Skocz do zawartości

NIVOEREGULUNG INACTIV jak wogole dziala nivo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Jak w temacie pokazuje mi sie taki blad na bordzie i nie wiem co robic

bylem na kompie i pokazalo ze cos z prawej strony z tylu ale nie kumam za bardzo co bo angielski znam ale nie techniczny

zauwazylem ze łącznik potencjometru wlasnie tylny prawy jest inny niz lewy (prawy byl metalowy a lewy plastikowogumowy) i jak sie pozniej okazalo ten metalowy to jakis zamiennik wiec kupilem oryginal i wymienilem i nadal nic , blad sie nadal swieci .

pomozcie ! moze jakis krotki opis jak powinno dzialac nivo i od czego to zalezy i co ma wplyw na jego poprawne dzialanie ,..... to moze bede wiedzial czego szukac!

HELP.

Opublikowano

Nivo bierze sygnał właśnie z czujnika przy prawym wahaczu. Lewy jest chyba od ksenonów proszę mnie poprawić jeśli się mylę. W każdym bądź razie po załadowaniu towaru do bagażnika gdy zawieszenie "siądzie" czujnik to widzi i komputerek załącza sprężarkę. Dopompowuje powietrza w miechy i tył znów trzyma poziom :D :D :D Więc są trzy najbardziej prawdopodobne usterki

1 padł właśnie czujnik poziomu

2 przetarły się kabelki od tego czujnika gdzieś po drodze bo modułu {sam tak miałem}

3 kończy się sprężarka i nie podaje wystarczającego ciśnienia aby podnieść autko

Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano

NO ok .wiec bylem na komputerze i mimo wymiany lacznika nadal blad sie swieci i nadal na kompie wychodzi tylny prawy czujnik. wiec chyba go poprostu wymienie . moze ktos wie ile taki czujnik kosztuje i czy wystepuja w zamienniku????????

a no i oba czujniki i prawy i lewy sa od nivo. a do ksenonow sa jeszcze dwa z przodu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
czujnik wymieniony i nadal nic ma ktos schematy elektryczne do nivo z kolorami kabelkow?????????????????
Opublikowano

U mnie jak padła poducha, to nic się nie świeciło. Po prostu stał krzywo, jak koza kopnięta w d...

Ja mam "mały" BC, więc mogła by się świecić tylko jakaś kontrolka. W dużym BC nie wiem, ale na mój rozum, to jak pokazuje prawy czujnik, a jak go wymieniłeś nic się nie zmieniło, to bym obstawiał przetarte kabelki lub padnięte sterowanie pompy (lub samą pompę).

Z tego co się orientuje, to mogę tylko potwierdzić słowa przedmówców - jak czujnik na wahaczu pokazuje za niski poziom to pompa dopompowuje poduchy. Jak pokazuje za wysoki, to upuszcza powietrza. Wszystko niby z kompem spięte jest chyba (raczej w celu diagnozy modułu nivo niż sterowania), ale chyba samo działanie jest dość proste.