Skocz do zawartości

[528i SE] Bzyczenie podczas dodawania gazu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Posiadam BMW E39 528i SE z 1999 roku wersja z automatyczną skrzynią. Mam pewien problem. Mianowicie podczas dodawania gazu (nie tylko ruszania) gdy samochód jest na niskich obrotach słyszalne jest takie jakby bzyknięcie przez ułamek sekundy. Nie wiem dokładnie jak opisać ten dźwięk. Jak skrzynia zmienia biegi a jadę dość spokojnie (na obrotach rzędu 1500-2000) to wtedy również przy zmianie słyszę to bzyknięcie.

Proszę mi powiedzieć co może być przyczyną wydawania tego dźwięku. Znajomy powiedział mi, że możliwe, że zawory są do regulacji, zaś mechanik mówił, że zawory są pneumatyczne i nie ma za bardzo jak ich wyregulować.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Mr.Hankey
Opublikowano
Ja wiem, że nie każdy jest 24h na forum, ale bardzo zależy mi na podpowiedzi, ponieważ ja wykonuję pracę tym samochodem (jest w ruchu 3-6h dziennie) i nie wiem czy mogę jeździć z tą przypadłością czy nie.
Opublikowano
Czasem takie dzwieki potrafi wydawac z siebie zuzyta odma. Najlepiej zalacz jakis filmik z nagraniem to bedzie nam latwiej zidentyfikowac problem.
Opublikowano
Czasem takie dzwieki potrafi wydawac z siebie zuzyta odma. Najlepiej zalacz jakis filmik z nagraniem to bedzie nam latwiej zidentyfikowac problem.

Postaram się, ale jest to na tyle mało słyszalny dźwięk, że w ciągu dnia w ruchu ulicznym praktycznie jest prawie niezauważalny. Zaraz wsiadam i robię nagrania :)

Opublikowano

Byłem nagrywać, ale niestety jest to tak mało słyszalne, że telefony zarejestrowany (a bynajmniej tylko słychać) jakby silnik normalnie pracował. Może Wam uda się usłyszeć coś więcej niż mi:

http://w296.wrzuta.pl/plik/2HmdwlXx7Xq/nagranie_1

http://w296.wrzuta.pl/plik/0BaqhUF1ZX2/nagranie

http://w296.wrzuta.pl/plik/aqoCt05PpzO/glos001

http://w296.wrzuta.pl/plik/af40fyB8NzW/glos002

Wszystkie nagrania są w formacie AMR, wystarczy pobrać na dysk i odsłuchać. Na nagraniu głos002 najlepiej słychać. Było to nagrywane z wewnątrz samochodu, ponieważ na całej reszcie słychać wiatr bijący w mikrofon telefonu. Na głos002 od samego początku słychać tak jakby zwarcie elektryczne i to jest właśnie ten dźwięk. w ciągu pierwszych 10 sekund nagrania ruszałem około 4-5 razy i za każdym razem będziecie mogli usłyszeć to samo.

Opublikowano
trudno dobrze zdiagnozować nie słysząc na żywo, ale dla mnie to coś z układem dolotowym, tym bardziej ze występuje w chwili uchylania przepustnicy czyli wtedy kiedy występuje największe podciśnienie w układzie dolotowym,sprawdź szczelność wszystkiego kolo kolektora ssącego, szczególnie takie 3 gumowe zaślepki w jego górnej części od strony przegrody, potrafią spróchnieć i przepuszczać
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
Mam winamp, allplayer i oczywiscie windows media player ale nic nie odtwarza tego pliku :roll:

Odtwarza Real Player - program polecam pomimo tego mojego problemu. Można nim ściągać bez problemu filmy z internetu z praktycznie wszystkich stron

trudno dobrze zdiagnozować nie słysząc na żywo, ale dla mnie to coś z układem dolotowym, tym bardziej ze występuje w chwili uchylania przepustnicy czyli wtedy kiedy występuje największe podciśnienie w układzie dolotowym,sprawdź szczelność wszystkiego kolo kolektora ssącego, szczególnie takie 3 gumowe zaślepki w jego górnej części od strony przegrody, potrafią spróchnieć i przepuszczać

OK, dzięki posprawdzam :)

Opublikowano
Dzwoniłem dzisiaj do mechanika i niestety ma czas dopiero za 2 tygodnie i stąd moje pytanie. Czy mogę z tą przypadłością jeździć czy szukać innego warsztatu? Chyba, że ma to może łatwą opcję zrób to sam? Odkręcić uszczelkę i założyć nową nie byłoby problemem tylko gdzie tego dokładnie szukać? Samochód jest w wersji angielskiej, ale to chyba nie zmienia ukladu silnika.
Opublikowano
Dzwoniłem dzisiaj do mechanika i niestety ma czas dopiero za 2 tygodnie i stąd moje pytanie. Czy mogę z tą przypadłością jeździć czy szukać innego warsztatu? Chyba, że ma to może łatwą opcję zrób to sam? Odkręcić uszczelkę i założyć nową nie byłoby problemem tylko gdzie tego dokładnie szukać? Samochód jest w wersji angielskiej, ale to chyba nie zmienia ukladu silnika.

Mogę z tą przypadłością jeździć czy na gwałt szukać mechanika?