Skocz do zawartości

318is niewielki klekot w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, ostatnio zakupilem bmw 318is coupe z oryginalnym przebiegiem 97000km. problem moj polega na tym ze slychac niewielki klekot w silniku gdzies u gory tak jakby walek rozrzadu.. czy to mozliwe ze w tym silniku na lancuszku przy takim przebieigu moglo sie cos stac?? mialem taki problem z silnikiem m40 w 316, ale byl duzo glosniejszy i troche inny. czy te silniki tak pracuja? jak to mozna sprawdzic, pomozcie dziekuje z gory!!!
Opublikowano
jeszcze nie, do wymiany pozostalo mi 3000km, wlasnie tu jest pytanie...?? jaki olej mu wlac?? bo wlasciciel nie wie.. ma przebieg 97.000km 10w40? czy 5w30??
Opublikowano
Jeżeli przebieg masz autentyczny a poprzedni właściciel nie pamięta co i kiedy zalewał to tym bardziej obstawiam że to wina oleju że coś klepie (najprawdopodobniej szklanki). Jeżeli jestes pewny przebiegu to lej 5w40
Opublikowano
PRZED CHWILA ZMIENILEM OLEJ NA MOBIL 10W40, TO NIE JEST TAKI KLEKOT JAK POPYCHACZE CZY WAŁEK, MIALEM W M40 WALEK DO ROBOTY I TO NIE TO SAMO, TAM BYLO GLOSNIEJ, TU JAK NIE PODNIESIESZ MASKI I NIE PRZYSTAWISZ UCHA W OKOLICY KOLEKTORA TO NIE SLYSZYSZ, TO COS ALA TYKOT ZEGARKA.. DZIWNA SPRAWA BO PRZEBIEG POTWIERDZONY W ASO..
Opublikowano

Takie coś sobie w is-ach pyka. Były o tym chyba ze 2-3 tematy, jak bym może zerknął pod maskę to przypomniał bym sobie który to element. To nic groźnego, żadne popychacze itp, przyzwyczaj się.

P. S. pewny jesteś że licznik nie był cofany ze trzy razy?? :D Ja mam auto 4 lata młodsze od twojego, na zegarach 199 400km a łba bym sobie nie dał odciąć za ten przebieg (mimo wielu dokumentów potwierdzających go). Aha i jeszcze jedno, masz z boku napisane że Twój wóz ma silnik M43 a silnik 1,8 M43 ma 115km i nie jest to żaden IS. Jeśli rok 92" to pewnie chodzi Ci o M42 140km.

Opublikowano
kurcze ale mi teraz dales do myslenia z tym m42:-) napewno to is 140km i licznik nie cofany, ale kurde jak to poznac czy to m42 czy m43?? i czym sie roznia??? umiesz rozkodowac vin???
Opublikowano
miales racje!!! dzieki!!! a czym te silniki sie roznia?? a mozna sprawdzic wyposazenie kolor itd po numerach vin??
Opublikowano
miales racje!!! dzieki!!! a czym te silniki sie roznia?? a mozna sprawdzic wyposazenie kolor itd po numerach vin??

Różnią się przede wszystkim tym że M43 to jednostka 8-zaworowa a M42 jest 16-zaworową. Poza tym osprzętem silnika (przepływomierz, komputer itd)

Pełne rozkodowanie VIN-u możliwe jest chyba jedynie w serwisie.

Opublikowano
dzieki!! teraz juz mam jakies pojecie o tym, nie wiedzialem ze sa m42 m44 myslalem ze tylko m40 i m43 w tych e36:-) dzieki!
Opublikowano
Co do tego cichego cykania to 4 lata miałem IS-a i przez cały czas miał to samo remont góry silnika nic u mnie nie zmienił więc jest to chyba wpisane w charakter tego silnika. Fakt że po zmianie oleju na Castrola z Mobila1 był jak by cichszy ale nadal po otwarciu maski było słychać ten dźwięk.
BMW forever!!!
Opublikowano
Co do tego cichego cykania to 4 lata miałem IS-a i przez cały czas miał to samo remont góry silnika nic u mnie nie zmienił więc jest to chyba wpisane w charakter tego silnika. Fakt że po zmianie oleju na Castrola z Mobila1 był jak by cichszy ale nadal po otwarciu maski było słychać ten dźwięk.

Bo to nie sam silnik tyka tylko inna część pod maską.

Opublikowano
bylem rano u mechanika bo mi to spokoju nie dawalo.. okazuje sie ze to normalna praca wtrysków:-) tak jak przypuszczalem bo juz w m40 mialem popychacze do roboty a to jest inny dzwiek:-) powiedzial ze to nie fiat zeby przy takim przebiegu juz padly szklanki czy popychacze...:-)
Opublikowano

Panowie nie zalewajcie mobilem bo to straszny syf się zrobił

Miałem mobila było głośno po pewnym czasie zaczął napierd... łańcuch już miałem oddać na warsztat znajomy mechanik namówił na nowy olej volvoline i cisza od dwóch lat

:lol:

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz