Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Ostatnio kupiłem bmw, przez pierwszy tydzień bez problemów odpalała, później problem zaczął się nasilać. Teraz jak silnik jest zimny nie jest w stanie odpalić ani na benzynie ani na gazie(sekwencja) jednak silnik ''łapie'' ale nie chce zapalić, nieraz obroty podskakują do prawie 1000 ale gaśnie. teraz niedawno na benzynie odpalił mi na sekundę(obr 3000) ale zaraz zgasł. Powtórzyło się tak 2 razy ze załapał a później znowu nic. Iskra na świecach jest dobra. Aha dodam ze żeby odpalić auto trzeba je czymś ściągnąć i nie zapala odrazu tylko trzeba go trochę pociągać, jak odpali jest wszystko jak było kiedyś, silnik chodzi ok, nie gasnie, nie przerywa itp. Puki silnik jest jeszcze ciepły to auto odpala normalnie z rozrusznika, pozniej jak postoi troche juz nie ma szans na odpalenie... Co to moze byc?? Pomóżcie bo nie daje rady juz..
Opublikowano
ladowanie sprawdz to pierwsza rzecz,aku swiezy?tak samo mialem niedawno z akumulatorem.Albo cos ze szczotkami w rozruchu,ale dziwne ze czasem pali z postoju jak zapalasz to znacznie przygasaja swiatla na panelu?
Opublikowano

nie nie to nie akumulator, bo kręcic kręci ładnie wiec to naprwno nie to. Poprostu łapie ale nie zapala tylko gaśnie. Tak jak by coś nie podawało paliwa , ale to znowu by wogole nie łapał....

no jak sie okręce rozrusznikiem kilka minut to normalne ze kontrolki juz przygasają i aku powoli siada, ale jak naładowany aku to tez nie zapali.

Opublikowano
no to jeszcze inaczej,jak malo paliwa pompa nie zaciaga szczegolnie jak auto stoi uniesione z jednej strony taki problem mial znajomy i myslal ze pompa.nie koniecznie by nie podawala,filtr paliwa sprawdz jeszcze
Opublikowano
No ale jak by była pompa paliwa to by bez problemu palił na gazie, a tu ani na tym, ani na tym. Swiece i przeowdy wykluczam bo z nimi wszystko ok.
Opublikowano
jezeli masz sekwencje to nie ma takiej mozliwosci ze odpalisz na gazie przy zimnym silniku.W sekwencji na gaz przerzuca sie przy odpowiedniej temp jak silnik nagrzeje sie na benzynie,wiec nie zapalisz na gazie.Filtr paliwa i powietrza zobacz ale raczej objawy pompy.
Opublikowano
no kurcze co wy gadacie :) przedtem na gazie palił nawet po całej nocy bez problemu, kolega ma w fordzie tez sekwencje i bez problemu zapala na gazie zimny silnik. Pozatym jak go ostatnio ciągneliśmy i jak zapalił to chodził normalnie i na gazie i na benzynie, przejechalismy 50km bez problemow, jak silnik wystygł to tak jak wczesniej nie zapalił. Problem sie nasilał. nie było tak ze to sie stało nagle, najpierw było ok, pozniej czasami zapalał za drugim, czy trzecim a teraz juz wogole
Opublikowano
sluchaj,ja pisze to co wiem.W moim bmw gdy zapalam silnik odpala na benzynie po przekroczeniu 30 stopni przelacza sie na gaz mam instalacje magic jet.Jeszcze nigdy nie slyszalem zeby kto kolwiek odpalal z sekwencji na zimnym motorze.Sprawdz dokladnie jeszcze papiery od tego gazu o ile masz,jaka to listwa wtryskowa?Dziwne rzeczy ale ciekawy jestem
Opublikowano
U mnie w m20b20 był podobny problem, początkowo podejrzewałem czujnik temperatury. Okazało się, że jest to czujnik położenia przepustnicy. Prosty test, wyłącz zapłon na wysokich obrotach, jak odpali bez problemów to jest to ten czujnik. U mnie było tak, że jak gasiłem normalnie to odpalał tylko z wciśniętym gazem, po wyłączeniu z obrotami np 3000 nie było problemów. Koszt oryginalnego czujnika 220zł. Mój był sprawdzany na kilku komputerach i żaden nic nie wykazywał.
Opublikowano

a skasuj wartosci adaptacyjne w kompie i pojezdzij troche bez gazu, czy problem ciagle bedzie. moze to rozregulowany gaz zmienia nastawy kompa benz, ktory, po zmianie parametrow do gazu, na zimno na benzynie sobie znowi nie radzi.

95% gazowników to matoły....

Opublikowano

Spalona jest pompa paliwa i to były tego objawy. Dziwne bo pisał ostatnio ten co mi sprzedał jak sie sprawuje auto, to napisał ze pompe wymieniał z poł roku temu na nową. Może i wymienił tylko zapomniał o filtrze paliwa, mechanik mowi ze tak zaje**ny jak by od nowości nie wymieniany i pewnie dlatego spaliła sie pompa

A e34 ma bak plastikowy??