Skocz do zawartości

520i silnik pracuje nierównomiernie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kupiłem ostatnio autko i zaczęły się problemy. Przy rozgrzanym silniku i niskich obrotach silnik wpada w wibracje i wydaje mi się, że przstaje pracować szósty cylinder(próbowałem zamieniać cewki, świece i nic, odpinałem po kolei cewki i wychodzi na właśnie ten cylinder). Co ciekawe problem znika po dostaniu sie silnika na wyższe obroty albo po zgaszeniu i znowu po jakimś czasie problem się pojawia. Zauważyłem, że dzieje się to tylo przy niskich obrotach. Byłem na diagnostyce ale..... nie są w stanie podłączyć się do kompa przez inpe(nawet w autoryzowanym serwisie :( ) a jakimś carsoftem normalnie komunikował z kompem ale nic nie był w stanie mi powiedzieć. Jaka może byćtego przyczyna. Proszę o pomoc bo autko naprawdę mi się podoba :)
Opublikowano
A sprawdzałeś przepływomierz ?. Wadliwa przepływka też może być przyczyną nierównej pracy.
m62, V8, 245 km
Opublikowano
Podłączę się pod temat.Mam M62 b35 i też często nierówno chodzi na postoju.Najbardziej jak jest zimny ale po rozgrzaniu też często buja autem i silnik słychać lekko faluje na obrotach.Jeszcze jedno ale nie wiem czy dobrze wytłumaczę.Jak trzymam 1500-2000 obrotów to czuję jakby wchodził w delikatne,rytmiczne wibracje.Wiem,że muszę w pierwszej kolejności podpiąć do kompa ale w kraju będę za miesiąc i może ktoś podsunie jakąś propozycje odnośnie ewentualnej usterki?Dodam jeszcze,że jakiś czas temu gość po podłączeniu kompa stwierdził że jedna sonda lambda nie daje znaku życia.Z góry dziękuję.
niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano

U mnie była podobna historia, telepało całą budą na wolnych obrotach.

Niestety okazało się że przyczyną były wypalone 2 zawory i przez to nie było ciśnienia

w jednym cylindrze. Teraz najmniej przyjemna sprawa - koszty: wymiana zaworów, przy okazji wymiana uszczelki pod głowicą, planowanie głowicy,uszczelki kolektora wydechowego, nowe szpilki głowicy ipt.+ robocizna = 1 300,00 zł :mad2:

Warto sprawdzić ciśnienie w cylindrach, po tym będzie dużo wiadomo.