Skocz do zawartości

dziwny dzwiek(wycie) przy predkosci około 60km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzwiek pojawia sie przy predkosci około 55km/h i gdy przyspiesze powyżej 60 to znika.Są momenty ale rzadko że go nie ma.Wyraznie słychac że pochodzi z przodu samochodu.Nie ma wpływu na te wycie czy przyspieszam czy chamuje silnikie,czy mam wcisniete sprzegło czy nie,wyłączałem też silnik i dalej to wycie.Wymieniłem juz jedno łożysko z piastą w kole po lewej stronie przód.Narazie kasy brak i nie wiem czy to napewno łożysko.Z góry dzieki za pomoc.Pozdrawiam

CHAMUJE :arrow: HAMUJE

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Tak jak kolega wyżej-najprędzej to będzie most. Ja też bym sobie dał łep obciąć że przy hamowaniu telepie mi przednim prawym kołem i tak wymieniłem cały przód a okazało się ze z tyłu hamulce umarły. Stukanie, huczenie się tak niesie po aucie że ciężko jednoznacznie zdiagnozować w którym to miejscu.

A co do łożysk w kołach, jeśli dźwigniesz podnośnikiem, szarpiesz i nie czujesz wyraźnego luzu na kole ( nie chodzi mi o taki luz który jest np przy skończonych tulejach wahacza :) ) to daj spokój z wymianą.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Wiele ludzi przyczynę zwalało na opony,opony kupiłem nowe continental,dalej to samo,wczoraj wymieniłem olej w moście,zobacze co bedzie,rozgladam sie juz za mostem
Opublikowano
Opony nie dawałyby efektu w wąskim przedziale prędkości - tu masz raczej jakiś rezonans. Łożyska też raczej nie, bo słyszałbyś wyraźną zależność hałasu od tego, czy jedziesz prosto, czy zakręcasz (i w którą stronę). Może spróbuj podnieść tył i sprawdź, czy hałas wystąpi - jeśli tak, to na pewno nie ma on związku z przednimi kołami, tylko najprędzej z mostem lub wałem napędowym. A jeśli to jednak przód i nie łożyska, to może być coś z hamulcami - np. klocek nie cofa się do końca i lekko trze o tarczę w pewnych jej pozycjach, wówczas przy określonych prędkościach wpada ona w rezonans. Ale takie rzeczy czułbyś raczej na kierownicy, i raczej nie byłoby to wycie, tylko niskotonowe wibracje.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego przerabiałem już w niejednej e30 takie wycie... jeżeli jest to takie bardzo dokuczliwe wycie stopniowo rosnące i nagle przy pewnej prędkości szybko cichnące to najprawdopodobniej kiedyś ktoś mg zalać zły olej do skrzyni/nie ma go wcale. Napisz mi jeszcze czy to wycie występuje na wszystkich biegach czy np na 3 i 4 bieg
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Cześc ja mam podbne wycie dość dokuczliwe ale tylko na 1 biegu leciutko na drugim troche glosniej ... 3 bieg cisza 4 tez 5 tez co to moze byc :/ ehmm 2 bieg tylko na nizszych obrotach slychac to wycie a najlepsze jest to ze dopiero po ustawieniu zaworow przed nie bylo tego slychac :/