Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Od wczoraj posiadam w swoim aucie (328i coupe) instalację

gazową OMVL DREAM. Byłem nastawiony sceptycznie co do osiągów auta po założeniu instalacji LPG. Gdy przejechałem się autem po założeniu gazu wyczułem niewielkie subtelne różnice. Silnik od 3tyś w góre wkręca się odrobine wolniej. W czasie normalnej jazdy nie odczuwam spadku mocy. Silnik na biegu jałowym pracuje pięknie i zaryzykuję stwierdzenie że pracuje ładniej niż na benzynie(tankowałem 98).

Gaz zatankowałem na stacji shell.

W czasie tych 300km zaniepokoiło mnie wysokie zużycie gazu.

Z moich obliczeń wynika że auto na trasie spaliło 13-14l/100km LPG!!!!!

Czy może to wynikać z tzw docierania instalacji gazowej??

Monter instalacji powiedzał mi że mapa wtrysku została tak ustawiona aby nie było strat mocy. Stwierdził ze mozna obnizyc spalanie ale kosztem mocy

Czy spalanie na trasie przy prędkosciach 110-120km/h i lekkim traktowaniu gazu to norma????

Sprawdziłem v-maxx z LPG i wynosi 235km/h. Nie było gdzie szybciej jechać.

Nieprecyzyjnie pracuje wskażnik poziomu gazu.

Dzis gdy pokazywał 2 kropeczki czyli połowę objętości zbiornika i chiałem nabić zbiornik do końca weszło tylko 5L

Zbiornik mam 45L a wchodzi ok 35L (pierwsze tankowanie)

Cała instalacja wykonana jest wzorcowo i to wysokie spalanie budzi jedynie moje zastrzezenia.

LPG montowałem we WROCŁAWIU na ul Kochanowskiego w firmie WROCAR. Od lat montuję tam alarmy i zabezpieczenia i dlatego tam zleciłem montaż LPG.

Mam rózwniez pytanie ile objętości gazu zawiera się w rezerwie??

Planuję teraz wyjezdzic do konca zbiornik gazu az sie sam przełączy na benzynę i zatankować gaz do pełna i ponownie zmierzyć spalanie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Marcin Kierkus
Opublikowano

co do wskaźnika gazu to tam jest wielka lipa.

podobno uchwyty na mierniku gazu są źle wymierzone i jak się go przykręci do zaworu to robi takie głupie pomiary. Z tego co wiem (tak u mnie robili) ucinają te uchwyty do przykręcenia (plastikowe) i do butli tankują np. 10l gazu - później tak ustawiają czujnik, żeby zapaliła sie rezerwa i tak go przyklejają.

co do tankowania to do butli wchodzi 80% wiec z 45l powinno wejść 36l wiec u Ciebie wszystko gra.

A spalanie to różnie - zależy od gazu i sposobu jazdy - raz na zbiorniku na trasie robie 408 km raz 430 a było że i 500km (autostrada)

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
na początku zawsze więcej pali,pojezdzij troche i zajeć wyregulować.Najlepiej wyjezdzij do konca gaz i zatankuj,kupuj gaz na markowych stacjach,a do pomiarów tankuj zawsze na tej samej stacji.Ktora to jest generacja gazu?Wtrysk?
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Tak to jest wtrysk.dysze mam rozwiercone. Zastanawiałem się jeszcze nad reduktorem od V8 ale narazie osiągi ok a reduktor zawsze można wymienić.

Michał-J jaki zbiornik gazu masz u siebie i ile wchodzi??

Narazie tankowałem na stacjach SHELL i ORLEN.

Na regulację wybieram się po przejechaniuokoło 1000km.

Opublikowano

Zbiornik mam 70l ale wchodzi 55 (czyli 80% tak jak ma być) - można go też podciągnąć do 60l i nad tym się zastanawiam.

Orlenu stacje omijam - głównie tankuje na Shell'u

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Odnosnie spalania to porównaj tą samą trasę do Pb - dla wtrysku norma to od +10% do +15% [na LPG więcej]

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
co do orlenu też nie jestem przekonany wogole nie kupuje u nich paliwa.Schell,Bp,Jet to sa dobre stacje,ale przy tym spalaniu i tak opołowe mniej zostawiasz na stacji :)
Opublikowano
u mnie (silnik v6 audi) różnice w spalaniu w zależności od stacji sięgają 25 proc. - na tanim gazie z małej stacji nawet 20 litrów a na shell, statoli 15
Opublikowano

Z moich obliczeń wynika że auto na trasie spaliło 13-14l/100km LPG!!!!!

Jazda delikatniuśka, predkość 60-70 km trasa 9litrów gazu.

Maksymalna jazda 12 litrów trasa.

Czy może to wynikać z tzw docierania instalacji gazowej??

Ja po przeglądzie po 1000 km nie mam żadnych różnic, ale gaziarze mówią o docieraniu.

Monter instalacji powiedzał mi że mapa wtrysku została tak ustawiona aby nie było strat mocy. Stwierdził ze mozna obnizyc spalanie ale kosztem mocy

Racja

Sprawdziłem v-maxx z LPG i wynosi 235km/h. Nie było gdzie szybciej jechać.

Ja wycisnąłem 190 km\h na gaziku.

Zbiornik mam 45L a wchodzi ok 35L (pierwsze tankowanie)

20 % z wartości nominalnej to maksymalna ilość jaką możesz zatankować.

Pozdrawiam i Życzę Miłego Dnia.

Sebastian.

>>>>Zapraszam na swoją stronę!!!!<<<<

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Przejechałem już 1000km na gazie :D Spalanie spadło na trasie do 10L natomiast miasto róznie ale przyjmuje 14L. Musze teraz jechać na regulacje bo troszkę się instalacja rozregulowała i np nie kręci się tak ładnie silnik od 5.5tys obr do konca skali.

Przy spokojnej jezdzie do 110km/h udało mi sie zejsc do 9L.

Polecam zakład gdzie montowałem.

Opublikowano

z tego co słyszałem wyjeżdżanie gazu do konca to KAT dla instalacji i przepływomierza powietrza!!!!!!!

aż dziw że żaden gazownik tego nie mówi!!!!!!

:duh:

150 kucyków pod maską!
Opublikowano
z tego co słyszałem wyjeżdżanie gazu do konca to KAT dla instalacji i przepływomierza powietrza!!!!!!!

aż dziw że żaden gazownik tego nie mówi!!!!!!

:duh:

A dlaczego to ma zly wplyw na przeplywomierz i instalacje gazowa??

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
O tym, że nie należy jeżdzić z niskim poziomem paliwa [bez względu czy jest instalka LPG czy też jej nie ma] to słyszałem ale to co Raul pisze to dla mnie news - chetnie zapoznam się z argumentami :?: Edytowane przez marcosz

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

gdybym był specem od instalacji gazowej to pewnie argumenty bym przytoczył. Słyszałem ten ,,news" w dwóch zakładach zajmujących sie instalacjami gazowymi i od mechanika który wymieniał ojcu w 316 przepływomierz. Zeby nie było te trzy osoby sie nie znają :D

Gaż wyjeżdzony do konca tj. gaz podawany z zbyt słabym ciśnieniem z butli mimo iz jest jeszcze w 10-15 % napełniona. Możliwe że w takich sytuacjach gaz nie jest spalany coś dzieje sie z mieszanką ma tendencje do gromadzenia i w efekcie tego następują wystrzały - to tylko moje dywagacje bo naprawde nie znam sie na tym. W kazdym razie odkąd ojciec poszedł za radą nie miał problemu z przepływomierzem od 1,5 roku.

150 kucyków pod maską!
Opublikowano

zdarzyło mi się parę razy że wyjeździłem gaz do końca, ale nigdy żadnych wystrzałów nie miałem. staram się tankować gaz nim zejdzie na rezerwę.

co do wskaźnika gazu to u mnie też tak czasami skacze że czasami jest 1 kropka a za chwilę dwie (ponoć to normalne)

spalanie w mieście ok 15 l gazu