Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , kolejny raz przymierzam się do tego i szukam informacji

obecnie mam małe navi ze strzałkami plus kaseciaka , zmieniarki cd nie ma , jednym słowem beznadzieja

co potrzebuje żeby zmienić na navi 16:9 jakie elementy ,

ktoś przerabiał ? do tego wchodzi prawdopodobnie zmiana softu ,

generalnie nie wiem jak się do tego zabrać , jak się nie uda to po prostu kupie zwykła zmieniarke cd ,

drażni mnie słuchanie radia , a kasety to nawet nie mam czym nagrać :)

za wszelkie info z góry podziękowania

na allegro widuje wiele częsci do navi 16:9 ale tak naprawde dokładnie nie wiem co wchodzi do kompletu , śpieszyć mi się nie śpieszy i powoli bym sobie kompletował całość

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Potrzebujesz:monitor,wiązkę kabli(może być od nawi 4/3),tuner radiowy BM24 lub BM54(BM24 z wiązką 4/3 a BM54 z wiązką 16/9) a czytnik możesz wykorzystać ten co masz po przeprogramowaniu.
Opublikowano

Jeśli chcesz zmienić 4/3 na 16/9 z tunerem tv to do zmiany idą :

*wiązka instalacyjna

i musisz dokupić :

*monitor 16/9

*tuner tv 16/9 + okablowanie + wzm ant

*tuner radiowy (jeśli masz to zostaje bo można dokupić odpowiednią wiązkę pod stary tuner radiowy )

*być może czytnik navi , 16/9 startuje od mk3 i mk4 a w małej navi w E46 stosowano na początku mk2 ale w X3 (nie wiem który w końcu masz model ) najprawdopodobniej będziesz miał już mk3 (musisz zobaczyć na typ czytnika)

*zmieniarkę cd , jeśli będziesz chciał

Zmiana softu w czytniku nie jest skomplikowana a cały swap navi też nie jest trudny , jedno ciepłe popołudnie i posiadając cały sprzęt można zrobić to samemu.

Pzdr

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Kolego ale zamontowanie nawigacji 16:9 nie rozwiąże twojego problemu ze słuchaniem muzyki, dalej będziesz mieć kaseciaka :)
Opublikowano

no nic myślałem że te radio 16:9 obsługuje mp3 i pamięci zewnętrzne , jak już zmieniać i to wcale nie za małe pieniądze to na coś co ma sens a nie latać z płytkami poniewierające się wszedzie

nie wiem czy jest sens kupować orginał , skoro inne wypasione radio można kupić za dużo mniejsze pieniądze i to z opcją tv , do tego jeszcze sobie kamerke wsteczną podepne, to ma sens , teraz troche zwątpiłem czy pchać się w orginalne radio BMW 16:9 z navi itd

tylko co z tym softem BMW , czy to współpracuje z innymi urządzeniami ?

będe szukał chce opcje full , czekam może ktoś ma pomysły , niestety ale jestem dyletantem w car audio

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Kolego ale zamontowanie nawigacji 16:9 nie rozwiąże twojego problemu ze słuchaniem muzyki, dalej będziesz mieć kaseciaka :)

:nienie: to zależy od tego co byśmy mieli w tej oryginalnej navi .

Zależy od twojego gustu , ja na przykład przykładam sporą uwagę do tego aby było oryginalne , nic się tak nie komponuje w samochodzie jak oryginał . To moja opinia choć myślę że znajdzie się jakiś "maniak" który stwierdzi że inne "radia" czy też "nawigacje" nawet z monitorami dotykowymi i innymi bajerami są lepsze , może i są ale tylko ze względu na cenę bo są sporo tańsze od oryginału . Poza ceną nie widzę w takich przeróbkach nic fajnego nawet jeśli to to ma masę opcji to już nie jest to samo a wygląd to już w ogóle n/c.

Co do twojego wyboru to mogę cię zapewnić że oryginał będzie dużo droższy niż inne zestawy więc to tak naprawdę kwestia portfela i gustu . Co z czytnikiem itd ? Ciężko go będzie zgrać z jakimś car PC a zbytnio to nie będzie miało sensu bo te zestawy są wystarczające same w sobie .

Pzdr

Opublikowano

zaczne od zmieniarki , a radio orginalne będe polował

co myślicie o tym ?

http://www.allegro.pl/item786452936_zmieniarka_sd_usb_bmw_e38_e39_e46_x3_x5_warszawa.html

piszą że jest to kompatybilne z e46 i obsługuje się podobnie jak zmieniarką na 6 płyt , miał ktoś takie coś ?

dla mnie rewelacja , płyty cd to jak dla mnie przeżytek .

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

:nienie: to zależy od tego co byśmy mieli w tej oryginalnej navi .

Zależy od twojego gustu , ja na przykład przykładam sporą uwagę do tego aby było oryginalne , nic się tak nie komponuje w samochodzie jak oryginał . To moja opinia choć myślę że znajdzie się jakiś "maniak" który stwierdzi że inne "radia" czy też "nawigacje" nawet z monitorami dotykowymi i innymi bajerami są lepsze , może i są ale tylko ze względu na cenę bo są sporo tańsze od oryginału . Poza ceną nie widzę w takich przeróbkach nic fajnego nawet jeśli to to ma masę opcji to już nie jest to samo a wygląd to już w ogóle n/c.

Co do twojego wyboru to mogę cię zapewnić że oryginał będzie dużo droższy niż inne zestawy więc to tak naprawdę kwestia portfela i gustu . Co z czytnikiem itd ? Ciężko go będzie zgrać z jakimś car PC a zbytnio to nie będzie miało sensu bo te zestawy są wystarczające same w sobie .

Pzdr

Nie bardzo wiem o co ci chodzi?

Ja też mam oryginalną navi 16:9 i nigdy nie zamienił bym jej na inną. Napisałem tylko że jak kolega zmieni nawigację na dużą to mu nic nie da w kwestii słuchania muzyki bo przecież pod panelem nawigacji też jest dziura na kasetę a nie CD. Jak chcesz mieć dużą navi i cd to tylko zmieniarka rozwiąże problem.

Opublikowano

a co myślicie o tym adapterze ? ktoś to wypróbował ?

na razie kupie zmieniarke albo ten adpater "zmieniarki" skłaniam się bardziej do adaptera , tego nie widac jest i tak w bagażniku a daje duże możliwośći , płyty cd to raczej już przeżytek no chyba że mp3 ale czy zmieniarka 6 płytowa obsługuje pliki mp3 ? mi się wydaje że nie ale nie wiem

bez obsługi mp3 odpada ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
a co myślicie o tym adapterze ? ktoś to wypróbował ?

na razie kupie zmieniarke albo ten adpater "zmieniarki" skłaniam się bardziej do adaptera , tego nie widac jest i tak w bagażniku a daje duże możliwośći , płyty cd to raczej już przeżytek no chyba że mp3 ale czy zmieniarka 6 płytowa obsługuje pliki mp3 ? mi się wydaje że nie ale nie wiem

bez obsługi mp3 odpada ,

W E39 nie było fabrycznie zmieniarki czytającej pliki mp3, ale możesz kupić zmieniarkę np od x5 a tam już były czytające mp3 (chociaż też chyba nie od początku produkcji tego auta). Używana oryginalna zmieniarka czytająca mp3 i pasująca do e39 to koszt prawie 2x większy niż ten adapter.

Sorry - dopiero zobaczyłem że masz E46, ale sprawa wygląda chyba podobnie.

Opublikowano

wczoraj dobrałem się do mojego radia , porobiłem foty , wyglada na to że mam fabrycznie zaślepione wyjście na zmieniarke , kabli również nie znalazłem do których mógbym tą zmieniarke podpiąć :(

1. http://img692.imageshack.us/img692/4118/20091027545.jpg

2. http://img24.imageshack.us/img24/1747/20091027546.jpg

3. http://img175.imageshack.us/img175/2962/20091027550.jpg

wiecie od czego jest ta prostokątna skrzyneczka na zdjeciu nr 2 na górze ???

za co ona odpowiada ?

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
nad pustym miejscem na zmieniarke jest prostokątna srebna skrzyneczka , wchodzi do niej 1 wiązka kabli

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

Takie pytanko

gdzie się podział wątek który brzmiał jakoś tak

radio BMW to shit

była tam dyskusja i sporo przydatnych linków , nie wiem czemu to znikneło

raczej zdycydowałem się na 99 % wywalić orginalne shitowe radio BMW i włożyć coś fajnego co przynajmniej obsługie mp3

jeszcze raz poprosze o link tamtej dyskusji

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Takie pytanko

radio BMW to shit

raczej zdycydowałem się na 99 % wywalić orginalne shitowe radio BMW i włożyć coś fajnego co przynajmniej obsługie mp3

Proszę : viewtopic.php?f=16&t=115031

Opublikowano
Takie pytanko

radio BMW to shit

shitowe nie jest radio bmw tylko magistrala ibus i kody gdyby nie to mozna by się bawić

Opublikowano

shitowe nie jest radio bmw tylko magistrala ibus i kody gdyby nie to mozna by się bawić

chodzi pewnie o jakosc dzwięku, bo jakość jest średnia...