Skocz do zawartości

320d XENONY przerobione z allegro warto?? [połączone tematy]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Pare slow na temat HID i Xenonow.

Akurat wstawilem do E 46 przed liftem lampy Xenony oryginalki Boscha, ale przez rok jezdzilem na HID ach.

Co do HID ow to naprawde niezly syf i badziew.

W Brzezinach kolo lodzi jest gosc co wstawia Xenony. Zaplacilem za komplet + wymiana 1000 PLN.

Gosc jest tak sprawny ze zajelo mu to ok 20 min i zna sie rzeczy.

POkazal mi moje stare lampy po HID ach i okazalo sie ze lampy sa popalone od tych HID ow, normalnie biale szklo od reflektorow nie bylo przezroczyste tylko taki zamazane jak matowe.

Na dodatek zaraz po zainstalowaniu Xenonow bylem na okresowych badaniach technicznych, zapytali sie o spryskiwacze, ktorych nie mam, powiedzialem ze nic nie wiem o co chodzi i sami panowie zajzeli w przepisy i nie jest napisane konkretnie ze musza miec spryskiwacze i basta. Jest napisane ze maja byc "jesli sa wymagane"

No i coz ustawodawca mial na mysli ? Doslownie oznacza to ze jesli miales spryskiwacze i nie masz to zle. A jesli w danym modelu nie ma i nie byly wymagane to nie. Cala filozofia ! Oczywiscie zawsze sie znajdzie jakis aktywny niebieski co bedzie chcial sie wykazac swoja wladza i zabierze dowod za zle ustawione fotele albo lusterka.

Jeszcze jedna uwaga Xenonow sie nie ustawia. Prosilem wlasnie panow diagnostow zeby mi ustawili i powiedzieli ze sie nie ustawia.

Ciekawe czy ten pan co tak zabiera dowody tez zabiera Lagunom, mercedesom za to ze nie maja spryskiwaczy !

• Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ponawiam pytanie: czy ktos sprawdzil w praktyce jak taki zestaw spryskiwaczy dziala??

bo nawrzucac linkow z allegro to nie sztuka....

p.s. do M-technic: chcialem kiedys kupic zestaw spryskiwaczy,przestales odpowiadac na pw :norty:

System dziala mam taki w swoim aucie

Sylwo za tamta bardzo przeprasza a wlasciwie za mojegodostawce mial sie skontaktowac z toba

Nie przestalem odp tylko bylem bez internetu mialem przerwe od forum :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

System dziala mam taki w swoim aucie

Sylwo za tamta bardzo przeprasza a wlasciwie za mojegodostawce mial sie skontaktowac z toba

Nie przestalem odp tylko bylem bez internetu mialem przerwe od forum :wink:

spoko nic sie nie dzieje :mrgreen:

moglbys opisac co i jak z tym poziomowaniem.jak sie montuje i itp... :?:

Opublikowano

Sorx ale pierdoły tu opowiadacie , system spryskiwaczy w ksenonach jest do banii wie to każdy kto ma orginalne ksonony , może i tam jakiś większy brud usuwa ale nie dokońca zostaje ci nalot i tak trzeba od czasu do czasu bardzo dokładnie wyczyścić reflektor

oczywiście taki zestaw musisz mieć bo Policja ci się doczepi o to , a to że jest głupie prawo - no to co kogo to obchodzi - jest o co się czepnąć do kierowcy i go skroić z kasy

i prosze mi nie wyjeżdżać o bezpieczeństwie bo to nie ma z tym nic totalnie wspólnego .

powiem kolejny raz hidy w lampach soczewkowych dobrze ustawione nie oślepiają , montujcie sobie bzdety za 5 tys , spryskiwacze , samopoziomowanie - co też wspominałem że średnio to się sprawdza na naszych nierównych drogach - bo takie przepisy są i po to żeby Policja wam nie zabrałą dowodu

przepisów bezdurnych jest masa i choć sama Policja przyznaje że są bezsensu i idiotyczne to wcale się nie wzbraniają żeby nas karać na podstawie tych idiotycznych przepisów.

zabranie dowodu to nie tragedia , 50 zł i możesz jeździć do kolejnej kontroli , wolałbym to niż po ciemku rozjechać pieszego

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

powiem kolejny raz hidy w lampach soczewkowych dobrze ustawione nie oślepiają

NIE MA TAKIEGO POŁĄCZENIA!!!! Jak soczewka halogenowa pod zwykłą żarówkę i hidy. Ile razy mam pisać o tym, że zwykła soczewka inaczej rozprasza światło niż soczewka w lampie xenonowej (ORYGINALNEJ do tego przystosowanej) ??? :mad2: :mad2: Tobie się wydaje, że jak dobrze(?) ustawione to nie oślepiają, a g.ó.wno prawda.

Pzdr.

Opublikowano

Ja dalem dowody na nieprawidlowe dzialanie takich hidow w zwyklej lampie

Skoro nie oslepiaja Prosze dac dowody

Sylwo autopoziomowanie tego typu wpinasz w silniczki regulacji lampy montujesz na sztywno i 12v trzeba dac

w urzadzeniu jest cos na styl poziomicy nie zaglebialem sie jak to dzila dokladnie :mrgreen:

Opublikowano

Sylwo autopoziomowanie tego typu wpinasz w silniczki regulacji lampy montujesz na sztywno i 12v trzeba dac

w urzadzeniu jest cos na styl poziomicy nie zaglebialem sie jak to dzila dokladnie :mrgreen:

to spoko,moze sie skusze :mrgreen:

Opublikowano

aa to rozumiem że te jaśniejsze żarówki nie oślepiają :) nie chce mi się tu DOWODÓW pokazywać ale był kiedyś tu na tym foru post o tym , właśnie o takie podejście do prawa mi tu chodzi

jednych się goni a drugich co tak samo oślepiają są wporządku, mnie w nocy tak jak pisałem głównie oslapią ludzie z tradycyjnym oświetleniem , a was ? potraficie rzeczowo i obiektywnie odpowiedziec na to pytanie ? a może po prostu niepotrafićie odróżnić światła ksenonowego od zwykłej lampy soczewkowej z +30 % - pewnie bierzecie to za ksenon , co na to Policja ? myśle że nic bo po prostu nie mają jak tego udowdnić kierowcy , łatwiej złapać z ksnonami i np doczepić się o głupie spryskiwacze łatwo znaleźć i zobaczyć czy sa lub nie - które jak mówiłem totalnie w ksenonach się nie sprawdzają się , ale paragraf jest wiec ukarć , winny

, zabrać dowód , zrobić moralizatorski wykład itd.

wiec zakładajcie sobie system spryskiwaczy za pare tys żeby spełnić rygor przepisu .

ale mnie to generalnie nie dotyczy mam orginalne ksenony ,

fotoradary też oślepiają kierowców fleshami w nocy - nie mówiąc że po prostu wystraszają ludzi jak dostaniesz z nienacka po oczach fleshem - czy kogoś to obchodzi - te bezpieczeństwo które tak się podpieracie co chwile nim ? lepiej skroić z kierowcy kase ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, z zaciekawieniem przeczytałem cały temat. Ostatnio rozbierałem u siebie lampy. Mam e46 bez soczewek, ale ku mojemu zdziwieniu na górze lampy przy świetle drogowym napisane jest "H7", a natomiast przy mijania "H7 or D2S". Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Bo niby nie można w takie lampy montować ksenonu, a jednak na lampie jest oznaczenie, ze można. Lampy oryginalne Bosch.

A co do oślepiania to albo mam jakoś mało wrażliwe oczy, albo nie widuje aut oślepiających xenonami, natomiast najbardziej denerwujące są lampy w policyjnych oplach movano, które jeżdżą u mnie po mieście. Jak policja ma dbać o bezpieczeństwo na drogach jeżeli sami oślepiają innych kierowców? A najśmieszniejsze jest to, ze bardzo często jakoś widzę radiowozy w których światła świecą jak chcą, albo nie świecą w ogóle. Oczywiście nie mam nic do policji i nie staram się specjalnie na nich najeżdżać, po prostu pisze to co wynika z moich osobistych obserwacji.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

odpowie ktos koledze co ma znaczyc z tymi h7 i d2s ??

bo u mnie mam takie same oznaczenia i wydaje mi sie ze lampa jest przystosowana do xenonu aby nie oslepiac

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

witam,

będę dzisiaj montował ringi do 320d i przyjże się czy też mam takie oznaczenia. Jeżeli tak, to oznacza że może rozwiać się wiele mitów o HID w e46 bez soczewki. Też się zastanawiam nad tym tematem i muszę przyznać, że widziałem kilka takich bmw z ksenonem bez lampy projekcyjnej i nigdy nikt mnie nie oślepiał w porównaniu do niektórych Lanosów Evolution itp. Wydaję mi się że kwestia leży w dobrym ustawieniu, no ale zobaczymy...

pzdr

Opublikowano
witam,

będę dzisiaj montował ringi do 320d i przyjże się czy też mam takie oznaczenia. Jeżeli tak, to oznacza że może rozwiać się wiele mitów o HID w e46 bez soczewki. Też się zastanawiam nad tym tematem i muszę przyznać, że widziałem kilka takich bmw z ksenonem bez lampy projekcyjnej i nigdy nikt mnie nie oślepiał w porównaniu do niektórych Lanosów Evolution itp. Wydaję mi się że kwestia leży w dobrym ustawieniu, no ale zobaczymy...

pzdr

I jak cie bym gdzies spotkal to bym ci piwo postawil :)

Jesli lampa ustawiona dobrze jak pisalem wczesniej to niebedzie cie oslepiac

Proponuje caly artykul z linkow przeczytac - bardzo BARDZO ciekawe i pokazuja wszystkie roznice i wyjasniaja te SAMOPOZIOMOWANIA

Pozdro :cool2:

p.s LANOS EVOLUTION posikany jestem hehe

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, pisałem wcześniej na temat tych oznaczeń na lampie, ale to tylko chyba homologacja kloszy. Przetestowałem zestaw H7R w tych lampach i muszę stwierdzić że to jedno wielkie nieporozumienie. Nie ma opcji ustawić prawidłowo świateł, po jako takim ustawieniu (ile sie dało) nie oślepiałem jadących z naprzeciwka, ale jak wyjechałem na trasę to nie widziałem nic tylko dwie plamy na drodze, zero jakiejkolwiek widoczności jezdni, albo dostałem jakis trefny zestaw albo te lampy jednak nie nadają się do montażu HID'ów.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nie pamiętam jak dokładnie jest z tymi oznaczeniami lamp ale wydaje mi się że jedno z nich dopuszcza stosowanie palników wyładowczych i żarówek halogenowych. W związku z tym powiedzcie mi jaki typ soczewki bądź odbłyśnika został tam zastosowany skoro można dwa różne źródła światła stosować?? Przecież w lampach z homologacją na halogeny nie można stosować HID'ów (xenonów) bo odbłyśnik w lampie inaczej rozprasza światło!!? Czy aby odbłyśnik był progresywny i dostosowywał się sam do źródła światła(zmieniał kształt)? No i jeszcze pytanie do tych zapalonych przeciwników;) Jak Policjant zabierze mi dowód za "złe" światła i pojadę od razu na stację kontroli (nie będę nic zmieniał w oświetleniu samochodu) i diagnosta sprawdzi mi światła i stwierdzi że jest ok ;> to który mi zwróci pieniądze za to badanie? Zapewniam, że w takim przypadku wystąpiłbym z odpowiednim wnioskiem.
Opublikowano

Piotrze na lampie powinno byc wybite DC dla ksenonu dla swiatel mijania i DR dla swiatel drogowych moze byc tez DC/R wtedy to bi-ksenon Niestety w przypadku zabrania DR nic nie wskurasz a jedyne co to diagnosta bedzie mial problemy W przypadku naszego prawa cala procedura zabierania dowodu jest o kant d.. Bo policjant podejmuje decyzje administracyjna a nie ma takich uprawnien z ustawy o policji a jedynie z uchawly MSWIA czyli jedno zaprzecza drugiemu takich Numerow jest dosc sporo w naszym prawie i dlatego nie mialem sumienia by pilnowac prawa ktore jest tak niekonsekwentne :mad2:

Ps my nie jestesmy przeciwnikami ksenonu tylko przeciwnikami tandety typu wloze hid i bedzie fajnie :mrgreen:

na przykladzie szykujesz auto zakladasz turbo po co ci reszta typu Intercooler odprezenie silnika czy strojenie przeciez mozesz zalozyc poprostu sprezarke i ja zostawic niech se dziala czemu tak nie zrobisz ??? :wink: Sam udowadnialem ze mozna zalozyc ksenon do e36 na legalu i porzadnie, cala inwestycja to ok 1800zl

Opublikowano

no właśnie 1800 zł :P to jest argument, który do mnie przemawia, a w sumie to właśnie nie przemawia:P Pewny jesteś z tymi oznaczeniami ? Możesz podać co powinno być w przypadku świateł halogenowych? Kiedyś miałem taka tabelkę ale nie mogę jej znaleźć.

Turbo tez nie ma homologacji:P hahahaha :D