Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam problem z obrotami pisałem już o tym na forum ale ostatnio zauważyłem ze poci mi się chłodnica ale po kolei parę miesięcy temu o mało mi ugotowałem silnika pękł mi przewód gumowy i zabrakło wody po tym zdarzeniu wymieniłem uszczelkę pod głowicą wymieniłem płyny olej i było ok 2 tyg potem zauważyłem wyciek z chłodnicy więc ją wymieniłem i nie dawno okazało sie ze też cieknie i dalej obroty falują obawiam sie ze to coś poważnego moze to byc wina głowic????? jak mozna to sprawdzić ?
Opublikowano

Witam

Tą chłodnicę to wymieniłeś na nową, czy na używkę?? Bo jak kupiłeś używkę to nie dziwne, że cieknie... Falujące obroty w M40 to klasyk... Lambda sprawna, krokowiec sprawny i czysty???

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
tak na nową sonda krokowy ok martwi mnie jedno nawet po przejechaniu 30 - 40 km przewód z powrotu jest zimny a jak próbuje otworzyć korek wlewu to wybija wodę a ogrzewanie i wskaźnik temperatury ok pompa wody raczej ok ma 6 miesięcy i była nówka
Opublikowano
przewód z powrotu jest zimny
Brak obiegu jeśli przewód zimny
Falujące obroty w M40 to klasyk...
Jaki klasyk? Jeśli wszystko ok to nie powinno być falowania obrotów.
Opublikowano
przez pompę brak obiegu hmm to raczej nie to na zimnym jak odkręcę korek to woda płynie normalnie jak dodam gazu to ciśnienie rośnie
Opublikowano
przez pompę brak obiegu hmm to raczej nie to na zimnym jak odkręcę korek to woda płynie normalnie jak dodam gazu to ciśnienie rośnie

Czyżby uszczelka pod głowicą,ale jak wymieniałeś to może być głowica.Bąble wypływają?, nie ma śladów oleju w płynie chłodniczym?

Opublikowano
zaraz po odpaleniu to nie wiem jutro sprawdzę ale na ciepłym są twarde ale tylko ten z prawej jest gorący. gdy sprawdziłem chłodnicę to tylko z góry jest ciepła jakieś 10-15 cm od góry :evil:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
mam nową chłodnicę obroty nie falują ale rano mam ok 600 obr. a jak jest ciepły to ok1000 ale podkreślam ładnie trzyma obroty . co może być powodem sonda ?
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Jeżeli masz niższe obroty na zimnym silniku, to na pewno jest silnik krokowy, ma on za zadanie dawkowac powietrze na wolnych obrotach zależnie od temperatury silnika. Kiedyś padł mi krokowiec i wstawilem awaryjnie zamiast niego taka przelotkę stosowaną do regulacji gazu w starszych generacjach i efekt byl dokladnie ten sam, silnik pracowal równo, jak za pomocą tej srubki ustawilem sobie 800 na cieplym, to na zimnym mial ok 500, a jak ustawilem na zimnym 800, to na cieplym bylo ponad tysiac. Wiec albo krokowy ci umarł, albo wogule go nie ma i jest cos innego.