Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam bmw 118d z 2005roku. aktualny przebieg 55tys km. ostatni zapisany przegląd w książce był przy 26tys km. pozniej byly robione w innym serwisie ktory takze serwisuje BMW ale duzo taniej. auto mam od tygodnia. a 2tyg temu byl robiony przeglad auta. lecz nie wiem co bylo wymieniane. prawdopodobnie tylko olej.

ile kosztuje przeglad w Serwisie BMW w zl albo w euro jezeli ktos z was mieszka za granica?

co powinno zostac wymienione majac 55tys km ? jakie filtry ?

czy olej long life CASTROL EDGE 0W-30 jest dobry? czy moze 5w30 ?

5w30 posiada kolega w nowym VW na pompowtryskiwaczach. czym sie roznia te oleje?

czy silnik mojej bmw jest w common rail czy w pompowtryskiwaczach??

prosze o udzielenie odpowiedzi na wszystkie pytania. pozdrawiam

" Ser feliz no es conseguir lo que deseas, es desear lo que tienes. "
Opublikowano

elo,

1 nie wiem nie robię :p

2 przy wymianie oleju pewnie Ci wymienili filtr: oleju, powietrza, kabinowy, {paliwowy chyba jeszcze nie trzeba (inni będą wiedzieć :p )}, pewnie już albo za kilka tys będziesz musiał wymienić klocki hamulcowe ja wlaśnie wymieniam zastanawiam się tylko czy brać ATE czy moze FERODO a no i u mnie tył się szybciej zużył a przód ma oko ~7 mm no i chyba jeszcze możesz płyn hamulcowy wymienić

3 do tych silników zalecany jest olej Longlife-04 mi osobiście doradca techniczny z Castrola radził Castrol Edge Sport 0W-40 ( jest nawet temat "jaki olej do 118d" poczytaj )

4 te silniki są na common rail i jest to chyba 3 generacja CR ? mogę się mylić

Opublikowano

Ceny również były na forum:

- serwis olejowy ok. 600-700pln

- wymiana płynu hamulcowego ok. 200pln

Jak narazie innych czynności serwisowych w ASO nie wykonywałem.

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.