Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,mam problem z praca silnika m43 1.9 w e46,po umyciu stacił moc i gdy wkręca sie na obroty przy gwałtownym dodaniu gazu nastepują wyczuwalne przerywanie.

Auto jest mojej dziewczyny(kupiłem je bez silnika,,poprzedni się zatarł)przed montażem wszystko zostało wyczyszczone i przeglądnięte.

wtryski,kolektory ,węzyki i calutka reszta osprzętu zostałe wymyta i oczyszczona z najmniejszych drobin brudu i pyłu.

wszystkie złacza i wtyczki sostały zapryskane odpowiednim preparatem.

silnik po odpaleniu chodził poprostu idealnie aż do czasu umycia

całą komore silnika przedmuchałem

auto do tej pory chodziło na postoju z 10 godzin i powinno wyschnąć

jestem mechanikiem motocyklowym i trochę pojęcia mam ale tu juz mi sił brakuje

bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc chcę odstawić jej buńkę przed świetami

pozdrawiam Damian

Opublikowano
Podczas mycia musiałeś zalać elektrykę(na podszybiu po stronie kierowcy,obok serwa jest taka skrzynka).Spróbuj ją otworzyć,może tam naleciało wody.
Opublikowano

moze tak byc ze przeplywka padla mi tak sie wydarzylo wyjelem przepywomierz popsiukalem z kostki elektr. i zlozylem odpalilem i przeplywka mi padla niewiem dlaczego tak sie stalo ale musialem wymienic przeplywomierz jezdzilem kilka dni przy odlaczonym bylo spoko. albo zajzyj do tej skrzynki z bezpiecznikami obok serwa sie znajduje.

powodzenia

Opublikowano

przeplywka chyba nie ma nic wspolnego z tym ze zostal umyty motor padla i juz

polecam zajrzec do skrzynki przy serwie tak jak napisal luki e 46

Opublikowano

dziś o dziwo silnik zaczał pracować normalnie ale tylko chwile dopóki się nie nagrzał i z powrotem to samo

przy powolnym dodawaniu gazu wkreca się aż do odcięcia

przy gwałtownym szatkując wkręca się też do odcięcia

to na luzie sprawdzałem

jadac przerywa ale powoli sie rozpędza

przepływka ok,świece nówki oryginały założyłem(wyciągniete stare były lekko wilgotne)puszka koło serwa sucha jak pieprz.wtyczki od elektoniki suche.

silnik dziś chodził około 2 godzin z zamknieta klapą i nic dalej to samo

moje przypuszczenia to cewka zapłonowa lub zasilanie paliwem

dziwne bo dzieje sie to przy gwałtownym dodaniu gazu.

pytanie czy wpięcie pod kompa coś pokaże bo naprawdę trace siły i jestem zły sam na siebie że mi coś odbiło z myciem silnika

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jestem człowiekiem honoru jeśli ktoś trafnie podpowie jak powrócić silnik do stanu przed myciem przelewam na podane konto 50zł

jestem zdesperowany

Opublikowano
podlacz pod kompa auto i powinno wykazac bledy bo moze tak byc ze dostal jakis blad i wystarczy tylko skasowac. ewentualnie cewka padla i przerywa.lub odlaczyla sie jakas wtyczka z elektroniki odlacz i podlacz jeszcze raz wszystkie kostki z elektryka. przerabialem tak w mercedesie odlaczalem kostki od sterownikow i z powrotem podlaczylem i merc nie chcial odpalic a kostki byly wcisniete odlaczylem i jeszcze raz podlaczylem i bylo ok.najpierw co zrob to podlacz pod kompa taka wizyta kosztuje 50zl to nie duzo a moze pomoc.powodzenia
Opublikowano

Problem rozwiązany,nie pomogł komputer,czyszczenie styków,dmuchanie złaczek,wymiana kabli WN

Padła cewka zapłonowa(także jeśli ktoś umyje komorę silnika i zacznie silnik szatkować to bedzie to prawdopodobnie cewka)

Jeśli ktoś by szukał cewki zapłonowej do e46 to może śmiało kupić od e36 z silnikami 1.6 i 1.8 bo są te same cewki co w e46 z tym że dużo tańsze :D

na 100%- potwierdzają to numery katalogowe oraz potwierdziło to aso bmw