemiec

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
własnie o to chodzi że cena ok, serwis sprawdził stan techn. ok,

wszystko ok poza brakiem historii a auto jest z niemiec

A czy w tym serwisie skąd pochodzą pieczątki nie mogą Ci chociaż odpowiedzieć czy jest możliwość aby auto serwisowane u nich nie było w głównej bazie BMW?

Opublikowano

Dowiedziałem się w serwisie ASO polska że nie wszystkie auta które sprawdzali na miejscu w Polsce maja historię a jak się zadzwonili do Niemiec to jest. po prostu ich baza nie zawsze pokazuje wszystkie auta w całej Europie.

Pan z serwisu powiedział że system ten jest ciągle dopracowywany i istnieje taka możliwość.

W Niemczech bardzo wiele serwisów łączy się z Polską ale nie wszystkie.

Jak dzwoniłem do kilku serwisów w Niemczech to kilka powiedziało że i tak to nic nie da , że najlepiej dzwonić do tego gdzie było auto serwisowane, oni nawet jeśli by mieli podgląd a nie koniecznie musi być, to i tak mi nie powiedzą bo nie wiedzą z kim rozmawiają. Poza tym jeszcze kilka lat temu BMW nie miało obowiązku umieszczać takich informacji w bazie BMW.

A jak zadzwoniłem do serwisu z właściwej książki to powiedzieli że nie udzielają informacji tylko trzeba być u nich osobiście z dowodem rejestracyjnym a nie mam ochoty jechać do Frankfurtu żeby się dowiedzieć .

Ogólnie paranoja...

Serwis BMW ASO Polska potwierdza mi zgodność przebiegu i bdb stan auta łącznie z tym że nie był malowany ale za kilka lat jak będziemy chcieli go sprzedać problem się powtórzy. Nowy nabywca pojedzie do serwisu sprawdzić auto po VINie i nic nie wyskoczy poza Polskimi przeglądami.

Moze któryś z kolegów przerabiał już taki temat i coś mi doradzi

pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Słuchaj. Jest proste rozwiązanie. Jeżeli samochód jest z Niemiec to musi mieć ostatnie badanie techniczne TUV, DEKRA, KUS itd. W Niemczech się robi je co dwa lata więc jak auto jest starsze niż 2 lata to na wydruku z badania będzie wpisany przebieg. Jeżeli się pokrywa z książką to git i po problemie. Nie ma tak, że nie może być tego dokumentu w papierach auta. Jak go nie ma to coś niehalo jest.
Opublikowano (edytowane)

Moze nie być "tego papieru",nie kazdy Niemiec kolekcjonuje makulature choc wiekszosc tak robi,moja rada -przy aucie za te pieniadze przejechalbym sie do tego Frankfurtu i wzial od nich wydruk chociazby by miec to do ewentualnej odsprzedazy,ale wolny wybor oczywiscie.poza tym zobacz co mozna w naszym kraiku kupic dla "historiografi" autka:

http://www.allegro.pl/item855569951_ksiazka_serwisowa_bmw_oryginal_niemcy.html

do tego zaraz za "rzeczką" załatwisz tuv z wpisami jakie chcesz,czasy solidnosci niemieckich ludzi powoli sie koncza

pozdro

Edytowane przez mecik
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze nie być "tego papieru",nie kazdy Niemiec kolekcjonuje makulature choc wiekszosc tak robi,moja rada -przy aucie za te pieniadze przejechalbym sie do tego Frankfurtu i wzial od nich wydruk chociazby by miec to do ewentualnej odsprzedazy,ale wolny wybor oczywiscie.pozdro

Aktualne badanie techniczne to makulatura? Ciekawe. :) Po drugie każdy Niemiec to trzyma i nawet te z przeszłości. Teoria o tym, że ktoś tego nie trzyma to główna gadka handlarzy oszustów. Ściągnąłem z Niemiec kilkadziesiąt aut i zawsze był dokument z ostatniego badania technicznego. A czemu był zawsze? Bo zawsze były to auta z autentycznym przebiegiem. W Polsce nigdy żaden handlarz tego nie ma, bo jak może mieć jak książka jest lewa albo ma dopisane lewe przeglądy. ;)

Opublikowano
Ty ściągnałeś kilkadziesiąt aut :norty: :norty: :norty: daj spokój please.pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czemu mam dać spokój? Nie rozumiem.. To są Twoje argumenty w dyskusji? :?