Skocz do zawartości

320d biały dym przy uruchomieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na dolegliwości mojego auta.

Proszę o pomoc jeśli ktoś miał do czynienia z podobnym przypadkiem lub wie co może dręczyć moją bunię.

Jest to model E46 320D z 2000 r.

Krótki opis co się dzieje. Przy uruchomieniu zimnego silnika (tylko i wyłącznie zimnego), przez jakieś 3, 4 min gdzieś pod maską, z silnika wydobywa się biały dym. Wydaje się, że gdzieś z przedniej części silnika. Auto po uruchomieniu chodzi przez chwilę jak by na lekko wyższych obrotach i wtedy coś dymi, po kilku minutach obroty lekko spadają i dymienie od razu znika. Potem mogę wyłączyć auto odstawiam na jakiś czas, odpalam i nie dymi. Ten objaw występuje wyłącznie gdy auto postoi na przykład przez noc. Przewody paliwowe wymieniłem i nie ustąpiło. Jest to biały dym i nie ma zapachu paliwa.

Pozdrawiam i proszę o pomoc jeśli ktoś mał do czynienia z podobnym problemem.

Opublikowano

Możem masz gdzieś jakąś nieszczelność (być może to jest para wodna).

Nie ubywa ci płynu w chłodnicy?

Może skapuje na kolekor albo turbo i się tam zbiera a późnej jak uruchomisz silnik to odparowuje.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

Opublikowano
odpal auto otwórz mache i popatrz gdzie widać pare, mozliwe ze jakas woda odparowywuje, na płyn chłodniczy to napewno nie patrz, bo nie ma szans zeby odparowal tak szybko,
Opublikowano
  • Autor

No i znalazłem przyczynę tajemniczego białego dymu.

Leciutko przetarty był przewód od wspomagania i jak auto długo stało to widocznie gdzieś trochę płunu wyciekło i po uruchomieniu pojawiał się dym.

Przewód wymieniony i po problemie.

Pozdrawiam, :cool2: