Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Miałem falujące obroty, wymieniłem filtr paliwa i poprawiło się, jednak nie do końca. Postanowiłem wyczyścić silnik krokowy, jednak podejrzane jest to, że gdy odłączyłem od niego wtyczkę praca silnika się nie zmieniła. Zdemontowanego próbowałem zasilić, jednak nie reaguje on na zasilanie. Nie wiem czy może on być spalony ?? a może zapieczony bo auto długo stało. Za podpowiedzi z góry dziękuje. :8)

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Podłączyłem go bezpośrednio do akumulatora i nic. Zero reakcji, nawet nie drgnie. A do benzyny włożyć cały ?? Jak zsunełem lekko wąż który na niego nachodzi i brał powietrze z boku to obroty się stabilizowały.

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Niestety czyszczenie krokowca nie pomogło, obroty nadal falują. Myślę że to wina właśnie silnika krokowego. Wie ktoś jak go sprawdzić ?? Jak powinien się zachowywać po podłączeniu do źródła zasilania ?? Czy słychać jego prace ?? Bo u mnie nawet się gadzina nie odezwie. Z tego co zauważyłem jak go zdemontowałem to jest on lekko otwarty, tak że powietrze może przez niego przepływać, czyli nawet jak nie działa (czy nie jest podłączony) to silnik chodzi tylko kuleje. A i wie ktoś może jak z obrotami ?? kiedy powinny się obniżyć po odpaleniu ?? I co za to odpowiada ??

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Witam

Po podlaczeniu do au na krotko ,krokowy powinien sie otworzyc do konca

a podluzszym przytrzymaniu zaczyna sie nagrzewac.

Jezeji nie dziala to wyrzuc go do smieci albo daj wedkarzowi na ciezarek do gruntu.

Kup uzywke . Duzo tego jest a za 100/150 pln napewno kupis.

pzdrawiam

Opublikowano
No to tak jak myślałem hehe złom. Muszę kupić innego krokowca. Dzięki za podpowiedź. :8)

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Tak piszecie o tym silniczku krokowym a ja sie zastanawiam gdzie on jest (moze jakis rysunek?) :mrgreen: Mam e-30 1,6 m40 - to moje pierwsze bmw wiec wybaczcie za to moze niezbyt ambitne pytanie :D
Jeśli po zaparkowaniu samochodu nie odwracasz się, żeby spojrzeć na swój samochód to znaczy, że kupiłeś złe auto :)
Opublikowano

moze faktycznei silnik krokwy zapieczony, sprobuj poruszać palcem ten walec w srodku ktory sie powinien obracać. W zasadzoe to pseudo krokowka bo jego praca polega na wypełnienbiu sygnałem napieciowy o zmiennej częstotliwości. Przy stałym podłaczeniu do źródła prądu to tak jak wczesniej pisano otwiera się do końca i dalej chce sie kręcić bo to zwykły silnik który przy odłaczeniu napiecia wraca do pocztkowego położenie dzieki sprężynie.

tak czy siak, jezeli walca nie ruszysz to znak ze zapieczony i po dłuższym poleżakowaniu w benzynie ekstrakcyjnej może uda sie go reanimować

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Tak piszecie o tym silniczku krokowym a ja sie zastanawiam gdzie on jest (moze jakis rysunek?) :mrgreen: Mam e-30 1,6 m40 - to moje pierwsze bmw wiec wybaczcie za to moze niezbyt ambitne pytanie :D

Silni krokowy jest umieszczony w gornym kolektorze na wysokosci polaczenia skrzyni biegow z silnikiem .

pozdrawiam