Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanko czy pozbycie się katalizatora w dwulitrowej bawarce będzie się wiązało z dodatkowym zabiegiem w komputer czy można go swobodnie usunąć bez żadnych konsekwencji i cieszyć się odrobinę lepszą pracą silnika?
Opublikowano

Możesz spokojnie go sie pozbyć gdyż sondy masz w kolektorach przed katalizatorem.

Pytanie tylko po co? Jezeli nic nie brzęczy, ani nie jest on zapchany to ja bym go nie ruszał. Jeżeli się zdecydujesz go usunąć to w jego miejsce nalezałoby wstawić tłumik w obudowie katalizatora (jakiejś porządnej firmy) w przeciwnym razie będzie głośno.

Na wielki przyrost mocy też nie ma co liczyć - w moim przypadku na hamowni (obciążeniowej nie inercyjnej) wyszło 156KM. Nie wiem czy ten przyrost jest spowodowany tylko wyciętym katem bo auto nie było hamowane gdy go jeszcze posiadało więc nie mam porównania