Skocz do zawartości

Czujniki parkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szanownych kolegów;) 2tyg.temu nabyłem E39 2,5d. I z tąd moje pytanie auto ma parkotronic który niestety nie działa;( wrzucam wsteczny jest pisk i nic więcej;( ktoś miał podobny problem?? doddam jeszcze ze auto miało tez czujniki z przodu jednak podczas wcześniejszych "przejść" ktoś zmienił zderzak i z przodu po czujnikach zostały tylko kable, czy przód i tył są jakoś powiążane ze sobą?? czy jedno i drugie działa nie zależnie????
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na temat Parking Distance Control (czyli PDC) bylo bardzo duzo pisane na tym forum, takze uzyj opcji szukaj :search: wiele sie dowiesz. Odnosnie problemu ze zderzakiem to jeszcze nie slyszalem, zeby komus dzialaly tylko z tylu lub tylko z przodu. Mozesz sprawdzic jedynie czy piszcza ci tylne czy przednie glosniki (jesli przod to znaczy, ze z przodem cos jest nie halo).

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
jezeli masz z przodu i z tylu to niezaleznie ktory czujnik padnie ,niedziala caly system,co objawia sie tak jak napisales po wrzuceniu wstecznego pisk i miganie kontrolki pdc,niewiem jak ktos rozwiazal problem z przednim pdc?sprawdz tylne czujniki,wrzuc wsteczny na zaplonie i sluchaj czy wszystkie cykaja,jezeli niewszystkie zacznij od tylu a jesli czujniki beda dobr szukaj przyczyny w module i byc moze bedzie to zwiazane z przednimi czujnikami
Opublikowano
  • Autor
Niestety mój problem polega na tym ze z przodu seryjnie było PDC a w tej chwili nie ma! ktoś założył zwykły zderzak i nie ma ani czujników ani instalacji ( na dzień dzisiejszy nie znalazłem nawet wtyczki do tego systemu) z tąd moje pytanie, czy jeśli tylne PDC będzie w 100% dobre a z przodu nie ma kompletnie nic od tego systemu, to tył będzie działał poprawnie czy nie ma opcji i żeby tył był ok to musze zrobić przód???... (Od razu dodam ze z przodu napewno PDC było gdyż mam zdjęcia z niemiec jak auto było uderzone i tam wyrażnie widać ze jest)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co napisalismy wynika, ze musza byc czujniki z przodu i z tylu sprawne. A jesli chcesz sprawdzic czy czujniki, ktore masz aktualnie zamontowane ci dzialaja to sa metody, aby sprawdzic kazdy pokolei. Wystarczy poszukac na forum.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
  • Autor
Tak właśnie wnioskowałem ze to osobno nie zagral:( sposoby to wiem bo troszke już szukałem i czytałem o tym, tylko właśnie nie wiedziałem czy one mogą działać niezależnie od siebie, w weekend zdejme przedni i tylni zderzak zobacze co się tam kryje :D
Opublikowano
Tył będzie działać po założeniu modułu który jest od wersji tylko z tylnym pdc. Jedna wtyczka nie będzie podpięta ale to nie przeszkadza.
Opublikowano
To ja się podepnę, ile pinów mają czujniki cofania bmw e39 rok 1999 ???
Opublikowano
  • Autor
Tył będzie działać po założeniu modułu który jest od wersji tylko z tylnym pdc. Jedna wtyczka nie będzie podpięta ale to nie przeszkadza.

Ooo :shock: o tym nie pomyślałem to będzie łatwiejsze i pewnie tańsze niż kupno czujników, intalacji i listewek w zderzak;)