Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, mam problem z ubezpieczeniem samochodu, a ściślej nie wiem gdzie ubezpieczyć, tak żeby w razie draki nie żałować decyzji. Aktualnie jestem ubezpieczony w Uniqa, ale w związku z niekorzystnymi zapisami dotyczącymi ewentualnej naprawy pojazdu (refundacja kosztów naprawy owszem, ale nie w ASO i z dopłatą na części) chciałbym wybrać inne TU, ale trafiłem na problem wartości pojazu. I tak, PZU wycenia auto (e46, 330i touring, 2002r., 88000km) na 34000zł :shock: :mad2;: Allianz - 41000zł; m-bank 44000zł. Czy jest sens podwyższać wartość pojazdu? Nikt nie słyszał w o wersji m-pakiet, nie mają stosownych tabelek :lol: W PZU dowiedziałem się, że podniesienie wartości nic mi nie da w razie kradzieży, bo oni wypłacają na podstawie tabelek. Skoro wszystko opiera się na eurotax,ie, to dlaczego TU podają różne wartości mojego samochodu? :mad2:
Opublikowano

co do ubezpieczenia z AC to chyba tego nie przeskoczysz. jesli chodzi o AC to ja od wartosci auta 43500zl placilem skladke AC 1500zł. opcja serwis bez amortyzacji na orginalnych czesciach.

ktos mi zarysowal zderzak - sprawdzilem ubezpieczyciela i wszystko pokryl bezgotowkowo w ASO - zadnych doplat i zawracania czterech liter. na opcji bezgotowkowej jest ok. natomiast wersja kosztorys to licza robocizne na poziomie 50zl czyli cwaniakuja wyplacaja cos kolo 50-25% wartosci.

firma nazywa sie liberty direct.

Opublikowano

co mnie zaskoczylo rok temu moje auto bylo warte wg. eurotaxu 43500 zl a w tym roku (po 12 miesiaceach) 47 000zl. zamiast staniec przez rok to podrozalo? i tak jest doslownie wpisana polowa wyposarzenia.

wyposarzenia :arrow: wyposazenia

Opublikowano

i teraz sobie odpowiedz, kupilismy sztrucle w mniej wiecej tym samym czasie, a moj byl ponad 2 razy tanszy a wg. eurotaxu jest o 12 000zl drozszy :shock:

na AC nie licz bo w razie wtopy masz wtope a w twoim wypadku o wiele wieksza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nie wiem jak w tych ubezpieczalniach ktore podales, ale link4 ma napewno

opcje do-ubezpieczania wyposazenia auta. do swojej e39 mialem dolozone

bixenony z x5, webasto i pare innych pierdol. niestety wycena ubezpieczenia

przebiega tj w przypadku normalnego auta 10% wartosci danej rzeczy a potem

zwyzki znizki. do do-ubezpieczenia jest potrzebna faktura montazu + faktura

zakupu. link4 w przypadku mojej bmki zwrocil sie do BMW Polska o podanie

szczegolowej listy wyposazenia, nie wiem czemu inne ubezpieczalnie tak nie

robia. czekalem 1 dzien na odpowiedz z BMW i pani podala mi prawie wszystko

co mialem w aucie. inny temat jest taki ze wdg linku auto (e39 530d 2003-4)

z przebiegiem 230000km (realny) bylo warte w zeszlym roku 39000zl, natomiast

z przebiegiem 110000km 45000zl. glupie? ale to tylko polska. proponuje zrobic

sobie symulacje na stronie ubezpieczyciela i pozmieniac troche opcje zeby

wychwycic newralgiczne pozycje (np garazowanie auta w nocy -10%) :)

itp itd. mozna rowniez w przypadku bmki, ktore raczej ostatnio rzadko gina

pokusic sie o udzial wlasny w kradziezy, a zero udzialu w momencie stluczki,

no i koniecznie amortyzacja czesci. zeby zaden paproch nie zakladal wszystkiego

ze szroku z anglika ...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na rynku w PL szaleją dwa katalogi wycen i są powszechnie stosowane przez ubezpieczycieli - są to Infoeskpert i Eurotax. W większości przypadków wyceny w tych katalogach powinne wyglądać podobnie, jednak zdarzają się fury gdzie rozbieżności się pojawiają i to dosyć znacznie (ostatnio merca ubezpieczaliśmy - wg infoeksperta 200 tyś netto, wg eurotax 240 tyś netto). Jakby było mało, to możesz trafić na kogoś kto się posługuje albo słynną "książeczką" papierową do wycen, albo uproszczoną wersją jednego z w/w programów albo wersją PRO gdzie do wyceny wezmą ci również głębokość bieżnika na kole zapasowym :)

Usiądź z jakąś babeczką face2face i niech ci po kolei uwzględni wszystkie rzeczy z twojej fury w wycenie. Często zakłady ubezpieczeń popełniają błąd przy określaniu wersji pojazdu a to też ma ogromny wpływ na wartość auta. Heh, nieraz widziałem jak przy zgłoszeniu pojazdu do ubezpieczenia wysyłaliśmy dokładną wycenę (np. Renaul Laguna II 1,9 dci 120 KM wersja Galileo) a przy szkodzie likwidator brał do wyceny już zwykłą Lagunę II w wersji expression :) Oczywiście, po zwróceniu na to uwagi to pojawiały się przeprosiny i korekta wyceny szkody :)

Diabeł tkwi w detalach, a jak masz niestandardowe wyposażenie to zawsze możesz skorzystać z rzeczoznawcy majątkowego co ci furę wyceni dokładnie. Okazujesz wtedy taki dokument ubezpieczycielowi i domagasz się aby podpięli ci go do wniosku do polisy i najlepiej jakby w uwagach albo na polisie albo we wniosku wpisali, że wartość pojazdu ustalona na podstawie wyceny rzeczoznawcy z takiego i takiego dnia.